Kirjoitettu 19.3.2018

ILMOITTAUDU MUKAAN!

PerusNaisilla on tapahtumarikas viikonloppu 26. – 27.5.2018 Helsingissä.
Lauantaina 26.5. on yhdistyksen kevätkokous ja sunnuntaina 27.5. Naisten Kymppi 35 vuotta -tapahtuma.

Perussuomalaiset Naiset osallistuu Naisten Kymppi -tapahtumaan joukkueena. Tule sinäkin mukaan! Omavastuu on 20 €/henkilö. Sitovat ilmoittautumiset 28.3. mennessä Sinikka Jylhälle.

Omavastuu maksetaan myös 28.3. mennessä tilille Perussuomalaiset Naiset ry FI 32 4108 3220 0013 30, viitteeseen osallistujan nimi sekä ”Naisten 10”. Tästä linkistä saat lisätietoja https://naistenkymppi.fi/

Osallistuminen Seinäjoen Tangomarkkinoille 12.-13.7.2018
Voit osallistua joko yhtenä päivänä tai molempina. Majoitus varattu, hinta 40 €/vrk. Hintaan sisältyy aamiainen. Jokainen maksaa majoituksen itse.

Ilmoittaudu tapahtumiin tällä lomakkeella!

Tiedustelut: Sinikka Jylhä, 040 936 77 99, sinikka.jylha@nullperusnaiset.fi

Kirjoitettu 16.3.2018

Ex-kansanedustajien hillopurkki kiinni

Suomessa on tällä hetkellä puoli miljoonaa eläkeläistä, jotka elävät köyhyysrajan alapuolella. Eläkeläisten ostovoima heikkenee edelleen ja tavalliset palkansaajat osallistuvat koko ajan hallituksen kiky-säästöjen toteuttamiseen. Ex-kansaedustajat elävät kuitenkin täysin erilaisessa maailmassa kuin tavalliset suomalaiset ja herkuttelevat hillolla.

Eduskunnassa käytiin torstaina 15.3. lähetekeskustelu kansalaisaloitteesta, jossa vaaditaan ex-kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistamista. Kyse on siis poskettoman kokoisesta etuudesta, jota eduskunnasta pudonnut tai pois jäänyt kansaedustajan voi nostaa iästä ja varallisuudesta riippumatta. Etuus koskee kansanedustajia, jotka ovat aloittaneet eduskunnassa ennen vuotta 2011 ja hoitaneet tehtäviään vähintään seitsemän vuotta. Sopeutumiseläke on entisillä ministereillä jopa 6000 euroa kuukaudessa ja sen päälle saa rauhassa nostaa esim. pääomatuloja. Täysin työkykyiset ex-kansanedustajat voivat siis jättäytyä veronmaksajien elätettäväksi, jos haluavat.

Kanta-Hämeessäkin yksi vihreä ex-kansanedustaja nostaa sopeutumiseläkettä. Vertailun vuoksi voi todeta, että naisten keskieläke on noin 1450 €/kk ja esim. lastentarhaopettajan keskipalkka 2 300 €/kk. Tavallisen suomalaisen eläkeläisen ja työntekijän näkökulmasta onkin käsittämätöntä, että pitkän työuran aikana kertynyt eläke tai kokopäivätyön palkka jää huomattavasti alle kansanedustajien etuuden.

Veronmaksajat joutuvat siis pahimmassa tapauksessa elättämään parhaassa työiässä ja -kunnossa olevia ex-kansanedustajia vuosikausia. Hallituspuolueet eivät ole toistaiseksi ottaneet virallista kantaa tähän perusteettomaan ja kohtuuttomaan etuuteen.

Perussuomalaiset Naiset kannattavat yksimielisesti suomalaisten oikeustajun vastaisen ex-kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistamista.

Lulu Ranne
Perussuomalaiset Naiset ry 2. vpj

Kirjoitettu 14.3.2018

Perussuomalaiset Naiset: Sote-uudistus vie heikompiosaisen markkinavoimien pelinappulaksi

TIEDOTE 14.3.2018

Perussuomalaiset Naiset kritisoi hallituksen kaavaileman sote-uudistuksen mallia. Perussuomalaisten Naisten puheenjohtajan, kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaan mukaan ongelmat alkoivat jo viime vaalikaudella.
– Edellinen hallitus heitti lusikan nurkkaan sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteen ja palveluiden uudistamisen kanssa. Nykyinen hallitus yrittää saavuttaa saman tavoitteen, mutta työ on edennyt surkeasti, Elomaa toteaa.

Jokaisen on päästävä hyvään hoitoon iästä, varallisuudesta tai asuinpaikasta riippumatta

Perusnaisten puheenjohtaja suhtautuu epäilevästi sote-uudistuksen etenemiseen. – Hallituspuolueiden sisältäkin on kuulunut soraääniä uudistuksen toteuttamiseen liittyen, joten miksi me täällä oppositiossa olisimme turhan luottavaisia uudistuksen suhteen, Elomaa kysyy.

Elomaan mukaan sote-uudistuksessa on tällä hetkellä aivan liikaa kriittisiä ongelmakohtia eikä uudistuksen hyötyjä olla kyetty perustelemaan uskottavasti. Lisäksi on hämärän peitossa, saavutetaanko uudistuksella merkittäviä säästöjä vai ei. – Uudistus asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan postiosoitteen perusteella. Me Perusnaiset olemme huolissamme, että jos uudistus tehdään markkinavoimien mukaan, niin tavalliset ihmiset ovat kärsijöitä.

Perusnaiset pitävät varmana, etteivät voittoa maksimoivat yritykset joka kylään terveysasemaa perusta. Perusnaiset peräänkuuluttavat tasapuolisuutta ja oikeudenmukaisuutta uudistukseen. – Jokaisen suomalaisen tulee päästä joustavasti tarvitsemaansa hoitoon iästä, varallisuudesta tai asuinpaikasta riippumatta.

Julkisin hartein hyvässä yhteistyössä suomalaisten pk-yritysten kanssa

Kotimaisten pienempien terveysalan yritysten toimintaedellytykset herättävät huolta Perusnaisissa. Heidän mukaansa suuret ylikansalliset yhtiöt voivat rapauttaa julkisen terveydenhuollon ja romahduttaa kotimaisten yrittäjien edellytykset.
– Valinnanvapaus on suuri riski. Hallituksen tulisi uudistuksessa pitää julkisten palvelujen kehittäminen etusijalla ja laajentaa valinnanvapautta vasta myöhemmin tutkimustiedon ja kokeilujen pohjalta.

– Perusnaiset ovat vahvasti sitä mieltä, että julkisen sektorin tulee olla ensisijainen toimija sote-palvelujen järjestämisessä. Näin varmistetaan, että osaavaa hoitohenkilökuntaa on tarpeeksi siellä missä tarvitaan, myös suurten kaupunkien ulkopuolella, Elomaa huomauttaa.
– Sote-palvelut kaipaavat kyllä kipeästi uudistamista, mutta nyt näyttää, että itse palvelut ovat jääneet keskustan ja kokoomuksen poliittisen pelin varjoon”, Elomaa päättää.

Lisätietoja
Ritva ”Kike” Elomaa

puh. 050 5120 806

Kirjoitettu 14.3.2018

Maa- ja metsätalousvaliokunnan perussuomalaiset: Ei vellihousuina EU-neuvottelupöytiin – ”Suomalaisen maataloustuotannon puolesta on taisteltava”

maaliskuu 13, 2018

Maa- ja metsätalousvaliokunta on tänään kokouksessaan käsitellyt komission tiedonantoa tulossa olevasta, monia epävarmuustekijöitä sisältävästä yhteisen maatalouspolitiikan kokonaisuudistuksesta.

Perussuomalaisten edustaja eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnassa, kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa, vaatii, että Suomi taistelee neuvotteluissa maataloustuotantonsa puolesta eikä jää vellihousuksi neuvottelupöydässä.

– Suomen on neuvotteluissa varmistettava, että koko maassa pystytään harjoittamaan maataloutta tulevaisuudessakin. Muiden muassa nuoret viljelijät sekä pienten tilojen tarpeet on otettava jatkossa paremmin huomioon. Tulevaisuudessa tulee huolehtia myös siitä, että sukupolvenvaihdoksia tiloilla joustavoitetaan, edustaja Elomaa painottaa.

– Toisaalta maatalouden osalta olemme huolissamme siitä, että hallitus on ollut varsin passiivinen unionin suuntaan vaikuttamisessa. Meidän on vaadittava, että ruoan alkuperätiedot saadaan selkeästi esille. Tämä on kuluttajienkin näkökulmasta tärkeää, jotta he voivat vielä nykyistä paremmin valita kaupan hyllystä kotimaista ruokaa.

Suomessa asiat hoidetaan hyvin

Elomaa painottaa, että Suomen kilpailukyky ei saa kärsiä siitä, että viljelijämme hoitavat asiansa hyvin – etenkin vähäisen antibioottien käytön suhteen. Suomen kilpailuvaltteja ovat puhtaat tuotteet ja eläinten hyvinvointiin panostaminen myös tulevaisuudessa.

– Maassamme ei eläimille syötetä antibiootteja ja kanat saavat pitää nokkansa sekä porsaat saparonsa. Suomi on yksi kolmesta EU-maasta, jossa siat saavat pitää saparonsa, mikä on yksi eläinten hyvinvoinnin supermittari. Eläinten hyvinvointiin panostaminen on tulevaisuutta ja puhdas suomalainen ruuantuotanto marjoja, lihaa, munia, maitotuotteita ja viljaa myöten on mahdollisuus.

– Tällä hetkellä elintarvikealan tuotantoketju työllistää noin 340 000 suomalaista ja jos neuvottelut hoidetaan Suomen etu huomioiden, tämä luku voi tulevaisuudessa kasvaa. Tulemme tekemään puolueena sekä kansanliikkeenä kaikkemme sen eteen, että maaseutumme ja maataloutemme elinvoimaisuus turvataan. Tätä edellyttää jo huoltovarmuuskin maassamme, Elomaa muistuttaa.

SUOMEN UUTISET

Kirjoitettu 13.3.2018

Vihdoinkin vastakaikua- lasten seksuaalirikosasiat ovat olleet auki kuin avoimet haavat – myös oikeuskäsittelyjä nopeutettava

Tiedote 13.3.2018

Vihdoinkin saamme vastakaikua vaatimuksillemme, että lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksista annettavia tuomioita tulee koventaa. Vihdoinkin asia etenee, kiittää kaksi lakialoitetta lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten tuomioiden koventamisesta tehnyt kansanedustaja Arja Juvonen (ps).

Oikeusministeri Antti Häkkänen on tiedottanut tänään, että Oikeusministeriössä laaditun arvion mukaan rikoslakiin voitaisiin lisätä uusi säännös törkeästä lapsen raiskauksesta. Tämän lisäksi voitaisiin korottaa lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistusta.

– Päättäjänä on odottanut asioiden etenemistä tuskastuneena. Niin hidasta asian eteneminen täällä eduskunnassa on ollut. Niille, joita nämä asiat koskettavat todellisesti ja jotka ovat joutuneet näiden tekojen kohteeksi oikeassa elämässä, odottaminen on kuitenkin ollut varmasti vieläkin hirveämpää. Olen ollut muutaman tällaisen rikoksen uhrin tai hänen läheisensä kanssa yhteydessä useita vuosia ja taakka, mikä monen elämässä on, on raskas, kohtuuton, lamaannuttava. Kyseessä on henkisesti mutta usein myös fyysisesti ”vammauttavat” tapahtumat, jotka eivät anna rauhaa, Juvonen sanoo.

Oikeuskäsittelyjen aika näiden rikosten kohdalla on myös asia, joka ministeri Häkkäsen tulisi nostaa keskiöön. Tekojen uhrit varttuvat, jopa aikuistuvat oikeuskäsittelyjen ohessa, sillä käsittelyt voivat kestää vuosia. Se on kohtuutonta. Uhrit eivät pääse elämässään eteenpäin, kun asiat ovat kuin avoimet haavat auki koko ajan, Juvonen toteaa.
Laatimissani lakialoitteissa molemmissa on ollut yli sadan kansanedustajan allekirjoitukset. Eduskunnan tahtotila on siis ollut vahva, mutta odotusaika sille, että asiat saadaan etenemään on pitkä. Liian pitkä, Juvonen sanoo.

Arja Juvonen
kansanedustaja
050-5311 108

 

Kirjoitettu 12.3.2018

Kirjallinen kysymys tartuntatautilaista ja sote henkilöstön ”pakkorokottamisesta”

Kansanedustaja Arja Juvonen (ps) on jättänyt kirjallisen kysymyksen liittyen tartuntatautilain 48 pykälään, jossa säädetään sote -henkilöstön rokotuksista. Laki astui voimaan 1.3.2018 ja on aiheuttanut sote henkilöstössä suurta huolta.

Olen saanut valtavasti hoitoalan henkilöstöltä kyselyjä liittyen lain pykälän tulkintaan Syntynyt tilanne on epäselvä ja tilanne lain tulkinnoista huolestuttava, Juvonen sanoo.
Hoitoalan työntekijät pelkäävät ja ovat jo saaneet vihjailuja irtisanomisista, mikäli eivät ota kausi-influenssarokotusta. Tuollainen pelottelu on uskomatonta. Olen jättänyt viime viikolla kirjallisen kysymyksen hallitukselle ja nyt tarvitaan selkokieliset vastaukset, Juvonen vaatii.

Tartuntatautilain 5 luku 48 pykälä säätää työntekijän ja opiskelijan rokotussuojasta potilaiden suojaamiseksi seuraavasti:
”Työskentelyyn sosiaalihuollon ja terveydenhuollon toimintayksiköiden asiakas- ja potilastiloissa, joissa hoidetaan lääketieteellisesti arvioituna tartuntatautien vakaville seuraamuksille alttiita asiakkaita tai potilaita, saa käyttää vain erityisestä syystä henkilöä, jolla on puutteellinen rokotussuoja.
Työntekijällä ja työharjoitteluun osallistuvalla opiskelijalla on oltava joko rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan. Lisäksi edellytetään rokotuksen antama suoja influenssaa vastaan ja imeväisikäisiä hoitavilla hinkuyskää vastaan.
Opiskeluterveydenhuollon on huolehdittava, että työharjoitteluun osallistuvilla opiskelijoilla on 2 momentissa tarkoitettu rokotussuoja.
Työnantajalla on oikeus käsitellä työntekijän tai työharjoittelussa olevan opiskelijan 1 momentissa tarkoitettuihin tehtäviin soveltuvuutta koskevia tietoja riittävän rokotussuojan osalta työntekijän tai opiskelijan suostumuksella yksityisyyden suojasta työelämässä annetun lain (759/2004), työterveyshuoltolain ja henkilötietolain mukaisesti.”

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöltä on tullut runsaasti kyselyjä lainsäädännön soveltamiseen liittyen. Henkilöstö kysyy, miten lain pykälää tulee soveltaa työpaikoilla. Henkilöstö on kysynyt, miksi lainsäädännöllä edellytetään niin sanotusti ”pakkorokottamista” kausi-influenssaa vastaan ja siihen suostumista ja sitoutumista. Kaikille kansalaisille vapaaehtoiseen ja riskiryhmille suositeltuun kausi-influenssarokotukseen velvoittaminen on nähty terveydenhuoltoalan henkilöstön keskuudessa yhdenvertaisuutta ja yksilönvapautta rajoittavana, mutta myös heidän omaan potilasturvallisuuteen liittyvänä kysymyksenä. Influenssarokotuksen teho, mutta myös rokotteen mahdolliset pitkäaikaisvaikutukset ihmiselle sekä lukuisten tulevaisuudessa edessä olevien kausi-influenssarokotusten ”pakko-ottaminen” huolestuttaa ymmärrettävästi sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä.
Henkilöstöltä on tullut viestiä, jossa he kokevat joutuvansa valitsemaan joko työpaikan tai pakollisen kausi-influenssarokotuksen. Tutkimustietoa rokotuksista kaivataan koko ajan lisää ja tietoa tulisi olla myös enemmän saatavilla. Erityisesti tutkimustieto influenssarokotuksen liittyen olisi tärkeää. Erityisesti lukuja kausi-influenssarokotuksen vaikuttavuudesta olisi tärkeää saada. Myös influenssarokotuksesta aiheutuneista haittavaikutuksista ja niiden määrästä tulisi saada ajantasaista tietoa. Erityisen tärkeää on nyt kuitenkin, että hallitus antaa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle välittömästi tietoa siitä, mitä tartuntatautilain rokottamiseen velvoittava pykälä tarkoittaa ja sisältää.

Kirjallisessa kysymyksessä kysyn seuraavia kysymyksiä: miten hallitus aikoo selventää tartuntatautilain 5 luvun 48 pykälään liittyviä epäselvyyksiä sosiaali- terveydenhuollon henkilöstölle? Miten hallitus aikoo lisätä rokotuksiin liittyvän erilaisen tutkimustiedon saantia ja lisäämistä? Miten hallitus vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle liittyen pakkorokottamiseen liittyvään huoleen?

Arja Juvonen
050-5311 108

 

Kirjoitettu 10.3.2018

Uhkana ylikansalliset suuryhtiöt ohittavat pienet yritykset

Eduskunta keskusteli 1.3. suullisella kyselytunnilla sote-uudistuksen etenemisestä. Saman viikon keskiviikkona kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ehti tyrmätä uudistuksen. Tämä kirvoitti vilkkaan keskustelun torstaina.

Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen huomautti sote -uudistuksen tuomasta riskistä, jossa pienet yritykset jäisivät helposti suurten ylikansallisten suuryhtiöiden jalkoihin.
– Hyvä hallitus, ajatte yrittäjien asioita, ja yrittäjyyteen kannustetaan. On erittäin huolestuttavaa kuitenkin, että suuret yritykset valtaavat alaa ja pommittavat pienempiä toimijoita. Tämä esimerkiksi tapahtuu maakunnissa, Juvonen huomautti.

Juvonen kertoi esimerkin hoiva-alalta nykyisessä tilanteessa. – Otetaan pieni hoiva-alan yritys: Kunnat lähtevät minikilpailuttamaan. Aloitetaan huutokauppa muun muassa vanhustenhoivapaikoista, kuka tarjoaa ja kuka suostuu halvimmalla rahalla tekemään. Se on erittäin vaarallista, jos puhutaan, että 130 euron hinnasta laskeudutaan 70 euroon. Siihen pitää kuulua ympärivuorokautinen hoiva, hoivatarvikkeet, hoito, ravinto ja ruoka. Millä rahalla pienyrittäjä pystyy tällaista palvelua tuottamaan?

Juvosen mukaan kilpailun siirtäminen suuremmalle alueelle luo yhä suurempia minihintaisia tuottajia, joilla voi olla käytännössä monopoliasema maakunnassa.
– Te ajatte tällä uudistuksella pienet yrittäjät täysin konkurssiin, ja pakon edessä ne joutuvat myymään isommille tuottajille. Kaikkihan me tiedämme tämän.

Soteuudistuksesta ja valinnanvapauslaista keskustellaan eduskunnassa keskiviikkona 14.3. Silloin käydään lähetekeskustelu, joka kestänee pitkälle yöhön.

 

 

Kirjoitettu 9.3.2018

Perussuomalaiset Naiset äänessä kyselytunnilla

Ei vastauksia kotihoidon asemaan ja kustannuspaineisiin
Torstaina 9.3. eduskunnan suullisella kyselytunnilla puhutti sote-uudistus. Perussuomalaiset naiset olivat hyvin esillä naistenpäivänä.

Ensimmäisenä kansanedustaja Arja Juvonen (ps) tivasi ministeri Anu Vehviläiseltä (kesk), miten voidaan taata, että tulevaisuudessa riittää tekeviä käsiä kotihoitoon.
– Miten te lupaatte, että tulevaisuudessa tässä sotessa riittää hoitajia kotihoitoon? Lisäksi Juvonen huomautti, että arvioiden mukaan sote-uudistus vain lisää kuluja ja verorasitus kasvaa merkittävästi.

Missä on se Roope Ankan rahakirstu, mistä raha tähän kaikkeen löytyy? Juvonen kysyi.
Ministeri Vehviläinen ei vastannut kustannuksia tai kotihoitoa koskeviin huomioihin.

Orpo myönsi: Perussuomalaiset eivät olleet paimennettavissa
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä puheenjohtaja Leena Meri huomautti kysymyksessään, että hallitus rikkoo omaa ohjelmaansa siirtymällä suoraan valinnanvapausmalliin. Hallitusohjelman mukaan ensimmäisessä vaiheessa piti integroida julkisen sektorin sote-palveluita.

– Kaikkihan tietävät nyt sen, että tämä on keskustan ja kokoomuksen valtapeliä. Nyt kun te (ministeri Petteri Orpo) kehuitte sitä, että tämä on niin hyvä malli, niin minkä takia kokoomuksen edustajia on tarvinnut paimentaa, että he pysyisivät riveissä? Meri tivasi.

Ministeri Orpon vastaus oli hämmentävä. Hän moitti perussuomalaisia siitä, etteivät he olleet aikoinaan paimennettavissa. – Me olemme hallituksessa yhteistuumin päättäneet nämä. Tekin olitte vielä hyväksymässä ne perusperiaatteet, mutta teitä ei pystynyt riittävästi paimentamaan, ja nyt te ette olekaan enää mukana, Orpo kuittasi.

– Meillä on omat mielipiteet! Meri vastasi salin puolelta. Meri toteaa jälkikäteen, että kokoomuksen tapa viedä asioita eteenpäin on nyt avoimesti tunnustettu.
– Ministeri vastasi sinänsä rehellisesti. He paimentavat pelolla ja kansa sitten maksaa päätöksistä. Me emme ole myytävissä emmekä kokoomuksen juoksupoikia.

Naisten ammattien arvostukseen käytännön toimia
Aihe vaihtui tasa-arvon edistämiseen, josta vihreiden eduskuntaryhmä kysyi tasa-arvosta.

Kansanedustaja Ritva ”Kike Elomaa (ps) huomautti, että Suomi ei ole mikään tasa-arvon takapajula, mutta ammatillisessa mielessä naiset ovat jääneet pahasti alakynteen.
– Jos ajattelemme ammatteja, kuten hoitoalaa, kaupan alaa, siivousalaa ja lastentarhanopettajien tilannetta viime aikoina, niin naiset ovat todella taka-alalla: vastuullisia töitä, palkka todella minimaalinen.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) myönsi Elomaalle, ettei tasa-arvo näissä asioissa täysin toteudu. – Tällä viikolla on noussut esiin keskustelua naisvaltaisten alojen palkoista, muun muassa varhaiskasvatuksessa. Haluan varhaiskasvatuksesta todeta sen, että se on erittäin arvokasta ja vaikuttavaa työtä ja sitä on vuosia Suomessa aliarvioitu.

Perussuomalaiset Naiset vaativat toimia kauniiden puheiden sijaan naisalojen arvostuksen nostamiseksi

Kirjoitettu 9.3.2018

Eduskuntaan oma erillinen valiokunta käsittelemään kansalaisaloitteet

Tiedote 9.3.2018

Eduskuntaan tarvitaan oma ja erillinen valiokunta, joka käsittelee vain kansalaisaloitteita, perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen esittää.
Kansalaisaloitteet ja niiden kansanedustajalaitosta työllistävä vaikutus nousee esiin eduskunnassa säännöllisesti. Kansalaisaloitteita on tullut runsaasti eduskuntaan ja tänään jätetään myös aktiivimallin liittyvä kansalaisaloite. Tarvitsemme eduskuntaan oman valiokunnan, joka käsittelee vain kansalaisaloitteita sitä mukaa kun ne saapuvat eduskuntaan. Valiokunnan toimintaperiaatteet tulisi luoda joustaviksi ja sellaisiksi, että asioiden käsittelyssä olisi mahdollista ottaa valiokunnan jäseniksi kulloinkin kyseiseen kansalaisaloitteeseen ja sen aiheeseen perhehtyneitä kansanedustaja jäseniä, Juvonen esittää.

Valiokunnat ovat hyvin työllistettyjä. On isoja asioita. Samalla kun käsittelemme laajoja lakiesityksiä, niin kansalaisaloitteet odottavat vuoroaan ja käsittelyään eduskunnan hattuhyllyllä. Eduskunnassa on muun muassa lapsen seksuaalisen törkeän hyväksikäytön vähimmäisrangaistuksen korottamista esittävä kansalaisaloite, joka odottaa jo kolmatta vuotta käsittelyä. Tämä on aivan uskomatonta. Vaarana on, että aloitteet eivät tule käsiteltäviksi eduskuntakaudella lainkaan, Juvonen sanoo.

Kansalaisaloite on kansan ääni. Kansalaisaloitteen käsittely vaatii arvokkaan ja ripeän käsittelyn. Ei ole oikein, että suuren allekirjoittajamäärän kannatuksen saaneet aloitteet jäävät odottamaan pitkiäkin aikoja. Mikä on kansalaisaloitteen perimmäinen merkitys, mikäli niitä ei tuoda esiin ripeästi. Nähdäänkö kansalaisaloitteet vain näennäisenä voimavarana kansalle osoittaa ääntään, Juvonen kysyy.

Silloin aikoinaan kun kansalaisaloite -järjestelmä on luotu, niin on jätetty huomioimatta se, että entä jos aloitteita alkaakin tulla kansan keskuudesta eduskuntaan. On varmasti syytä käydä myös muuten läpi kansalaisaloite -järjestelmää. Miten järjestelmä vastaisi sen merkitystä ja olisi jatkossakin kansalaisten voima ja ääni yhteiskunnassa asioita eteenpäin vietäessä ja esiin nostamisessa. Myös se, että kansalaisaloitteesta on tullut keino tehdä vasta-aloite jo jätettyyn ja hyväksyttyyn kansalaisaloitteeseen, tulisi jotenkin selkeyttää, Juvonen sanoo.

Kansalaisaloitteen ääntä ei saa vaimentaa, vaikka eduskunnassa on kiire ja paljon asioita. Aloitteet tulee käsitellä ripeästi ja oma erityinen kansalaisaloitevaliokunta olisi tähän hyvä. Saa nähdä, missä tahdissa esimerkiksi tänään eduskuntaan jätettävä aktiivimalli -kansalaisaloite ehditään käsittelemään eduskunnassa. Kansa odottaa ja haluaa asiansa käsiteltäväksi, Juvonentoteaa lopuksi.

Arja Juvonen
kansanedustaja
050-5311 108

 

 

Kirjoitettu 7.3.2018

Helsingin palkanlisämalli hyvä alku- lastentarhanopettajien ja muun sote- henkilöstön henkilöstöpulaan vastattava rahalla – kutsumus ei elätä!

Yle uutisoi maanantaina, että pääkaupunkiseutujen kunnat Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat tehneet ”herrasmiessopimuksen”, jonka mukaan lastentarhanopettajien palkoilla ei kilpailla.

Pääkaupunkiseudun lastentarhanopettajia koskettavaa palkkakartellia, sellainenhan tässä on kyseessä, on pidettävä erittäin moitittavana. Tilanne ei ole mitenkään uusi, vaan tuttu myös yleisesti sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöstön kohdalla. Palkoilla ei kilpailla, eikä niillä houkutella tekijöitä. Jossakin on tehty ns. hiljainen kaappisopimus ja se on olemassa. Tuntuu todella ala-arvoiselta, että on lähdetty tällaiselle linjalle, Espoon kaupunginvaltuutettu, kansanedustaja Arja Juvonen (ps) sanoo.

Myös OAJ:n työmarkkina-asiamies Timo Mäki on kutsunut Ylen haastattelussa tilannetta palkkakartelliksi. OAJ selvittää, onko kyseistä käytäntöä myös muualla Suomessa.
Hyvä, että OAJ on tarttunut asiaan sen vakavuutta vaativalla tavalla. On ikävää kuulla, miten erittäin tärkeän ja vaativan ammattihenkilöstön palkkakehitystä on junailtu. Kysyntä ja tarjonta on haluttu saada kohtaamaan näin – jos me emme saa lastentarhanopettajia tai muita sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöitä, ette tekään.

Toisaalta tieto on myös hyvästä ja mahdollistaa nyt avoimen keskustelun rahasta ja palkitsemisesta. Haluammeko osaavaa henkilöstöä, joka myös sitoutuu työhönsä, Juvonen kysyy.

Henkilöstövaje on totta niin lastentarhanopettajien mutta myös vanhustenhoivan työntekijöiden kohdalla. Henkilöstövajeeseen on mahdollista vastata. Erilaisia palkanlisiä on syytä ryhtyä pohtimaan laajasti. Helsingin kaupunki nostaa kissan ensimmäisenä pöydälle myöntämällä tuhannen euron palkanlisän töihin tulevalle lastentarhanopettajalle. Helsingin kaupungin malli ei ole mikään uusi, sillä kaupunki maksoi ylimääräisiä palkanlisiä ja ikälisiä jo 80 -luvun lopulla sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle, jotta heitä saatiin houkuteltua raskaille ja vaativille vanhustenhoivaosastoille töihin. Myös vuokra asunnon saamisessa helpotettiin ja sellaisen sai heti työpaikan saatuaan. Nämä ovat monelle työuraansa aloittavalle tai työn perässä muuttavalle henkilölle ratkaisevia ja tärkeitä, Juvonen sanoo.

Helsingin uusi malli, jossa lastentarhan opettajalle maksetaan tuhannen euron bonus, on erittäin hyvä malli ja hyvä alku. Pääkaupunki ymmärtää sen, että rahalla houkutellaan, sillä pelkkä kutsumus ei elätä. Espoon ja Vantaan ja tarvittaessa myös muun Suomen, tulisi ottaa nyt Helsingistä mallia ja ryhtyä kehittämään yhteistyöllä mallia, joka houkuttelee ja palkitsee, ei junnaa paikoillaan, Juvonen esittää.

Arja Juvonen (ps)
kansanedustaja
050-5311 108

 

 

Kirjoitettu 24.2.2018

Lakialoite 1990-luvun laman velkaantuneiden auttamiseksi

Tiedote 23.2.2018
1990-luvun lama runteli pahasti Suomen valtiota ja kotitalouksiamme. Velkaantuminen lisääntyi vauhdilla ja monilta meni koko omaisuus. ”Moni ylivelkaantui työpaikan menetyksen, korkojen nousun tai takausvastuiden seurauksena ja kaikki eivät ole vielä tänäkään päivänä selvinneet 90-luvun laman jysäyksestä”, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa vakavana.

Vanhat puolueet ovat jo vuosia puhuneet laman uhrien auttamisesta, mutta käytännön toimet ovat jääneet sanoja vaatimattomammiksi. Perussuomalaiset ovat yrittäneet nostaa laman myötä velkaantuneiden asiaa esille ja laatineet lukuisia valtiopäivätoimia heidän asemansa helpottamiseksi. ”90-luvun laman alkamisesta on jo vierähtänyt yli 25 vuotta ja yhä edelleen tuhannet suomalaiset ovat veloissa tämän taantuman seurauksena”, muistuttaa Elomaa.

Elomaa on laatinut lakialoitteen jossa ehdotetaan muutettavaksi yksityishenkilön velkajärjestelystä annetun lain 10 a § siten, että velkajärjestely voitaisiin myöntää sillä perusteella, että velkaantuminen on tapahtunut 1990-luvun laman seurauksena. Käytännössä velkajärjestelty auttaisi ihmisiä selviämään velkataakastaan ja mahdollistaisi uuden alun puhtaalta pöydältä. ”Mielestäni tämä aloite toisi käytännön helpotusta monien ihmisten arkeen ja toivon saavani aloitteelle mahdollisimman paljon kannatusta yli puoluerajojen”, Elomaa lopettaa.

Lisätietoja
Ritva ”Kike” Elomaa
puh. 050 5120 806

Kirjoitettu 24.2.2018

Juvonen ärähti demariedustajan vihjailusta: Faktat kuntoon – ”Miksi syytit perussuomalaisia ihmisvihamieliseksi puolueeksi?”

Tiedote 23.2.2018

Sdp:n Mika Kari nosti tänään eduskunnassa perussuomalaisten ulkomaalaislakiin liittyvän lakialoitteen lähetekeskustelussa esiin entisen puheenjohtaja Timo Soinin toteamuksen, että perussuomalaiset olisi ihmisvihamielinen puolue. Mika Kari halusi lausunnollaan antaa näin kritiikkiä perussuomalaisten laatimalle lakialoitteelle, jossa esitetään, että ulkomaalaisen säilöön ottaminen olisi mahdollista käännyttämistä seuraavana toimenpiteenä, mutta muistuttaa myös salissa ja lehterillä olevia kuuntelijoita Soinin sanoista. Mika Karin tulkinta ulkopuolisen henkilön perussuomalaisista antamasta tulkinnasta vaatii oikaisua ja esitetyt vihjailut selvennystä, perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen sanoo

Timo Soini kommentoi entistä puoluettaan (28.7.2017 Aamulehti) ihmisvastaiseksi puolueeksi. Perusteluina ihmisvastaisuudesta hän mainitsi tasa-arvoisen avioliittolain kannattamisen ja tulevan eutanasia kansalaisaloitteen, jonka mahdollinen kannattaminen näyttäytyi hänelle ”ihmisvastaisena”. Soinin toteamukseen ei liittynyt kielteisen turvapaikan saaneiden tilanne tai Suomen tai perussuomalaisten reagointi näihin teemoihin. Entinen perussuomalainen Soini sanoo näin tasa-arvoisesta avioliittolaista: Jos Halla-aholta kysyy, onko perussuomalaiset kristillissosiaalinen puolue, hän ei voi ikinä vastata siihen myöntävästi, Soini sanoo ja muistuttaa Halla-ahon jo ilmoittaneen, että tasa-arvoisesta avioliitosta äänestämisen olisi pitänyt olla perussuomalaisten kansanedustajille omantunnon asia, eikä perussuomalaisten yhteinen kanta. Sekä Soini eutanasiasta: Vielä tullaan näkemään, että perussuomalaiset alkavat kannattaa eutanasiaa. Se on suoraa seurausta ihmisvastaisesta linjasta.”

– Mika Kari vetosi puheessaan Soinin lausuntoihin, mutta näkyi samalla unohtavan sen, että mihin asioihin vedoten ex- puolueen puheenjohtaja syytti aikoinaan jättämäänsä puoluetta eli perussuomalaisia, ihmisvastaisuudesta (28.7.2017). Kysynkin Mika Karilta, että allekirjoittaako hän sellaiset ajatukset, että sellainen puolue tai ne puolueen jäsenet, jotka kannattavat tai kannattivat edelleen tasa-arvoista avioliittolakia tai eutanasiaa, ovat ihmisvihamielisiä.
Miksi Kari syytti perussuomalaisia ihmisvihamieliseksi puolueeksi? Karin puoluetaustan huomioiden olisin luullut, että hän olisi ollut tyytyväinen siitä, että esimerkiksi tasa-arvoiseen avioliittolakiin liittyvään keskusteluun ei liittyisi vihamielisyyttä vaan että asiaa voi myös reilusti ja rohkeasti kannattaa. Myös eutanasia – kansalaisaloitteen ympärillä käytyyn keskusteluun ja tuleviin päätöksiin suhtautumisen luulisi olevan jokaisen kansanedustajan omassa harkinnassa eli niin sanottuna omantunnonvapautena. Se, että joku sanelisi tuohonkin asiaan äänestyspakon, on mielestäni enemmänkin ihmisvihamielistä. Perussuomalaisilla on eutanasia -kansalaisaloitteeseen omantunnonvapaus.

Väitän, että Perussuomalaiset ovat nyt enemmän inhimillinen ja ihmisystävällinen puolue kuin koskaan aikaisemmin. Onkin ikävää, että tämä ymmärrys ei ole välttämättä välittynyt sdp:lle eduskunnassa. Tulkaapa juttusille kanssamme, juttelemalla nämäkin asiat selviävät. Ei ikävillä vihjailuilla tai syytöksillä, Juvonen sanoo.

Arja Juvonen
Kansanedustaja
050-5311 108

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjoitettu 24.2.2018

Tukea hyvätuloisille

Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt 5 miljoonan euron hankkeen, jolla kunnat voivat hakea tukea maksuttomaan 5-vuotiaiden lasten varhaiskasvatukseen. Perusteluna on, että kaikki 5 vuotiaat saadaan varhaiskasvatukseen ja maksuttomuuden takia se ehkäisee syrjäytymistä. Kuulostaa tosi hyvälle!

Suomessa on subjektiivinen päivähoito-oikeus, joka takaa varhaiskasvatusta 20 viikkotuntia kaikille lapsille. Se jo toi suurimman osa lapsista varhaiskasvatuksen piiriin. Hoitomaksu on tulosidonnaista eli pienituloisille se on ilmaista tai melkein maksutonta. Kattava neuvola- ja lastensuojelujärjestelmä ohjaa tuen tarpeessa olevia varhaiskasvatuksen piiriin.
Hanke ei ole pakottava eli sillä ei välttämättä tule yhtään avun tarvitsevaa varhaiskasvatukseen. Koko päivän hoito maksaa kunnalle noin 1000 €/kk/lapsi ja maksu siitä perheelle on 0 – 290 €/kk. Valtio olisi tukenut hankkeessa – jos kunta olisi edes päässyt siihen – 20% puolen päivän maksuista. Kunnalta jää siis 80 % maksuista saamatta tämän hankkeen myötä ja se katettaisiin esim. kuntaveroilla. Hallituksen hankkeen oikea lopputulos on pelkästään ilmainen varhaiskasvatus hyvätuloisille. Oikeistopolitiikkaa parhaimmillaan, vain hyvätuloiset hyötyvät.

Pelkästään 5 miljoonalla saisi 130 lastenhoitajaa lisää päiväkoteihin vuodeksi. Kuntien saamatta jääneillä maksuilla voisi mieluummin palkata lisää lastenhoitajia ja -tarhaopettajia. Jospa laitettaisiin ensin päiväkodit kuntoon – rakennukset ja riittävästi hoitajia lapsille – ennen kuin vain lasketaan hyvätuloisten maksuja? Paljon puhuttu perhevapaauudistuskin oli yleviin tavoitteisiin verhottu leikkausyritys, perheistä 2/3:n tulot olisi perhevapaille laskenut.

Hallituksen esityksissä moni kuulostaa aluksi loistavaksi, mutta muuttuukin hetken tutkimisen jälkeen joko leikkauksessa tai tulosiirroksi vain hyvätuloisille.

Pia Pentikäinen (ps)
Kaupunginvaltuutettu
Koulutuslautakunnan puheenjohtaja
Suonenjoki

 

 

Kirjoitettu 20.2.2018

Naistenpäivän seminaari: Naiset, tytöt ja digiosallisuus

Miten varmistetaan naisten ja tyttöjen yhtäläinen osallistuminen teknologisessa murroksessa?
Miten digitalisaatiolla edistetään sukupuolten tasa-arvoa ja naisten vaikutusmahdollisuuksia?
Mitä EU:n tulisi tehdä naisten ja tyttöjen voimaannuttamiseksi?
Euroopan parlamentin Suomen-toimisto ja Naisjärjestöjen Keskusliitto järjestävät naistenpäivän seminaarin

perjantaina 9.3.2018 klo 10.30 12.00
Eurooppasalissa, Malminkatu 16, Helsinki

Avaus: kansanedustaja Eva Biaudet, hallituksen puheenjohtaja, Naisjärjestöjen Keskusliitto ja
päällikkö Jarmo Oikarinen, parlamentin Suomen-toimisto

Alustukset: Tietokirjailija ja toimittaja Tuuti Piippo: ”Naiset, jotka muuttavat maailmaa teknologian kautta”
sekä tietokirjailija ja robotisaatioaktivisti Cristina Andersson: ”Kohti parempaa ja tasa-arvoisempaa maailmaa robottien avulla”

Paneelikeskustelussa: Euroopan parlamentin jäsenet Sirpa Pietikäinen (kok., EPP), Pirkko Ruohonen-Lerner (ps., ECR),
Merja Kyllönen (vas., GUE/NGL), Liisa Jaakonsaari (sd./S&D) ja Heidi Hautala (vihr., Greens/EFA)

Kommenttipuheenvuoro: hallituksen varapuheenjohtaja Satu Keiski-Toni, Naisjärjestöjen Keskusliitto

Seminaarin juontaa toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä, Marttaliitto

Aamukahvitarjoilu klo 10.00 alkaen.
Ennakkoilmoittautuminen ruokavaliotoiveineen viimeistään 7.3. sähköpostitse ephelsinki@nulleuroparl.europa.eu
Tilaisuus striimataan osoitteessa www.facebook.com/Euroopanparlamentti/
Osallistu keskusteluun Twitterissä tunnisteilla #digiajassa #iwd2018
Tervetuloa!

Kirjoitettu 13.2.2018

Naisen urakehityksen pysäyttää yritys ja rekrytoinnista päättävät – ei kotihoidontuki tai perhevapaa

Tiedote 13.2. 2018
Pysähtynyt urakehitys ja luutuneet roolimallit, totesi sisäministeri Kai Mykkänen (kok) A-Studiossa maanantai iltana (12.2.18) perusteluna perhevapaauudistukselle. Ainoa, joka pysäyttää naisen urakehityksen on työnantaja eli yritys itse ja sen rekrytoinnista päättävät, sanoo sen sijaan perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen.

Tällaiset ministeri Mykkäsen toteamukset ajaa läpi mullistavaa perhevapaauudistusta ovat kammottavia. Miten on mahdollista, että ihmiselle tärkeä asia, perheen perustaminen, lasten syntymä ja isäksi ja äidiksi kasvaminen nähdään tasa-arvon vastaisena ja luutuneena roolimallina. Näillä asioilla ja muutaman vuoden töissä poissaololla ei ole mitään tekemistä tasa-arvon kanssa. Lapsiajan jälkeen palataan työelämään. Vaippa-arjen takaa on kaivettava ne todelliset syyt, miksi naisen urakehitys hyväpalkkaisissa tehtävissä ontuu. Sillä hyvistä palkoistahan me nyt puhumme. Tuskin puhumme tässä lähihoitaja äidin urakehityksestä, Juvonen sanoo.

Mykkäsen kotikaupungissa Espoossa kaupungin johtopaikoilla komeilevat miehet. Mitähän tälle olisi tehtävissä tasa-arvon nimissä? Tasa-arvo lähtee työpaikkojen ja yritysten tasa-arvosuunnitelmista ja reilusta ja asiallisesta rekrytoinnista. Suomalaisissa perheissä on jo tasa-arvo, Juvonen toteaa.

Juvosen mielestä perhevapaauudistuksen kaatuminen on erittäin hyvä asia. Perheiden päätäntävaltaa lastenhoitoon liittyvissä kysymyksissä ei tule murentaa.

Huonon ja epävarman esityksen eteenpäin vieminen olisi ollut edesvastuutonta ja tuonut tullessaan hätää ja epätietoisuutta lapsiperheille. Ministeri Saarikko puhalsi ihan oikein pilliin ja pysäytti huonon hankkeen tyylillä, josta monen ministerin kannattaisi ottaa mallia. Ei tule olla tuppisuuna tai tumput suorina, jos huomaa hallituksen esityksessä epäkohtia, vaan on toimittava jämäkästi ja rohkeasti, Juvonen sanoo.

Perhevapaa ei ole mikään sapattivapaa työelämästä, se ei lyö ketään leiville. Oikeus hoitaa lasta kolme vuotiaaksi on kuitenkin asia, joka on säilytettävä. Suurin illuusio on luulla, tai perhevapaauudistusta sillä myydä, että perheessä usein suurituloisempi isä jäisi vilpittömästä halustaan huolimatta hoitamaan lasta tilipussin romahdettua. Asuntolainoista ja muista kuluista kun ei saa perhevapaata. Hyvä, että asioista aletaan puhua niiden nimillä ja myös raha nousee esille keskustelussa. Raha kun sanelee pitkälti lapsiperheen arkea, Juvonen toteaa.

Arja Juvonen, ps
kansanedustaja
Sosiaali- ja terveyslautakunta
050-5311 108

 

Kirjoitettu 12.2.2018

Mahdoton sosiaali- ja terveydenhuollon- ja maakuntauudistus

Sote-uudistuksen varjolla tehdään kahta siihen liittymätöntä asiaa – valinnanvapautta ja maakuntahallinnon uudistusta.
Valinnanvapaus on jo nyt olemassa julkisella puolella, asiakas voi itse valita missä terveyskeskuksessa haluaa käydä. Kela-korvauksen myötä myös yksityiset lääkäriasemalla käyvät saavat julkista tukea. Julkinen puoli kilpailuttaa jo nyt ja ostaa yksityispuolelta esim. magneettikuvauksia yms.

Lääkäripula, kalliit tilaratkaisut, kallis sairaanhoito (hoidetaan yhä vaikeampia sairauksia) ja eliniän pidentymisen myötä tulevat lisäsairaudet eivät halpene sillä, että valinnanvapauden myötä aletaan pumppaamaan julkista rahaa lisää sijoitusyhtiölle. Julkiselle puolelle jää kalleimmat ja haastavimmat sairaudet ja hoitohenkilöstön koulutuksen maksaminen. Julkinen puoli maksaa lääkärien koulutuksen ja yksityinen puoli laskuttaa sitten heidän käytön veronmaksajilta.
Vapaaehtoiset ja kuntien itsensä tekemät yhteenliittymät, esim. Eksote ovat hyviä, koska se vastaa sen alueen tarvetta. Lakia ei saada koko maahan optimoitua, koska maakuntien olemassa olevat järjestelmät, väkimäärät ja koko vaihtelee.

Maakuntauudistuksen pohjalla oli demokratian lisääminen. Tällä hetkellä maakuntavaltuustossa on kuntavaalituloksen mukaan joka kunnasta valtuutettu, huomioiden tasa-arvo ja kunnan koko. Jatkossa asioistamme päättäisi isojen kaupunkien (paljon ääniä) hyvätuloiset tai hyvin rahoitetut (vaalimenestys vaatii rahaa) päättäjät. Vaaleissa tasa-arvo ja alueellinen edustus on äänestäjien määrästä eikä laista johtuvaa. Kilpailutuslaki esti ICT -hankintojen järkevyyden ja nyt erilaisten järjestelmien yhteensovittaminen on kallista ja haastavaa. Toimintavarmuus on tärkeää koko maakunnan terveystietoverkossa.

Tukipalveluissa tulee outoja tilanteita. Kun yhteiskeittiöstä on lähtenyt ruokaa kouluun ja sairaalalle, on jatkossa osa keittiöstä maakunnan omistamaa ja palkkaväkeä ja osa kunnan puolta. Kuntien pitää luovuttaa omien kuntalaisten verorahoilla hankittu omaisuus uuden maakunnan omistukseen. Ajatelkaa mikä määrä kallista tavaraa ja välineitä on jo yhden terveyskeskuksen sisällä!

Sote -kiinteistöt ovat menossa vuokralle kolmeksi vuodeksi maakunnalle. Jos ja kun kiinteistön käyttö loppuu, niin kunta saa sen jälkeen keksiä mitä tehdä tarpeettomalla, usein isolla rakennuksella. Sosiaalipuolen valinnanvapaus ei onnistu täysin, koska päätökset tehdään virkavastuulla ja sitä ei voida ulkoistaa. Sote -uudistus on historiallisen ison omaisuuden uusjako, jossa otettavalta puolelta viedään omaisuus ja pieniltä paikkakunnilta kaupanpäällisiksi vielä päätösvalta.

Pohjois-Savon säästöt tulevat seinistä eli lopetettavista terveyskeskuksista, sairaaloista ja sosiaalitoimistosta. Tulevat päättäjät – joista suurin osa on isoista kaupungeista- ratkaisevat mistä lopetetaan palveluja.

Sosiaali- ja terveydenhuollon- ja maakuntauudistuksissa on rahan ja vallan jaon takia unohtunut tärkein – eli ihminen, joka tarvitsee hoivaa ja hoitoa lähellä kotiaan!

Pia Pentikäinen
Suonenjoki
Perussuomalaiset Naiset ry:n hallituksen jäsen

Kirjoitettu 12.2.2018

MeToo – Suonenjoki

Minusta on väärin, että asuinpaikan (metsien), sukupuolten (miehet) tai viiksimallin mukaan leimataan ihmisiä eduskunnassa ahdistelijoiksi tms. Maalla asuminen ei tee ketään häiriköksi vaan huono käytös. Kaupungissa asuvat viiksettömät naisetkin ahdistelee ja häiritsee sekä puhuu rumia.

Minusta oli hienoa, että MeToo -kampanja tuotiin Suomeen. Puheet käytiin eduskuntatalolla televisiokameran edessä, kun Haatainen (SDP) avasi oman presidenttivaalikampanjan. Ajattelin, että keskustelu tuodaan demarien puolesta koko Suomeen valtuustoihin.
Valitettavasti se olikin vain vaalipuhetta.

Perussuomalaisten Suonenjoen valtuustoryhmä otti kopin MeToo -kampanjasta ja toi sen käsittelyyn valtuustoaloitteena. Suonenjoki selvittää miten esim. koululaiset voivat kertoa kokemuksistaan? Mitä sitten tapahtuu? Joissakin kouluissa on ollut koulun maine tärkeämpi kuin oppilaan koskemattomuus ja asiasta on vaiettu. Tutkimuksen mukaan koululaisista 30% on kokenut ahdistelua ja häirintää.

Suojellaan edes lapsiamme ja turvataan heille ahdistelu- ja häirintävapaa kouluympäristö ja vapaa- aika. Vastuu on meidän aikuisten!

Pia Pentikäinen
Suonenjoen kaupunginvaltuutettu
Perussuomalaiset Naiset ry:n hallituksen jäsen

 

Kirjoitettu 2.2.2018

Onnittelut presidenttiparille

Lämpöiset Onnittelut Tasavallan Presidentti Sauli Niinistölle ja Rouva Jenni Haukiolle Poikavauvan syntymän johdosta.

Kirjoitettu 31.1.2018

Onnittelut Lauralle ja kiitokset kannattajille!

Lauralle suuri kiitos ja onnittelut hienosta vaalituloksesta.

Kenttäväki teki myös loistavaa työtä. Nämä vaalit vahvistivat yhteishenkeä. Tätä vahvaa yhteistyötä tarvitsemme myös hengen nostattamiseksi. Se onnistui.

Perusnaiset tukivat vahvasti Lauran vaalityötä. Laura-auto kiersi ahkerasti ympäri Suomea. Sinikka Jylhä, Tina Lindskog ja Kirsi Kallio ajoivat 18 000 kilometriä noin kolmen kuukauden aikana. Tunnelma turuilla ja toreilla oli innostunut sekä kannustava.

Kiitos Laura ja kentällä toimineet upeasta lopputuloksesta. Tietenkin kiitos myös äänestäjille. Tästä on hyvä jatkaa seuraavia vaaleja kohti.

Kirjoitettu 20.1.2018

PerusNaisten hallituksen henkilövalinnat

Perussuomalaiset Naiset ry:n hallitus piti järjestäytymiskokouksensa Helsingissä 20.1.2018. Kokouksessa valittiin vuodeksi 2018 järjestön varapuheenjohtajat, sihteeri, taloudenhoitaja sekä työvaliokunnan jäsen hallituksen varsinaisten jäsenten keskuudesta. Puheenjohtajaksi oli valittu järjestön syyskokouksessa kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa.

Kuvassa työvaliokunnan jäsenet vasemmalta lukien:
Taloudenhoitaja Auli Kangasmäki
Puheenjohtaja Kike Elomaa
1. varapuheenjohtaja Marja-Leena Leppänen
2. varapuheenjohtaja Lulu Ranne
3. varapuheenjohtaja Anne Vuori
Työvaliokunnan jäsen Tina Lindskog
Sihteeri Sinikka Jylhä

 

Kirjoitettu 19.1.2018

Arja Juvonen: Vanhukset huutokaupataan kuin huutolaiset tai tavara ikään – minikilpailutus järkyttää

Minikilpailutuksessa hoivaalan yrittäjät osallistuvat vanhuspalvelujen ostajan eli maakunnan tai kunnan järjestämään tarjouskilpailuun, jossa halvimman palvelun tarjoaja voittaa kilpailun ja saa hoitaakseen palvelut. Näin kertoi kansanedustaja Arja Juvonen tämän aamun Huomenta Suomen lähetyksessä, jossa aiheena oli vanhustenhoito.

Minikilpailutusta järjestetään myös yksittäisen vanhushoivapaikan hankinnassa. Kun vanhus tarvitsee ympärivuorokautisen hoivapaikan, hänet kilpailutetaan kisassa, johon valitaan muutama yritys, jotka sitten reaaliajassa päivittyvien ja antamiensa tarjousten perusteella kilpailevat vanhuksesta. Hintaa poljetaan alas, kunnes minihinta saavuttaa pisteensä.

– Tämä on järkyttävä suuntaus ja soteuudistuksessa tämä suunta on se, jolla säästöt haetaan. Ei ole muuta tietä, säästöt syntyvät ja ne nyhdetään nöyryyttävästi vanhusten hoidon, mutta myös arvon, alasajolla, Juvonen sanoo.

– Vanhukset huutokaupataan kuin huutolaiset tai tavara ikään, mutta erona perinteiseen huutokauppaan on se, että kun yleensä huutokaupassa korkein tarjous voittaa niin tässä voittaakin alhaisin tarjous. Se hoivaalan palvelutuottaja, joka on valmis polkemaan myös omat palveluhintansa jo entisestään alemmas, on voittaja.

– On päivän selvää, mitä tapahtuu. Ei ole uutinen tai yllätys, että tilaaja voittaa ja saaja häviää. Alehinnoin ei voi järjestää hyvää, laadukasta ja turvallista vanhustenhoitoa. Tämä pudottaa myös pienet hoivaalan pk yritykset pois markkinoilta, sillä eivät he voi tuottaa palvelua pilkkahintaan ja lähteä polkemaan hintojaan. Mistä he oikein ryhtyvät tinkimään? Ruoasta, hoitotarvikkeista vai hoitajista? Voiko esimerkiksi 70 euron vuorokausihinnalla tuottaja järjestää vanhuksen hyvän ja laadukkaan ympärivuorokautisen hoivapaikan ja hoidon, kertokaa se pk yritys, joka kykenee, Juvonen kysyy.

– Suuret toimijat ryntäävät sitten ostamaan nämä pienet hoivaalan yritykset ja pienhoivayrittäjyyden markkinat on näin tuhottu. Hoivaalan pienyrittäjyys ajetaan alas ja samalla naisvaltaiselle yrittäjyydelle näytetään kaapin paikka. Moni hoivaalan pienyritys on juuri naisyrittäjän ylläpitämää. Puhelimet soivat tiuhaan – isot toimijat tekevät ostotarjouksiaan ja sotemarkkinat vallataan heidän haltuunsa.

– Ongelmia on runsaasti myös kotihoidossa, sillä laitospaikat ajetaan alas ja huonokuntoiset vanhukset kärvistelevät kodeissaan oman onnensa nojassa hoitajan käydessä harvakseltaan ja kiireellä. Pitkien etäisyyksien Suomessa ja esimerkiksi maaseudulla tämä on arkea. Espoossa tapahtunut kotihoidossa olleen vanhuksen menehtyminen yksin kodissaan on hirveä uutinen ja ravistelee samalla koko hoivakenttää, Juvonen sanoo.

– Tämäkö oli se satavuotias Suomi, jota niin hehkutettiin? Tämä on järkyttävä Suomi. Perussuomalaiset vaativat nyt heti otetta ja ryhtiä vanhustenhoitoon. Kriisikokous pystyyn, hallitus, Juvonen vaatii.

Arja Juvonen (ps)
Kansanedustaja
Sosiaali ja terveysvaliokunta
Geronomi (amk)

Kirjoitettu 16.1.2018

Perusnaiset seisovat Laura Huhtasaaren takana

Perussuomalaisten naisten jäsenmäärä kasvaa koko ajan. Meillä on kunnallisissa luottamustehtävissä osaavia naisia ympäri Suomen. Kaikki eivät kuitenkaan halua tai ehdi kuntapolitiikassa toimia vaan ovat mukana arvokkaassa kenttätyössä oman puolueen eteen. Tämä into ja hyvä meininki on näkynyt koko ajan presidentinvaalien lähestyessä.

Meillä on pelissä mukana loistava ehdokas Laura Huhtasaari, perussuomalainen nainen, jonka vahvat kannanotot ja vakuuttava esiintyminen on innostanut kenttää entisestään. Hän on nostanut esille myös perusnaisten esittämiä huolenaiheita. Turvallisuus, tasa-arvo, 90-luvun laman uhrit, pienipalkkaisten naisten asema sekä lapsia kotona kasvattaneiden eläkkeet. Nämä asiat ovat korkealla myös Perusnaisten arvoasteikolla.

Perussuomalaiset naiset seisovat vahvasti Laura Huhtasaaren takana ja kannattavat häntä seuraavaksi Suomen presidentiksi.

Lisätietoja
Ritva ”Kike” Elomaa
Perussuomalaisten naisten puheenjohtaja
kansanedustaja
p. 050 5120806

Kirjoitettu 8.1.2018

Päämääränä yhtenäinen Suomi

Tämän päivän joko-tai keskustelukulttuuri yksinkertaistaa monet asiat. Ratkaisu on joko niin tai näin. Välimaaston vaihtoehtoja ei tunneta. Ääripäät kailottavat viestiään tämän päivän Kansanradiossa eli sosiaalisessa mediassa niin kovaa, ettei järjen ääni aina kuulu. Some-keskustelussa joukkueet on helppo jakaa ja omaa väriä tunnustetaan vahvasti. Valtaosa suomalaisista on niin sanottuja tolkun ihmisiä, vaikka tästäkin tasavallan presidentin menneenä vuonna esille nostamasta termistä Suomen maassa saatiin lihava riita ja paljon pöyristystä aikaiseksi.

Toivon yhteiskunnallisen keskustelun olevan vuonna 2018 edellisvuosia rakentavampaa. Asioista on tärkeää puhua ja kantaa saa ottaa kärkkäästikin, mutta toisia kunnioittaen ja muunneltua totuutta karttaen. Poliitikot kantavat tässä asiassa erityisen suurta vastuuta. Luottamusasemassa toimivilla henkilöillä pitää olla jalka jarrupolkimella siltä varalta, että keskustelu lähtee väärille urille ja vauhti kiihtyy liian kovaksi. Toivottavasti ylilyöntejä nähdään jatkossa vähemmän ja kiukun kihahtaessakin muistamme kunnioittaa toisia osapuolia.

Kansakunnan yhtenäisyys on koetuksella. Nykyisin puhutaan paljon sosioekonomisen aseman heijastuvan vahvasti hyvinvointiin ja terveyteenkin. Eriarvoistuminen on tällä hetkellä maamme suurimpia haasteita, sillä se nakertaa hyvinvoinnin ohella yhteenkuuluvuuden ja osallisuuden tunnetta. Valtion rooli tasapainottajana on äärimmäisen tärkeä, vaikka yksilö on viime kädessä vastuussa itsestään.

Yhteiskunnallisessa keskustelussa on keskityttävä tämän päivän haasteisiin ja niihin liittyvien solmujen avaamiseen. Olemme päätyneet tähän pisteeseen historian oikukkaan tapahtumienkulun kautta, mutta tässä olemme eikä tilanne muuksi muutu. Monesti on tapana haukkua menneitä päätöksiä ja tehtyjä virheitä. Tämä tie ei vie pitkälle. Pitää keskittyä olemassa olevien ongelmien korjaamiseen yhteispelillä ja jätettävä turha vihan lietsonta pois.

Lehtien palstoilla on väännetty viime aikoina sadan vuoden takaisista sisällissodan tapahtumista ja pyöritelty sitä kuka teki mitäkin. Tämä historian ajanjakso on jättänyt kansakuntaamme pysyvät jäljet, mutta nyt on keskityttävä yhteisen tulevaisuuden rakentamiseen vanhojen arpien auki repimisen sijaan. Jotkut puhuvat vapaussodasta ja toiset taas veljessodasta ja osa punakapinasta. Raakoihin yliyönteihin sorruttiin molemmilla puolilla. Kaikesta huolimatta Suomi taisteli yhtenäisempänä kansakuntana uhrautuvasti talvi- ja jatkosodassa itsenäisyyden puolesta.

Itsenäisyydestä ja hyvinvoinnista saamme kiittää sota-ajan sukupolvia. Jälleenrakentaminen vaati kovaa työtä myös suurilta ikäluokilta ja tuloksena syntyi maailman paras maa. Pidetään siitä kiinni. Turvallisuus on suomalaisille arvokas asia. Se on nyt koetuksella. Presidenttiehdokas Laura Huhtasaari on aktiivisesti nostanut esille lisääntyneitä turvallisuusuhkia. Heikentynyt turvallisuustilanne ja pelko kanavoituu myös some-keskusteluun. Valtion tuleekin panostaa turvallisuusuhkien kitkentään niin, ettei pelkoon olisi syytä.

Yhteen hiileen pitää puhaltaa nytkin, vaikka haasteet ovat erilaiset kuin sotiemme aikaan. Muistetaan tämä myös some-sodankäynnin keskellä. Ei anneta eriarvoistumisen karata käsistä, koska siitä meillä on vakavin mahdollinen muisto historiassa. Toiveikasta uusien mahdollisuuksien vuotta kaikille!

Ritva ”Kike” Elomaa
kansanedustaja
Perussuomalaiset Naiset ry:n puheenjohtaja

Kirjoitettu 1.12.2017

Lauran vaalikampanjan avaus 3.12. 2017 Helsingissä!

Kirjoitettu 25.11.2017

Kike Elomaa PerusNaisten puheenjohtajaksi

Kunniapuheenjohtaja Marja-Leena Leppänen, presidenttiehdokas Laura Huhtasaari ja vuodelle 2018 valittu puheenjohtaja Ritva ”Kike” Elomaa.

Naisjärjestön syyskokous pidettiin Seinäjoella lauantaina 25.11. Kokouksen aluksi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri sekä kansanedustajat Arja Juvonen ja Ritva ”Kike” Elomaa antoivat selostukset ajankohtaisista asioista. Lisäksi kokouksessa vieraili Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari, jolla oli myös kampanjatilaisuus Seinäjoella.

Järjestön pitkäaikainen puheenjohtaja Marja-Leena Leppänen ei asettunut ehdolle puheenjohtajan vaaliin.

Uudeksi puheenjohtajaksi olivat ehdolla Kike Elomaa ja Kirsi Kallio. Kokous äänesti uudeksi puheenjohtajaksi Kike Elomaan.

Hallituksen muut varsinaiset jäsenet (varajäsen suluissa):
Lulu Ranne, Hämeenlinna (Heidi Selenius, Riihimäki)
Päivi Granlund, Lahti (Maarit Tuomi, Lahti)
Marja-Leena Leppänen, Lappeenranta (Johanna Huisko, Juva)
Tina Lindskog, Kaustinen (Sirkka Kumpula, Seinäjoki)
Eila Sahala, Jämsä (Rauni Lamberg, Leppävirta)
Pia Pentikäinen, Suonenjoki (Minna Reijonen, Kuopio)
Auli Kangasmäki, Lappeenranta (Rita Ruotsalainen-Kyynäräinen, Asikkala)
Sinikka Jylhä, Kemi (Tanja Paakkola, Oulu)
Jaana Haikarainen, Mikkeli (Eeva Tikkanen, Joroinen)
Leena Meri, Hyvinkää (Anne Mattila, Helsinki)
Kirsi Kallio, Lempäälä (Ulla Korolainen, Orivesi)
Sari Henriksson, Sastamala (Heleena Pekkala, Ylöjärvi)
Sofia Latvajärvi, Kankaanpää (Irja Hanschmidt, Kolari)
Arja Juvonen, Espoo (Tuula Salo, Helsinki)
Sari Martniku, Mäntsälä (Suoma Karjalainen, Espoo)
Anne Vuori, Helsinki (Nina Strandén, Helsinki)

Henkilövalintojen lisäksi kokous vahvisti talousarvion ja toimintasuunnitelman vuodelle 2018.

Kokous nimitti Marja-Leena Leppäsen naisjärjestön kunniapuheenjohtajaksi ja kiitti häntä ahkerasta työstä puolueen ja naisjärjestön hyväksi.

Kuvia kokouksesta löytyy Facebook-sivuiltamme.

 

Kirjoitettu 14.11.2017

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti 2018

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti 2018 on julkaistu:

KANSALLINEN ETU JA SISÄINEN SOLIDAARISUUS

Työtä, turvaa ja oikeudenmukaisuutta suomalaisille

Kansallinen etu on aina perussuomalaisen politiikan lähtökohta. Sisäinen solidaarisuus on sitä, että suomalaiset ovat keskenään samalla viivalla toisistaan huolta pitäen. Perussuomalaiset tarjoavat työtä, turvaa ja oikeudenmukaisuutta. Ketään ei jätetä yksin, tehdään kansalaisen oikeudentajua vastaavia päätöksiä ja mahdollistetaan hyvät edellytykset työlle ja yrittämiselle

Perussuomalaisessa vaihtoehdossa on viisi pakettia.

Ensimmäinen paketti on asumisen halpuutuksen paketti. Jotta suomalaisilla on jatkossakin varaa asua, tarvitaan muun muassa mutkatonta asuintuotantoa, muuttoavustuspaketti ja kohtuuhintaista energiaa. Perussuomalaiset haluaa järkeistää kaavoitusbyrokratiaa ja selkeyttää rakennusmääräyksiä. Rakennusmääräyksissä on myös osasyy homeongelmiin.

Lisäksi puutumme sähkön siirtohinnoitteluun laskemalla sähkönsiirron tuottovaadetta emmekä korota lämmityspolttoaineiden veroa.

Toinen paketti panostaa yrittäjyyteen, työllisyyteen ja koulutukseen. Perussuomalaiset haluaa parantaa yrittäjyyden edellytyksiä ja helpottaa yrittäjäksi ryhtymistä. Haluammekin luoda työtilimallin, joka vapauttaa aloittavan yksinyrittäjän työllistävästä byrokratiasta. Lisäksi yrittäjät saavat apua muun muassa arvonlisäverovelvollisuuden alarajan nostamisesta ja kotitalousvähennyksen korottamisesta.

Työllisyys paranee sääntelyn purkamisella, pitkäaikaistyöttömien ja vajaakuntoisten työllisyysohjelmalla, matkailunedistämispaketilla ja oppisopimuskoulutuksen Mestari-kisälli –mallilla. Lisäksi helpotamme. maatalouden ahdinkoa luomalla satovahinkovakuutusrahaston ja tukemalla lomitusta.

Koulutukseen ja tutkimukseen perussuomalaiset antaa tukea muun muassa ammatillisen- ja korkeakoulutuksen lisäresursointiin. Myös ryhmäkokojen pienentämiseksi osoitetaan määräraha ja vapaaehtoista kielivalintaa halutaan laajentaa.

Koti, hoiva ja hoito on perussuomalaisten kolmas paketti. Vaihtoehdollamme pieni- ja keskituloisille lapsiperheille jää jopa merkittävästi enemmän rahaa käyttöön. Nuorisopaketti huolehtii lasten ja nuorten mielenterveydestä ja jaksamisesta.

Annamme vaihtoehdossamme arvokkaan vanhuuden panostamalla muun muassa henkilöstömitoitukseen ja omaishoitajille. Puutumme myös eläkeläisköyhyyteen kohtuullistamalla lääkekustannuksia ja keventämällä verotusta.

Perumme kansaneläkeindeksiin sidottujen tukien indeksijäädytykset. Tämä auttaa monia eläkeläisistä lapsiperheisiin ja sairaisiin.

Turvallisuudesta emme tingi.
Tämä paketti sisältää resursseja poliisille, tullille, rajavartiolaitokselle ja oikeuslaitokselle. Kansalaisen oikeusturva ja turvallisuus vaativat näitä panostuksia. Otamme myös asevelvolliset sotilaiden tapaturmasuojan piiriin.

Toimenpidepaketti on viiden paketti. Siinä tarjoamme esimerkiksi perussuomalaisen kehitysyhteistyömallin, joka säästää suorasta valtion tuesta jatkossa jopa 550 miljoonaa euroa, mutta joka antaa mahdollisuuden merkittävästi kasvattaa kehitysavun vaikuttavuutta antamalla veronmaksajille suoran vaikutusmahdollisuuden.

Maahanmuuttopolitiikan alueella säästämme reilusti turvapaikkaturismin aiheuttamista kohtuuttomista kuluista. Vaadimme, että hallitus noudattaa omaa toimenpideohjelmaansa vuodelta 2015 täysimääräisesti.

Varallisuusveroa keräämme varakkaimmalta kymmenykseltä ja laitamme suursäätiöt ja –yhdistykset verolle oikeudenmukaisen veropohjan laajentamiseksi. Uudistus koskee ainoastaan varakkaita säätiöitä ja yhdistyksiä, joilla on yli 100 000 euron pääomatulot. Uudistuksen ulkopuolella olisivat Linnanmäkeä pyörittävän Lasten Päivän Säätiön kaltaiset hyväntekeväisyystoimijat.

Ylen toimintaa tehostamme vaihtoehdossamme niin, että veronmaksajien rahoja kuluu 50 miljoonaa vähemmän.

Kirjoitettu 9.11.2017

Arja Juvonen: Kuolevan potilaan hoito tarvitsee saattohoitolain, mutta myös keskustelun: Mikä on kipukatastrofi? Miksi sedaatio epäonnistuu?

Kansanedustaja Arja Juvonen (ps) vaatii Suomeen saattohoitolakia. Juvonen on tehnyt asiasta lakialoitteen lokakuussa 2017. Juvosen mielestä lain säätäminen on ehdotonta.

Lakialoitteella esitetään mm. että saattohoidosta tulee jokaisen kansalaisen oikeus ja hoidon tulee olla hyvää ja inhimillistä. Lakialoitteella esitetään, että potilaalla on oikeus valita saattohoitopaikka, turvataan saattohoitopotilaan ja hänen omaisensa kuuleminen ja toiveet, ammattitaitoiset henkilöstöresurssit eli hoitajat ja lääkärit, psykologinen ja hengellinen tuki, potilaan hoitotahto ja sen kunnioittaminen sekä potilaan oikeus saattohoitosuunnitelmaan.

Suomessa on käytävä myös syvä ja perusteellinen keskustelu siitä, että kuinka paljon meillä on tilanteita, joissa paraskaan saattohoito ei auta kuolevaa potilasta hänen sairauden ja kipujen keskellä. Tästä on tehtävä myös virallisen selvitys ja tutkimus. On kuultava kuolevaa potilasta, hänen omaistaan ja hoitohenkilöstöä. Emme saa sulkea silmiämme siltä, että on olemassa tapauksia, että vahvinkaan kipulääkitys ei ole riittävää. Lisäksi myös sedaatiossa, jossa elämän loppu metreillä kuolevan potilaan tilaa helpotetaan nukuttamalla voi olla ongelmia. Potilas voi herätä kipuihin kesken sedaation ja silloin tapahtuu sedaation ns. ei toivottu vaikutus. Pitäisi nukkua ja olla seesteinen ja kivuton, mutta se ei toteudu.

Suomessa ei puhuta asioista niiden oikeilla nimillä. Kipukatastrofista ei puhu kukaan, vaikka se on olemassa oleva termi kuolevan potilaan hoitotilanteissa. Se on tila, jossa kuoleva kohtaa hyvin kovaa ja äkillistä kipua ja se liittyy esimerkiksi syöpäpotilaita luustometastaaseihin, jotka murtavat esimerkiksi selkärangan kuoleman lähestyessä. Kuolevan potilaan kivun lievityksessä on meillä paljon vielä ymmärrettävää, tiedettävää ja tehtävää, Juvonen sanoo.

Eutanasia-kansalaisaloite on tänään kuultavana eduskunnassa, jossa vahvasti on noussut esiin myös kuolevan potilaan kipu ja sen hallinta. Kivunhoidon ratkaisemiseen on tehtävä kaikki mahdollinen. Eutanasia aloite on täysin ymmärrettävä, sillä on hyvin vahva sanoma ja sen tulee avata meidän kaikkien silmät ja korvat myös kivunhoitoon liittyen.

Juvosen lakialoite on tulossa eduskunnan lähetekeskusteluun lähiaikoina.

Arja Juvonen(ps)
Kansanedustaja
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen

Kirjoitettu 8.11.2017

Kike Elomaa: Ensiaputaitoja opetettava jo peruskoulussa

Elämässä sattuu ja tapahtuu eikä onnettomuustilanteita voi useinkaan ennakoida. Nopean ensiavun merkitys onnettomuuden uhreille tai sairauskohtauksen saaneille heti tapahtuneen jälkeen on suuri. ”On onni onnettomuudessa, jos hätätilanteen sattuessa paikalle osuu henkilö, jolla on ensiaputaidot hanskassa”, pohtii Elomaa. Jokaisen velvollisuus on auttaa lähimmäistä hädässä. ”Pelkkä halu auttaa ei vain joka tilanteessa riitä vaan loukkaantuneen ihmisen ensiapuun tarvitaan osaamista”, toteaa Elomaa.

Ensiaputaidot voivat osoittautua jossain vaiheessa elämää erittäin tarpeellisiksi ja nopea oikeaoppinen apu saattaa yllättävän tilanteen sattuessa pelastaa jopa ihmishenkiä. Ensiapukoulutuksen saanut henkilö tunnistaa tietyt vaaratilanteet ja osaa toimia onnettomuuden hetkellä usein paremmin kuin henkilö joka ei ole koulutusta saanut. Ensiapukoulutuksen järjestäminen ja opastus hätätilanteiden varalta vaihtelee koulukohtaisesti. ”Mielestäni yläkouluikäisille nuorille tulisi järjestää ensiapukoulutusta maanlaajuisesti”, sanoo Elomaa. Jätin tänään tästä aiheesta kirjallisen kysymyksen.

Ensiapukoulutuksen järjestäminen suurelle joukolle tapahtuu luontevasti ja kustannustehokkaasti kouluissa. Ensiaputaitojen opettaminen yläkouluikäisille nuorille olisi oivallinen tapa parantaa suomalaisten ensiapuvalmiuksia. ”Mitä enemmän meillä on ensiaputaitoisia ihmisiä, sitä todennäköisemmin apu on nopeasti saatavilla silloin kun sitä tarvitaan”, Elomaa toteaa.

Lisätietoja:

Ritva ”Kike” Elomaa
kansanedustaja, ps
puh. 050 512 0806

Kirjoitettu 30.10.2017

Arja Juvonen: Yli 100 kansanedustajan allekirjoittamat lakialoitteet, mutta myös kansalaisaloitteet pölyttyvät ministeriöiden hyllyillä – missä viipyy vastaukset?

Jätetäänkö tärkeät lakialoitteet ja kansalaisaloitteet tarkoituksella ministeriöissä mappiööhön pölyttymään, kysyy perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen.

Kansanedustaja Arja Juvonen vaatii ministeriöiltä välittömästi nopeampaa otetta kansanedustajien lakialoitteiden käsittelyyn. Lakialoitteet, joissa on yli sadan kansanedustajan allekirjoitus ja jotka näin ollen lähtevät ministeriöihin lausunnolle, tulee käsitellä ministeriössä viipymättä. Sama on kansalaisaloitteiden kanssa.

Jätin vuonna 2015 lakialoitteen liittyen lapsen törkeän seksuaalisen hyväksikäytön minimirangaistuksen korottamiseksi. Se sai yli sadan kansanedustajan allekirjoitukset. Lakivaliokunnan käsittelyssä lakialoite yhdistettiin samasta aiheesta tehtyyn kansalaisaloitteeseen. Oikeusministeriössä asia painui ns.lepotilaan, sillä silloinen oikeusministeri Jari Lindström käynnisti rikoksista annetuista tuomioista ns. oikeuspoliittisen selvityksen. Sekä lakialoite että kansalaisaloite ovat molemmat pölyttymässä edelleen oikeusministeriön hyllyllä. Miten tämä on mahdollista, Juvonen kysyy.

Missä vaiheessa oikeuspoliittinen selvitys on tällä hetkellä ja missä pölyttyvät sekä lakialoitteeni että kansalaisaloite? Tulee väistämättä tunne, että asioita halutaan tarkoituksella viivyttää niin, että niitä ei edes ehditä tällä eduskuntakaudella käsitellä. Eduskuntakausi on jo yli puolenvälin, Juvonen muistuttaa.

Kun lakialoite saa runsaan ja yli sadan kansanedustajan kannatuksen, se tarkoittaa sitä, että aloite on tärkeä ja merkittävä. Olisi kohtuullista edes infota aloitteiden tekijöitä siitä, että missä vaiheessa asia on menossa. Lakialoitteiden tarkoitus on puuttua lainsäädännön epäkohtiin ja niiden on edettävä viipymättä. Myös kansalaisaloitteilla on merkitystä ja järjestelmä on laadittu aikoinaan demokratian parantamiseksi.
Juvonen pahoittelee, että yli sadan kansanedustajan allekirjoittama lakialoite sotilastapaturmista ja palvelussairauksista nousi esiin vasta surullisten Raaseporin tapahtuminen kautta. On kohtuutonta, että tarvitaan aina jotakin vakavaa tapahtuvaksi, että tärkeät asiat saavat näkyvyyttä ja tulevat kuulluiksi, Juvonen suree.

On kuitenkin erittäin hyvä, että sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila on vihdoinkin kommentoinut sotilas- ja palvelussairauslakialoitteen etenemistä ministeriössä. Vastaus aloitteeseen ja lainsäädännön tilanteeseen on tulossa ministeriöstä lähipäivinä. (Iltasanomat 29.10.17).

Arja Juvonen
kansanedustaja
050-5311108

Kirjoitettu 27.10.2017

Kike Elomaa: Sotiemme veteraaneille turvattava paremmat palvelut

Perussuomalainen kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa on jättänyt lakialoitteen, jossa hän vaatii sotilasvammalain 6 §:n 4 momentin muuttamista siten, että Suo­men sodissa vuosina 1939—1945 palvelleella henkilöllä on oikeus pykälässä mainittuihin pal­veluihin ja korvauksiin työkyvyttömyysasteesta riippumatta.

”Haitta-aste luokittelu ei ole tarkoituksenmukainen enää vuonna 2017 kun veteraanien keski-ikä on jo selvästi yli 90 vuotta”, toteaa Elomaa. Tällä hetkellä sotilasvammalain tässä pykälässä tarkoitettuihin palveluihin ja korvauksiin on oikeutettu sellainen vahingoittu­nut tai sairastunut henkilö, jonka työkyvyttö­myysaste on vähintään 20 prosenttia.

Suomen vuosina 1939—1945 käymissä sodis­sa palveli noin 700 000 sotilasta. Välittömästi rintamaa tukevissa tehtävissä palveli lisäksi 95 000 naista. Kaatuneiden määrä oli noin 94 000 henkeä, ja pysyvästi vammautui saman verran. Veteraaneja on tänä päivänä elossa enää noin 17 000 henkilöä. ”Nyt olisi korkea aika laittaa veteraanien asiat kuntoon, koska kohta alkaa olla liian myöhäistä”, Elomaa sanoo vakavana. Lakialoitteen mennessä läpi ainakin osalle veteraaneista tarjottaisiin nykyistä paremmat palvelut.

Perussuomalaiset ovat johdonmukaisesti vaatineet parannuksia veteraanien hyvinvointiin ja tehneet töitä, jotta veteraanien kohtelu ja arvostus paranisi. ”Ei ole ylpeyden aihe, että kohta satavuotiaan Suomen itsenäisyyden puolesta kamppailleet miehet ja naiset eivät ole saaneet ansaitsemaansa arvostusta valtiovallan taholta”, päättää Elomaa.

Lisätietoja:

Ritva ”Kike” Elomaa
puh. 050 512 0806

Kirjoitettu 26.10.2017

Arja Juvonen: Sotilastapaturmalain syvä epäkohta korjattava heti

Kansanedustaja Arja Juvonen (ps) vaatii hallitukselta heti toimia saattamaan voimaan laki, jolla lakisääteistä asevelvollisuutta suorittavien varusmiesten korvaukset sotilastapaturman, palvelussairauden tai kuolemantapauksen johdosta saatetaan lain tasolle. Laissa on erittäin syvä ja raadollinen epäkohta, joka ei turvaa varusmiesten tai heidän omaisten tilannetta tällaisissa tilanteissa. Sen sijaan rauhanturvaajien kohdalla tilanne on toinen – heitä koskeva laki saatettiin juuri äskettäin voimaan, mutta varusmiehet jäivät sen ulkopuolelle. Laki käsiteltiin taannoin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Olen tehnyt yli sadan kansanedustajan allekirjoittaman lakialoitteen asiasta jo viime keväänä, mutta ministeriö ei ole reagoinut siihen mitenkään. Tämä on kerrassaan käsittämätöntä. Laissa on erittäin suuri epäkohta. Mitä puolustusministeri vastaa tähän?

Lähetämme poikamme, mutta myös vapaaehtoista asepalvelusta suorittavat tyttäremme armeijaan ja korvauskäytänteet eivät heidän kohdallaan ole kunnossa. Se on väärin ja vaatii korjauksen. Asevelvollisille on tapahtunut lukuisia vakavia onnettomuuksia ja tänään tapahtui taas yksi äärettömän traaginen ja historian kirjoihin jäävä onnettomuus. Hallituksen on nyt välittömästi toimittava ja laitettava korvauskäytännöt kuntoon. Mikään raha ei tuo ihmishenkeä takaisin, mutta tämä korvausasia on laitettava kuntoon.

Järkytys, suuri suru on päällimmäinen ajatus tänään. Syvä osanotto Raaseporin uhrien omaisille.

Arja Juvonen
kansanedustaja
Sosiaali – ja terveysvaliokunta
050-5011108

Lakialoitteen keskeinen sisältö alla.

LAKIALOITE
Sotilastapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta annetun lain muuttamisesta

Lakialoitteen pääasiallinen sisältö

Lakialoitteella on tarkoitus korjata sotilastapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta annetun lain epäkohtia, joiden voidaan nähdä asettavan tämän lain soveltamisalaan kuuluvat (mm. asevelvollisuutta suorittavat) heikompaan asemaan korvauskäytännön kattavuudessa kuin kriisinhallintaoperaatioissa palvelevat sotilas- ja siviilihenkilöt.

Keskeiset ehdotukset

Lakialoitteessa ehdotetaan lisättäväksi sotilastapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta annettuun lakiin säännökset, joilla mm. asevelvollisuutta suorittaville säädetään oikeudesta lisäkorvaukseen pysyvästä haitasta sekä kuolemantapauksen johdosta maksettavasta lisäkorvauksesta.
Tällä hetkellä näitä säännöksiä ei ole sotilastapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta annetussa laissa, kun taas laissa tapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta kriisinhallintatehtävässä nämä säännökset ovat. Tämä asettaa aseellista, aseetonta ja siviilipalvelusta suorittavat heikompaan asemaan kuin kriisinhallintatehtäviin osallistuvat.

Kirjoitettu 21.10.2017

Laura Huhtasaaren vaalikampanjan kiertävä pop-up-kahvila

Perussuomalaisten Naisten hallitus päätti 15.10. kokouksessaan, että naisjärjestö tukee Lauran presidentinvaalikampanjaa kiertävällä pop-up kahvila-autolla.

Kaikkiin paikkakuntiin ei aika yhden auton kiertämiseen ennen ensimmäistä vaalipäivää taida riittää, mutta tarkoitus on kiertää koko Suomessa, jokaisessa piirissä ajalla 1.11.2017-31.1.2018.

Oletteko järjestämässä paikkakunnalla tapahtuman tai haluaisitte, että auto tulee paikkakunnallenne? Ottakaa yhteyttä mahdollisimman pian, koska kiertueaikataulu on tarkoitus saada valmiiksi ennen marraskuun alkua.

Yhteydenotot:

Kirsi Kallio
Puhelin: 040 525 9025
kirsi.kallio@nullgmail.com

Kirjoitettu 29.9.2017

Arja Juvonen: Kikyn vaikutukset ja sen tuomat ongelmat avattava

Paitsi työttömistä, myös työntekijöistä on kannettava huolta, sanoo kansanedustaja Arja Juvonen (ps) torstaisen (28.9.2017) kyselytunnin jälkeen, jonka pääaiheeksi nousi oli työttömyyden hoito Suomessa. Juvonen on jättänyt eduskunnassa kaksi kirjallista kysymystä liittyen kilpailukykysopimukseen eli kikyyn, jonka yksi perusajatus on ollut työpaikkojen luominen. Hän haluaa myös saada tietää, onko työntekijöitä kikyn keskellä kuultu tarpeeksi.

Kikyyn kohdistuva kritiikki on kuitenkin näkynyt työpaikoilla ja muun muassa Jyväskylän Rautpohjassa toimivan Valmetin tehtaan 370 metallityöntekijää ilmoittivat viime viikolla vuorokauden lakosta (Keskisuomalainen 22.9.2017). Syiksi he ilmoittivat muun muassa muutokset työajoissa ja kiky-sopimuksen aiheuttamat ongelmat. Miten hallitus reagoi työpaikoilla esiin nouseviin ongelmiin? Kiky leikkasi työntekijöiden lomarahat ja tämä on heikentänyt työntekijöiden hyvinvointia ja ostovoimaa, Juvonen sanoo.

Kikyä perusteltiin hallituksesta sillä, että se tuo uusia työpaikkoja. Kysyn kirjallisella kysymyksellä, että miten 24 tunnin lisätyöaika/ vuosi työpaikoilla käytetään ja kuinka paljon kiky on tuonut lisää työpaikkoja ja millaisia vaikutuksia sopimuksella on ollut julkiseen talouskasvuun sekä yksittäiseen työntekijään, Juvonen kertoo.

Myös kilpailukykysopimuksen neuvotteluoikeuteen liittyvät seikat ovat vaativat vielä näin jälkeenpäin selvitystä. Kilpailukykysopimuksia neuvoteltaessa järjestäytymättömissä yrityksissä nousi esiin sopimuksen neuvotteluoikeuteen liittyvät asiat. Ongelmaksi nousi kysymys, että kuka oli oikeutettu neuvottelemaan henkilöstön puolesta. Työehtosopimukset eli tessit rajaavat neuvotteluoikeuden tarkasti luottamusmiehelle tai luottamushenkilöille. Jos yritykset ovat järjestäytymättömiä, heillä voikin olla valittuna luottamusvaltuutettu, jolla ei ole selkeää oikeutta neuvotella asioista. Miten hallitus ohjeisti eri neuvotteluosapuolia kilpailukykyneuvotteluista? Miten neuvottelut onnistuivat järjestäytymättömillä työpaikoilla, keitä niihin osallistui ja tuliko henkilöstön edustus kuulluksi, Juvonen kysyy.

Arja Juvonen
kansanedustaja
050-5311108

Kirjoitettu 24.9.2017

Ensimmäinen perussuomalainen nainen presidenttiehdokkaaksi!

Tiesin heti kun ensi kerran tapasin Laura Huhtasaaren että hänessä on sitä jotakin. Naisjärjestössä saimme Laurasta vahvan naisedustajan Satakunnan vaalipiiristä järjestön hallitukseen ja Laura kipusi myös ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi hyvin pian. Itse mielessäni ajattelin hänestä mahdollisesti tulevaa naisten uutta puheenjohtajaa. Toisin kävi.

Laura Huhtasaari on säkenöivä, vauhdikas, älykäs, tyylikäs ja hyväntuulinen ja rohkea Elovena-tyttö Suomesta. Hänellä on ilmiömäinen kyky esiintyä niin televisiossa kuin muutenkin. Hän on erittäin vakuuttava puhuessaan, katsoo suoraan silmiin, hymyilee ja kuuntelee vastapuolta.

Laura on menestyvä poliitikko, omassa vaalipiirissään hän sai viimeisissä Eduskuntavaaleissa yli 9200 ääntä, viimeisimmässä kuntavaalissa 2017 Lauran äänisaalis on yli 2200 Satakunnan suurin äänisaalis kaikista kunnista ja puolueista. Europarlamentin vaalissakin Lauran äänimäärä oli korkein Perussuomalaisten naisten osalta.

Kesän 2017 puoluekokouksessa Laura valittiin puolueen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi. Keskustelu presidenttiehdokkuudesta alkoikin heti Jyväskylän puoluekokouksen valintojen jälkeen. Itsekin kyselin Lauralta heti Jyväskylässä mitenkä hän suhtautuu ehdokkuuteen tasavallan presidentiksi ? Käytäväkeskusteluissa asia tuli usealtakin taholta esille.

Kysyin siis suoraan asiaa häneltä, Laura vastasi miettivänsä asiaa, ei hän tyrmännyt ajatusta. Elikkä kysymys lähti elämään. Nyt on tultu syksyyn ja puolueen Puoluevaltuusto nimesi Laura Huhtasaaren yksimielisesti Perussuomalaisen puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Perussuomalaiset Naiset ovat vilpittömän iloisia ja tyytyväisiä tästä valinnasta. Mahtavat Onnittelut Lauralle ja menestystä vaalikampanjaan.

Tulemme olemaan mukana tässä vaalityössä yhdessä sovitulla tavalla. Naisjärjestön onnittelukukkaset ojensimme Lauralle heti valinnan jälkeen. Nyt meillä naisilla on oiva tilaisuus saada lisää naisjäseniä puolueeseemme.

Lauran ehdokkuus on hyvä piristysruiske toiminnallemme! Käärikäämme hihat ja ryhdytään mukaan kampanjaan!

 

Marja-Leena Leppänen
Perussuomalaiset Naiset ry:n puheenjohtaja

Kirjoitettu 15.9.2017

Arja Juvonen kysyi sähköistymiseen ja digitalisointiin liittyvistä terveyshaitoista ja ongelmista sekä niiden ennaltaehkäisystä

Eduskunnan puhemiehelle
Kirjallinen kysymys sähköistymiseen ja digitalisointiin liittyvistä terveyshaitoista ja ongelmista sekä niiden ennaltaehkäisystä

Sähköinen ja digitaalinen oppimisympäristö on koulu- ja opiskelumaailmassa yleistynyt arkipäiväiseksi. Peruskouluissa ja lukioissa digitaaliset tehtävät, sähköiset kirjat ja erilaiset oppimisympäristöt kuten Office 356, Googledrive ja Googleclassroom kuuluvat opiskelijoiden päivään. Lukiossa myös matematiikan opiskelussa tarvittava laskin on sähköisessä ympäristössä. Myös ylioppilaskirjoitusten sähköistyminen etenee ja tänä syksynä 2017 kirjoitukset järjestetään Suomessa jo kolmatta kertaa osittain digitaalisessa muodossa. Digitaalisesti suoritettavien oppiaineiden määrä ylioppilaskirjoituksissa laajenee ensi kevään ja syksyn aikana lisää ja viimeiseksi sähköistyy matematiikka keväällä 2019.

Sähköinen oppimisympäristö herättää kysymyksiä. Toisaalta se on nopea tapa toimia, toisaalta sitä on kritisoitu oppimisen ja sen aiheuttamien haittavaikutusten takia. Kaikkia haittavaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta opiskelijat itse ovat ottaneet kantaa sähköiseen oppimisympäristöön runsaasti tämän syksyn aikana muun muassa yleisökirjoituksissa (mm. Helsingin Sanomat), sekä kertoneet henkilökohtaisesti sähköiseen oppimiseen liittyvistä ongelmista erilaisissa keskusteluissa.

Haittavaikutuksiksi on kerrottu jatkuvasta tietokonenäytön katselemisesta johtuva päänsärky, erilaiset silmäoireet sekä niska- ja hartiakipu. Myös oppimistuloksissa on kerrottu olevan ongelmia, sillä kynällä muistiinpanot kirjoittamalla oppilaat ovat kertoneet oppivansa paremmin. Monet opiskelijat ovat kertoneet kaipaavansa perinteisiä oppikirjoja, joiden lukeminen on heistä helpompaa ja miellyttävämpää ja vähemmän silmiä rasittavaa kuin tietokonenäytöltä luettuna.

Vielä joku aika sitten lapsille ja nuorille suositeltava ns. ruutuaika oli kaksi tuntia. Sen rinnalle suositeltiin kaksi tuntia ulkoilua ja liikuntaa. Tänä päivänä lapsi ja nuori viettää tietokoneen, tabletin tai muun mobiililaitteen äärellä paljon enemmän aikaa, eikä suosituksista enää puhuta missään.

Lukiossa oppitunti on 75 minuuttia ja keskimäärin jo ns. helpossa koulupäivässä on neljä oppituntia. Jos jokaisessa oppiaineessa on ns. sähköinen oppikirja niin oppilas viettää sähköisessä oppimisympäristössä jo ajallisesti viisi tuntia. Sen päälle tulevat kotitehtävät, jotka nekin suoritetaan sähköisesti ja niiden parissa voi vierähtää tunteja. Opiskelijan pelkästään opiskelusta johtuva ns. ruutuaika voi olla pahimmillaan jopa kymmenen tuntia vuorokaudessa.

Myös työpaikoilla digitaalisuus ja sähköinen maailma on arkipäivää. Myös työntekijät kertovat sähköistymiseen liittyvistä haasteista.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mitä hallitus tekee sähköistymiseen ja digitaalisuuteen liittyvien terveyshaittojen löytämiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi? Miten hallitus huolehtii siitä, että sähköinen ja digitaalinen oppimisympäristö tukee koululaisen ja opiskelijan hyvinvointia?
Millaisia suosituksia hallitus antaa oppilaitoksille sähköistymiseen ja digitaalisuuteen liittyen? Miten hallituksessa huomioidaan ne koululaiset, opiskelijat ja työntekijät, joille sähköistyminen ja digitaalisuus tuottaa terveyshaittoja tai muita ongelmia?

Arja Juvonen (ps)

Kirjoitettu 8.9.2017

Arja Juvonen: Vanhustenhoito kriisissä – henkilöstöä lisättävä ja vakinaistettava

Hallituksen kärkihanke ”kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa” ei ole missään nimessä onnistunut vanhusten kotihoidon parantamisessa, vaan vanhusten kotihoidon tilanne on ajautumassa kriisiin.

Palautetta tulee runsaasti vanhuksilta kuin myös heidän omaisiltaan. Palaute vahvistaa THL:n tekemän Vanhuspalvelujen seurantatutkimuksen lopputuleman, jossa todetaan, että kotihoidon henkilöstöä on vähennetty, vaikka samaan aikaan asiakasmäärät ovat kasvaneet. Tutkimuksen mukaan kotihoidossa oli seurantaviikolla päivittäin keskimäärin 3000 asiakasta enemmän kuin kaksi vuotta sitten. Kotihoidon työntekijöiden määrä oli silti vähentynyt yli 400 henkilöllä. Potilasturvallisuus on näin ollen heikentynyt.

Hoitajia on vähennetty ja vakituisen työsuhteen sijaan hoitajille tarjotaan lyhyitä työsuhteita ja keikkatyötä. Tämä on suuri virhe, sillä henkilöstöä tulisi päin vastoin lisätä, houkutella ja sitouttaa kotihoidon kentälle. Tämä onnistuisi vakinaistamalla vanhustenhuollon henkilöstöä. Se on ensimmäinen avain hyvään, pysyvään ja hoidon jatkuvuuden turvaavaan vanhustenhoitoon. Vanhustenhoidon työntekijöiden, kuten hoitoalan yleensä, palkkaus on sekin edelleen ala-arvoista. Näiden työntekijöiden ja henkilöiden kurjuuttaminen ja liki nöyryyttäminen esimerkiksi lomarahojen leikkaamisen myötä, oli kurja näytelmä ja se on luonut hoitajiin toivottomuuden tunnetta. Kun hallitus luo nyt positiivista talouden näkymää, sen tulisi valon kajossa nähdä myös nämä pienipalkkaiset työntekijät. Lomarahojen leikkaamisen jatkaminen on peruttava.

Sote ja valinnanvapaus on valmisteilla, mutta kansalaisten ajatusten ytimessä on kuitenkin monimutkaisista sotekeskuksista tai palvelukirjosta huolimatta vain perusasiat. Vanhustenhoito on yksi niistä ja tätä viestiä tulee kansalaisilta suoraan minulle ympäri Suomea kansanedustajana kiertäessä. Myös hallituksen tulisi tavata ja kuulla heitä.

Arja Juvonen
kansanedustaja

Kirjoitettu 25.8.2017

Ritva ”Kike” Elomaa: Suomi 100

Kohta satavuotiaan Suomen juhlavuosi henkii kansainvälisyyttä ja korostaa yhteiskunnan monimuotoisuutta. Maamme kansainvälisyys on kaikilla mittareilla lisääntynyt kohisten itsenäisyytemme aikana ja se on aivan perustellusti yksi juhlavuoden keskeisistä teemoista. Se mitä suomalaisuus ja suomalainen kulttuuri itse kullekin merkitsee, tuntuu tätä nykyä vaihtelevan varsin paljon. Esimerkiksi itsenäisyytemme säilymisen kannalta kriittisistä toisen maailmansodan aikaisista tapahtumista ja valtavista kansakunnan ponnisteluista ja uhrautumisesta nykysuomalaiset puhuvat hyvin eri sävyyn. Toiset tuntevat ylpeyttä ja kiitollisuutta. Toiset puolestaan näkevät punaista ja vähättelevät itsenäisyyden puolesta taistelleiden uhrauksia. Suomalaisuuden merkitys jakaa ihmisiä varsin voimakkaasti eri leireihin. Itse tunnen kiitollisuutta ja arvostan valtavasti sotaveteraanien panosta maamme itsenäisyyden säilymiselle.

Itsenäisyys loi pohjan kaikille suomalaisille elää vapaasti, rakentaa hyvinvointiyhteiskuntaa ja nauttia elämästä. Siksi erityisesti nyt Suomen satavuotisjuhlavuotena 2017 sotiemme veteraaneille (miehille ja naisille) tulisi antaa erityisen paljon tunnustusta siitä mitä he ovat meille mahdollistaneet. Ikuisesti keskeneräisessä maailmassa riittää aina paljon parannettavaa ja lukuisia projekteja joihin voi rahallisesti lähteä mukaan niin valtiot kuin yksityishenkilötkin. Suomi 100-hankkeen rahankäyttö on ollut esillä mediassa useaan otteeseen ja syystäkin. Juhlavuosihankkeen hallituksen jäsenten palkkiot, joiden nostaminen ei edellytä edes läsnäoloa kokouksissa, nousivat tapetille. Myös valtion kirstusta otettujen hankerahojen kohteet ovat herättäneet närää. 30 000 euroa koodaribussiin Afrikassa sekä 50 000 euroa suomalaisuuden uudelleenmäärittelyyn eivät ole monien mielestä sopivia Suomi100 rahoituksen kohteiksi. Sen sijaan kesäkuussa järjestetyn Maskun Askaisten ritaripuiston 10-vuotisjuhlan sekä Mannerheimin syntymän 150-vuotisjuhlan kahvijärjestelyihin ei tukieuroja herunut. Haettu summa oli 2000 euroa eli mistään mahdottoman suuresta summasta ei ollut kyse. Olen jossain määrin pettynyt Suomi100 hankerahojen kohdentamiseen.

Lopuksi haluan antaa kiitosta monille vapaaehtoistoimijoille, joiden panos muun muassa veteraaniasioissa on ollut kullan arvoista tänäkin juhlavuonna. Louhisaaren Kartanokahvila on hyvä esimerkki vuosia jatkuneesta työstä ja avusta sotiemme veteraaneille. Nyt on tarkoitus juhlistaa arvokkaasti 100-vuotiasta Suomea ja tähän liittyvät rahalliset avustukset tulisi kohdentaa pääosin suomalaisille tärkeisiin ja meitä lähellä oleviin kohteisiin. Maamme historian taipaleen tulee olla arvoisessaan asemassa juhlavuotena. Juhlivan Suomen pitää muistaa ja kunnioittaa historiaansa.

Ritva ”Kike” Elomaa
kansanedustaja

Kirjoitettu 22.8.2017

Arja Juvonen: Naisen äänen tulee kuulua, ei vaieta

Turussa tapahtunut silmitön väkivaltateko järkyttää. Sanat eivät riitä kertomaan sitä tuskaa, jota tunnen sielussani. Lämmin osanotto Turussa tapahtuneen väkivaltateon uhrien omaisille ja läheisille.

Marokkolaistaustaisen 18-vuotiaan miehen epäilty tekemä veitsi-isku perjantai-iltapäivää viettävän toriväen kimppuun on käsittämätön. Kymmentä ihmistä haavoittanutta ja heistä kahden hengen vaatinutta iskua on nyt ryhdytty analysoimaan, ja poliisi jatkaa tutkintaa tapahtumien, iskusta epäillyn henkilön sekä mahdollisten taustahenkilöiden kohdalta. Tekoa tutkitaan mahdollisena terroritekona.

Puukkoisku kohdistui kahdeksaan naiseen ja molemmat kuolonuhrit ovat naisia. Miehistä loukkaantui kaksi puukotuksen naisuhreja auttamaan mennyttä. Tutkintalinjassa on lehdistöstä saatujen tietojen mukaan otettu kanta, että kyseessä on tarkoituksellinen isku juuri naisia kohtaan. Nuorin iskussa haavoittunut oli 15-vuotias ja vanhin, yksi iskussa menehtyneistä, 67-vuotias. Toinen iskussa menehtyneistä oli lehdistön tietojen mukaan 31-vuotias nainen. Epäilty puukottaja valikoi siis nopeasti ja selkeästi kaikenikäisiä naisia uhreikseen.

Naisiin kohdistuva väkivalta on asia, josta puhutaan kaikkialla maailmassa. Sen kitkemiseksi on tehty lukuisia toimia niin Suomessa kuin EU:n alueella.

Kaikki EU-maat ovat myös erikseen allekirjoittaneet Istanbulin yleissopimuksen, jonka tarkoituksena on naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäiseminen ja torjuminen. YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on maailman johtava naisten ja tyttöjen puolestapuhuja. Järjestö toteaa, että joka kolmas nainen maailmassa joutuu väkivallan kohteeksi ja naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta ei tunne maantieteellisiä, uskonnollisia tai kulttuurisia eroja. Väkivaltaa on toki kaikkialla ja tapaukset ovat erilaisia, mutta uskonnon ja kulttuuritaustat ovat juurikin usein syynä siihen, että nainen on alistetussa asemassa, eikä hänellä ole päätäntävaltaa omiin asioihinsa saati vartaloonsa. Tyttöjen ja naisten silpominen, ympärileikkaus, on yksi tällaisista väkivallan muodoista, joka myös täyttää Suomessa rikoslain mukaisen törkeän pahoinpitelyn määritelmän. Länsimaiseen kulttuuriin kuuluu tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ja mikäli Suomessa asuu, on tähän kulttuuriin sopeuduttava ja sitouduttava. Suomessa asuvan maahanmuuttajataustaisen naisen ei tule pelätä kunniaväkivaltaa tai pakkoavioliitoa, Suomessa kasvavan maahanmuuttajataustaisten lapsen ei tule pelätä sitä, että hänet lähetetään kotiseuduilleen silvottavaksi.

Turussa tapahtunutta tekoa tutkitaan terroritekona. Teon taustan perusteellinen selvittäminen äärettömän tärkeää. Onko kysymyksessä yksittäisen henkilön mielenterveysongelmat ja sattumanvarainen tapahtuma vai onko tekijä halunnut ilmaista teollaan myös länsimaisen naisen asemaan liittyvää vihaa? Vai onko teko
selitettävissä yksiselitteisesti terroriteoksi kaikessa karmeudessaan: me iskemme teidän naisiin ja lapsiin ja näytämme, että me kykenemme.

Suomalaiset ovat järkyttyneitä ja vaativat vastauksia kysymyksiin. Naisena ja äitinä kannan huolta siitä, millaiseen maailmaan lapsemme kasvavat. Minua ei tahdo rauhoittaa lauseet, että pelkoon ei ole aihetta tai että Suomi on edelleen turvallinen maa. Lintukoto Suomi ei ole enää entisensä, eikä pelon tunteen vähättelylle ole sijaa. Meidän on oltava realisteja ja ryhdyttävä vaatimaan hallitukselta todellisia toimia viharikosten ja terrorismin ennaltaehkäisyyn.

Perussuomalaisena naisena haluan viedä eteenpäin väkivallattoman Suomen sanomaa ja tehdä kaikkeni, että naisten ja tyttöjen asema on myös tulevaisuudessa Suomessa turvattu. Meidän tulee voida kävellä kadulla pelkäämättä. Naisiin kohdistuvat seksuaalirikokset ja hyväksikäyttö, viharikokset ja alistaminen, ympärileikkaus ja silpominen ovat asioita, joita maassamme ei tule sallia. Nämä ovat myös asioita, jotka myös Suomeen pyrkiville ulkomaalaisille, olivatpa he sitten pakolaisia tai turvapaikanhakijoita, on kerrottava. Suomessa vallitsee naisten tasa-arvo ja koskemattomuus ja sitä on myös kunnioitettava ja
siihen on suostuttava.

Suomessa, mutta myös maailmalla, naisen äänen tulee kuulua, ei vaieta.

Arja Juvonen
kansanedustaja

Kirjoitettu 20.8.2017

PerusNaiset tuomitsevat terroriteon

Perussuomalaiset Naiset ry ottaa osaa Turun uhrien omaisten ja läheisten suruun ja toivottaa parantumista loukkaantuneille.

Mitkään sanat eivät riitä kuvailemaan teon turhuutta ja julmuutta. Varsinkin kun terrorismiteko kohdistui naisiin ja lapsiin. Jokainen uhri on liikaa. Me emme halua tottua tällaiseen.

Suomen hallitus vastaa suomalaisten ja Suomen turvallisuudesta. Nyt on aika toimia.

Kirjoitettu 4.8.2017

Puoluehallitus esittää Laura Huhtasaarta presidenttiehdokkaaksi

Perussuomalaiset rp:n puheenjohtaja Jussi Halla-aho tiedotti Työmiehen tuumaustunnilla 4.8.2017, että puoluehallitus esittää myöhemmin kokoontuvalle puoluevaltuustolle kansanedustaja Laura Huhtasaaren asettamista Perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi.

Laura Huhtasaari valittiin puolueen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi Jyväskylän puoluekokouksessa. Hän on aiemmin toiminut myös Perussuomalaiset Naiset ry:n varapuheenjohtajana.

Laura Huhtasaaren puhe Työmiehen tuumaustunnilla

Kirjoitettu 19.7.2017

Perussuomalaista tangon taikaa

Vuosikausia on perusuomalaisia naisia löytynyt valtakunnan politiikan eturivin paikoilta. Tämänvuotisilla Seinäjoen Tangomarkkinoilla saatiin kuulla, että perussuomalaisista naisista on myös laulajiksi.

Valkeakoskelainen Sari Hellsten, 38 on toisen kauden perussuomalainen (sit) kuntavaikuttaja. Viime kaudella hän vaikutti sivistystoimen lautakunnan jäsenenä ja tämä kausi on alkanut puolestaan teknisessä lautakunnassa. Hellsten oli myös ehdokkaana viime kevään kuntavaaleissa, mutta äänimäärä ei riittänyt valtuustoon asti.

-En edes tosissani pyrkinyt valtuustoon vaan halusin olla mukana keräämässä ääniä voidakseni jatkaa lautakuntatyöskentelyä, Hellsten summaa.

-Itseäni kiinnostavat kotikuntani asiat ja haluan olla vaikuttamassa mukana lautakunnan jäsenenä, tangofinalisti toteaa.

Vaikka tangofinaalin kirkkain kruunu jäi tälläkin kertaa saamatta, ei jaetun kolmannen sijan takia päätä pensaaseen ole syytä laittaa.

-Jokainen finalisti on voittaja, kun selviytyi satojen hakijoiden joukosta näin pitkälle. Jo se on hieno tunnustus, sanoo Hellsten.

-Enemmän harmittaa Mian (Leivo) puolesta, joka hävisi Superfinaalin. Hän on myös Pirkanmaalta ja ollaan tunnettu 17 vuoden takaa artistikoulun ajoista asti, Hellsten huokaa.

Pettymys ei näkynyt Sari Hellstenin kasvoilta tuoreeltaan tangofinaalin jälkeen.

Uudesta, tangokuningattereksi kruunatusta 18-vuotiaasta Aino Niemestä Hellstenillä oli pelkästään hyvää sanottavaa.

-Aino on erittäin kypsä ikäisekseen. Nuori, raikas ja tummaääninen. Oli aivan ihastuttava luonne. Ihana tyttönen ja oli hienoa saada tutustua häneen, Sari toteaa, joka itse oli vedonlyöjien suosikki finaalin voittajaksi.

-En lyönyt omasta puolestani vetoa, vaikka tottakai itseäni äänestäisin, Hellsten naurahtaa.

-Oon huono arvaamaan ja tuomareista ei koskaan voi etukäteen tietää, purskahtaa Sari hersyvään nauruun.

 

Sari esitti finaalin avauskierroksella Liljankukan, millä varmistui paikka neljän parhaan joukossa. Toisella kierroksella tulkinta Yön kuningatar-tangosta ei kuitenkaan riittänyt Superfinaaliin asti.

Sari Hellsten oli mukana Seinäjoen Tangomarkkinoilla nyt kolmatta kertaa.

Musiikin saralla Tangomarkkinoiden ohella Sari on saanut näkyvyyttä mm. tuoreella singlellään ”Mistä sut on tehty”, joka valittiin paikallisradioiden kuudenneksi soitetuimmaksi kappaleeksi. Teatterikokemusta löytyy puolestaan teatterilavalta asti pääroolistaan Piukoissa paikoissa viiden vuoden takaa. Sari on näytellyt myös TV-sarjassa Uusi päivä.

Sarilla on selvät sävelet jatkon suhteen.

-Kahta kauheammin keikkaillaan. Toivotaan, että saadaan taas uusia tangopaikkoja. Varmasti saatiin taas uusia faneja ja yhteistyökumppaneita.

-Varsinainen työni jatkuu Saarioisilla, missä välillä teen mausteseoksia, pakkaan tuotteita ja lähetän niitä kauppoihin.

-Kotona ei lapset ole kyllästyneet vielä pizzoihin, naurahtaa rempseä tangofinalisti.

Sarilla riitti aikaa faneilleen ja laulajattaren nimmarikortit vaihtoivat omistajaa tiuhaan.

 

 

teksti & kuvat: Mika Valkama

kooste: Outi Virtanen

Kirjoitettu 3.7.2017

Naisjärjestön matka Tallinnaan ja Virumaalle 31.8.-3.9.2017

Palmsen kartanoTo 31.8. lähtö Helsingistä Tallinnaan klo 10.30 Megastar-laivalla, tulo Tallinnaan klo 12.30.
Paluu su 3.9. Tallinnasta Helsinkiin klo 16.30, perillä Helsingissä klo 18.30.

Alustava ohjelma:

To 31.8. matka Palmsen kartanoon, jossa yöpyminen ja illallinen.

Pe 1.9. jatketaan Virumaalle Toilan kylpylään, jossa yöpyminen. Voit myös varata kylpylästä erilaisia hoitoja. Illalla varietee. Liput 10 €.

La 2.9. matka jatkuu Sakan kartanoon, jossa illallinen ja yöpyminen. Spa-saunaosasto ym.

Su 3.9. takaisin kohti Tallinnaa ja kotimatkalle.

Vierailu torstaina Viron parlamentissa. Matkalla tutustutaan myös joihinkin Viron kartanoihin sekä mahdollisesti käynti Kuremäen nunnaluostarissa, Narvassa ja Rakveressä.

Linja-autokuljetus ja opas mukana.

SITOVAT ILMOITTAUTUMISET JA MATKAN MAKSU 2.8.2017 mennessä. Ilmoita myös, osallistutko vierailulle Viron parlamenttiin.

Ilmoittautumiset Sinikka Jylhälle, sinikka.jylha@nullperusnaiset.fi tai 040-936 77 99.
Ilmoittautuessasi sähköpostitse laita viestiin nimesi, syntymäaikasi, osoitteesi, puhelinnumerosi, sähköpostiosoitteesi ja alueyhdistyksesi.

Toimi nopeasti, sillä 40 ensin ilmoittautunutta pääsee mukaan. Naisjärjestö korvaa osan matkan hinnasta, jäseniltä vain 150 €, muut maksavat matkasta 250 €.

Maksu naisjärjestön tilille FI32 4108 3220 0013 30.

Itsesi lisäksi ota ainakin uimapuku ja passi mukaan.

Tervetuloa matkalle!

Perussuomalaiset Naiset ry

Kirjoitettu 30.6.2017

PerusNaisten Tiedote

Julkaisuvapaa

 

PerusNaisten tiedotusta alkaa hoitamaan 1.7.2017 alkaen Pia Pentikäinen Suonenjoelta.

Pentikäinen haluaa parantaa tiedotusta molempiin suuntiin, jäsenistön ääni pitää kuulua päätöksiä tehdessä, kuten myös kentälle pitää tulla ajankohtaista, tärkeää ja tarpeellista tietoa.

 

PerusNaiset ovat monennäköisten ja – ikäisten Perussuomalaisten Naisten yhdistys. PerusNaiset nostavat nyt esiin omia tapahtumia, tapahtumia, missä IhaNaiset ovat mukana sekä arjen puurtajia- valtuustoissa, lautakunnissa ja vaikka toritapahtumissa mukana olevia Naisia.

 

Pentikäinen pyytääkin juttuvinkkejä ja tapahtumatietoja.

Yhdessä olemme enemmän!

 

Ota rohkeasti yhteyttä!

Pia Pentikäinen, puh 046 5937 968

pia.pentikainen@nullperusnaiset.fi

 

PerusNaisten työntekijät:

 

Puheenjohtaja Marja-Leena Leppänen, puh 040 7751 757

marja-leena.leppanen@nullperusnaiset.fi

 

Kenttävastaava, Pohjois-Suomi

Sinikka Jylhä, puh

sinikka.jylha@nullperusnaiset.fi

 

Kenttävastaava, Etelä-Suomi

Outi Virtanen, puh 040 6737 523

outi.virtanen@nullperusnaiset.fi

 

Kenttävastaava, osa-aikainen

Pia Pentikäinen, puh 046 5937 968

pia.pentikainen@nullperusnaiset.fi

 

Kirjoitettu 7.6.2017

Elomaa, Louhelainen ja Meri: Eläinsuojelulain uudistus askel parempaan – korjattavaa jää

Eduskunnan eläinsuojeluryhmän perussuomalaiset edustajat, ryhmän puheenjohtaja Ritva ”Kike” Elomaa sekä jäsenet Anne Louhelainen ja Leena Meri ovat tyytyväisiä siitä, että eläinsuojelulain uudistus toteutuu vihdoin tällä hallituskaudella, mutta eivät pidä uudistuksia riittävinä.

”Pentutehtailu on uudistuksen jälkeenkin mahdollista. Olisimme halunneet kissojen ja koirien rekisteröimispakon lakiin. Se on tehokkain keino puuttua pentutehtailuun, ja on vallitseva käytäntö monessa Euroopan maassa”, Louhelainen sanoo. ”Tein tästä jo vuosi sitten kirjallisen kysymyksen ministeri Tiilikaiselle. Tässä olisi ollut tilaisuus muuttaa lakia tältäkin osin.”

Maa- ja metsätalousministeriön lakiluonnoksessa ei esitetä jatkuvan vedensaannin turvaamista tuotantoeläimille, eikä myöskään eläinten itseisarvoa kirjata lakiin.

”Nämä linjaukset olivat meille pettymys. Varsinkin jatkuva vedensaanti suljetussa tilassa olevalle eläimelle pitäisi turvata laissa, nyt lakiehdotuksessa puhutaan riittävästä vedensaannista. Mitä se oikeastaan käytännössä tarkoittaa?”, pohtii Elomaa.

Lakiuudistuksessa on paljon hyvääkin. Eläinten kivunlievitys tulee pakolliseksi, samoin valvontakamerat teurastamoihin. Lisäksi koirien kouluttamisessa käytettävät sähkö- ja piikkipannat kielletään.

”Lakiuudistus kieltää vihdoin myös eläinseksin. Lisäksi vastaisuudessa eläin on aina tainnutettava ennen teurastusta. Tämä koskee myös halal-teurastusta”, Meri nostaa esille lakiuudistuksen merkittäviä parannuksia eläinten oikeuksiin.

Jatkossa uusien parsinavetoiden rakentamiseen ei myönnetä investointitukia. Lisäksi emakkojen tiineytyshäkit kielletään.

”Maidon- ja lihantuottajille tulee taloudellisia seurauksia uudistuksesta. Eettisemmin tuotetun ruoan katteet eivät saa mennä vain kauppiaille, vaan alkutuottajien on saatava riittävä korvaus panostuksistaan eläinten hyvinvointiin. Kuluttajat ovat valmiita maksamaan laadukkaasta ruoasta. Kauppa ei saa ottaa yksin etua tästä”, perussuomalaiset eduskunnan eläinsuojeluryhmän puheenjohtaja ja jäsenet vaativat.

Lisätietoja:
Ritva Elomaa, 050-512 0806
Anne Louhelainen, 050-512 0428
Leena Meri, 050-513 2330

Kirjoitettu 3.6.2017

Jo joutui armas aika!

Onnea ja menestystä elämään ja jatko-opintoihin kaikille teille, jotka tänä viikonloppuna saatte koulutienne päätökseen. Opiskelu on koko elämän tuki ja selkäranka, se kannattaa aina.

Onnea ja menestystä, mukavaa kesää myös kaikille teille, joiden koulutie ei vielä loppunut, mutta kesäloma alkoi. Ladatkaa akkujanne ja nauttikaa kesästä.

Suomi tarvitsee kaikkia meitä!

Kirjoitettu 3.6.2017

Elomaa: Luku- ja kirjoitustaito avaa ovia opinnoissa ja elämässä

Lukeminen ja kirjoittaminen kuulostavat itsestään selviltä taidoilta maassa, joka komeilee vuodesta toiseen kärkisijoilla kansainvälisissä luku- ja kirjoitustaitoa mittaavissa tutkimuksissa. Hyvästä testimenestyksestä voi olla ylpeä, mutta luku- ja kirjoitustaitoon tulee panostaa jatkossa entistä aktiivisemmin. Tuhansien järvien ja satojen kirjastojen maassa on ilmassa huolestuttavia merkkejä luku- ja kirjoitustaidon yleisessä kehityksessä. PISA-tulosten laskeva trendi herättää huolta nuortemme tulevaisuudesta. Perhetausta ja lukutottumukset heijastuvat yhä selvemmin lasten ja nuorten luku- ja kirjoitustaitoon. Suomalaisen koulujärjestelmän vahvuutena on perinteisesti ollut kyky tarjota tasapuoliset eväät elämää varten. Juuri tämän tulee olla keskeinen elementti, kun tehdään koulutusta koskevia päätöksiä.

Peruskoulun keskeinen tehtävä on tarjota kaikille nuorille riittävät kielelliset valmiudet jatko-opintoja varten. Lukioissamme on kuitenkin oppilaita, jotka eivät ymmärrä tarpeeksi hyvin suomenkielistä tehtävänantoa. Oppilaiden suomeksi kirjoittamista vastauksista opettaja ei saa selvää. Sivistysvaliokunnan jäsenenä olen seurannut mielenkiinnolla lukiokoulutuksen kehitystä jo vuosia. Digitalisaatio jyrää opetuksen saralla ja vaikutukset ulottuvat jo äidinkielen yo-kokeeseenkin. Opetus- ja kulttuuriministeriön asettaman työryhmän mukaan nykyisen yhteensä 12 tunnin kokeen sijaan äidinkielen osaaminen olisikin jatkossa mahdollista osoittaa sähköisellä neljän tunnin kokeella. Tätä on vaikea hyväksyä. Sen vuoksi olen laatinut kirjallisen kysymyksen ministeri Grahn-Laasoselle ainekirjoituksen asemasta osana ylioppilaskoetta. Kysyn, onko oppiaineen laajuuden huomioiden perusteltua lyhentää äidinkielen osion suoritusaikaa.

Luku- ja kirjoitustaito ovat avainasemassa kaiken oppimisen kannalta. Lisäksi lukeminen ja kirjoittaminen kehittävät tutkitusti ajattelukykyä, pitkäjänteisyyttä ja keskittymiskykyä sekä laajempien asiakokonaisuuksien hallintaa. Juuri näitä ominaisuuksia tarvitaan opinpolun lisäksi työelämässä. Riittävä luku- ja kirjoitustaito on myös perusedellytys osallistumiselle yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä vaikuttamiseen ja tätä kautta suomen kielen osaaminen heijastuu demokratian toteutumiseen. Äidinkieli on monessa suhteessa aivan erityislaatuinen oppiaine eikä sen merkitystä voi alleviivata liikaa.

Kike Elomaa
kansanedustaja
Perussuomalaiset Naiset ry:n 1. varapuheenjohtaja

Kirjoitettu 31.5.2017

Perussuomalaisten Turunen: Perussuomalaiset pysyvät sovitussa – pettääkö kepu?

”Keskustan Antti Kaikkonen ja Mikko Kärnä syyttävät perussuomalaisia alkoholilakipaketin jumiuttamisesta. Voivat katsoa peiliin. Sieltä löytyvät syylliset. Perussuomalaisilla ei ole pattitilanteen kanssa mitään tekemistä. Hallituspuolueet tekivät vuosi sitten kompromissin, jossa me luovuimme 8,5 prosentin rajan vaatimuksesta alkoholin myynnille kaupassa ja kokoomus viineistä kaupan hyllylle. Meille pienpanimoyrittäjät, viinakarsinoiden poistamiset ja muiden ennen kaikkea pienyrittäjyyttä haittaavien tekijöiden poistaminen meni etusijalle. Meillä oli oikein hyvä, kaikkien kolmen puolueen hyväksymä valmis esitys”, perussuomalaisten Kaj Turunen painottaa.

Keskusta haluaa nyt kumota kädenpuristuksensa, ei perussuomalaiset. Perussuomalaiset ovat edelleen yhdessä sovitun esityksen kannalla.
”Jos tällainen asia alistetaan omantunnon kysymyksesi, kohta jokainen hallituksen eteen tuleva asia muodostuu sellaiseksi. Päätöksenteosta ei tule mitään. Tässä punnitaan se, voiko keskustan sanaan luottaa, sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kaikkosen toiminta ryhmänsä johdossa. Mikään puolue ei voi hallitusyhteistyössä saada erivapauksia.”

”Jos keskusta päättää pitää päänsä ja poiketa sovitusta ratkaisusta, perussuomalaiset edellyttävät, että tavalla tai toisella pienpanimoalan toimintaedellytyksiä parannetaan. Tämä ei jää tähän”, Turunen painottaa. ”Siihen tämä ei saa johtaa, että keskustan vatuloinnin takia työpaikat ja veroeurot karkaavat jatkossakin Viroon.”

”Kävi nykyisen alkoholilakiesityksen kanssa miten vaan, pienpanimoille on syytä antaa ulosmyyntioikeus.”

Kirjoitettu 22.5.2017

Halpatyö romuttaa Suomen työmarkkinat?

Perussuomalaiset Naiset ry:n Kouvolan kevätkokouksen kannanotto 21.5.2017

Suomeen ollaan luomassa halpatyömarkkinoita ja suurimmat häviäjät ovat naiset ja kouluttamattomat.
”Työvoiman vapaa liikkuvuus ja tarveharkinnan poisto ovat nyt ne avainsanat, joilla elinkeinoelämä ajaa uudistuksia kuin käärmettä pyssyyn,” tylyttää Perusnaisten valtakunnallisen järjestön puheenjohtaja Marja-Leena Leppänen.

Elinkeinoelämän tavoite on, että kotimaan työmarkkinat ajetaan täyteen ’kolmansista maista’ tulevia siirtotyöläisiä, joille ei ole tarkoituskaan maksaa käypää palkkaa. Kolmansilla mailla tarkoitetaan Euroopan unionin ulkopuolisia maita.

Yle uutisoi äskettäin, kuinka rakennustyömaat ovat täynnä uzbekistanilaisia maalareita, vaikka heitä on Suomessa työttömänä yli 3000. Uzbekkeja palkataan, koska heille voi maksaa sellaista palkkaa, johon virolaisetkaan eivät ole enää tyytyväisiä. Suomalainen rakennusmaalari taas tulee paremmin toimeen työttömyyskorvauksella kuin 8 euron tuntipalkalla.

”Tämä on kestämätöntä, se ei ole kansantalouden eikä yksittäisten ihmisten etu. Emme ymmärrä, miksi ay-liike ei pidä tästä suurempaa ääntä. Ay-liike ei aja pienipalkkaisten eikä naisten asiaa. Se on nähty”, jyrähtää Leppänen.

Halpatyö koskee erityisesti niitä aloja, joille naiset ja vähän koulutetut työllistyvät. ”Haluamme estää tämän kehityksen, haluamme nostaa tämän asian reiluun keskusteluun”, linjaa Leppänen.

Lisätietoja
Puheenjohtaja Marja-Leena Leppänen
marja-leena.leppanen@nullperusnaiset.fi
p. 040 775 1757

Kirjoitettu 21.5.2017

Toimintakertomus 2016

Vahvistettu kevätkokouksessa Kouvolassa 20.5.2017

Perussuomalaiset Naiset ry
Toimintakertomus vuodelta 2016

Perussuomalaiset Naiset ry noudattaa Perussuomalaiset rp:n poliittista ohjelmaa pyrkien pitämään esillä naisten ja lasten näkökulman päätöksenteossa ja tiedottamisessa.

Perussuomalaiset Naiset ry on Naisjärjestöjen Keskusliiton sekä Naisjärjestöt yhteistyössä – NYTKIS ry:n jäsen. Järjestö on osallistunut näissä puitteissa erilaisiin kokouksiin ja tapahtumiin.

Perussuomalaiset Naiset ry on valtakunnallinen järjestö, jonka henkilöjäseniksi voivat hakea kaikki Perussuomalaiset rp:n naisjäsenet. Lisäksi naisjärjestön yhteisöjäseniin kuuluvat paikalliset alueyhdistykset.

Naisjärjestön hallitus kokoontui vuonna 2016 kuusi kertaa.

Naisjärjestö piti vuonna 2016 sääntömääräiset kevät- ja syyskokoukset. Kevätkokous pidettiin Jyväskylässä 22.5.2016 ja syyskokous pidettiin Kajaanissa 10.12.2016. Syyskokouksessa naisjärjestölle valittiin uusi hallitus sekä vahvistettiin vuoden 2017 talousarvio ja toimintasuunnitelma. Puheenjohtajana valittiin jatkamaan Marja-Leena Leppänen.

Perussuomalaiset Naiset ry on perustettu Tampereella vuonna 1996, ja järjestön 20-vuotisjuhla pidettiin niin ikään Tampereella 24.9.2016. Ohjelmana juhlassa oli mm. musiikkiesityksiä, historiikki ja eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan sekä kansanedustaja Anne Louhelaisen juhlapuheet.

Alueyhdistysten toiminta on ollut vilkasta. Alueyhdistykset ovat kenttätyöntekijöiden tuella olleet esillä lukuisissa tapahtumissa eri puolilla Suomea. Alueyhdistyksillä on ollut mahdollisuus hakea naisjärjestöltä hankeavustusta erilaisiin paikallisiin tapahtumiin.

Vuonna 2016 perustettiin kaksi uutta alueyhdistystä, Itä-Uudenmaan PerusNaiset ry ja PerusNaiset Helsinki ry.

Perussuomalaiset Naiset ry:n tiedotus- ja viestintätoimintaa vahvistettiin palkkaamalla osa-aikainen tiedottaja. Myös järjestön internet-sivut uudistettiin. Lisäksi naisjärjestö tiedottaa sosiaalisessa mediassa.

Naisjärjestö otti kantaa mm. vanhusten kohteluun, poliittiseen syrjintään ja lähestyviin kuntavaaleihin.

Hallitus päätti palkata kaksi kokopäiväistä ja kaksi osa-aikaista kenttätyöntekijää.

Naisjärjestö kutsui Waili M. Jämsän kunniajäsenekseen järjestön syyskokouksessa.

Naisjärjestön osuutta puoluetuesta on käytetty palkkoihin, tapahtuma- ja kokousjärjestelyihin, tarvikehankintoihin, viestintään sekä toimistokuluihin.

Vuonna 2017 järjestettiin kuntavaalit. Naisjärjestö päätti aikaisemman tavan mukaisesti tukea naisehdokkaiden yhteismainontaa 100 eurolla/ehdokas. Naisjärjestö tekee yhteistyössä aluejärjestöjen kanssa työtä tuleviin vaaleihin, kuten maakuntavaaleihin valmistautumiseksi mm. järjestämällä tapahtumia ja osallistumalla niihin, kouluttautumalla ja viestinnällä.

Hallitus 2016

Naisjärjestön hallitukseen kuului puheenjohtajan lisäksi 16 varsinaista jäsentä henkilökohtaisine varajäsenineen (varajäsenen nimi suluissa).

Marja-Leena Leppänen, Lappeenranta
Anne Louhelainen, Hollola (Heidi Selenius, Riihimäki)
Marja-Liisa Riihimäki, Lapua (Irma Kemppainen, Kokkola)
Minna Mäkinen, Jyväskylä (Eila Sahala, Jämsä)
Pia Pentikäinen, Suonenjoki (Minna Reijonen, Kuopio)
Auli Kangasmäki, Lappeenranta (Päivi Sivenius, Rautjärvi)
Sinikka Jylhä, Kemi (Tanja Paakkola, Oulu)
Outi Virtanen, Pertunmaa (Eeva Tikkanen, Joroinen)
Kike Elomaa, Masku (Johanna Huisko, Juva)
Helena Ojennus, Parkano (Sari Henriksson, Sastamala)
Kirsi Kallio, Lempäälä (Tiina Elovaara, Tampere)
Susanna Nevalainen, Liperi (Minna Kankkonen, Vantaa)
Taina Lehtonen, Pori (Eija Järvinen, Pori)
Sari Martniku, Mäntsälä (Arja Niemelä, Vantaa)
Maija Saimalahti, Espoo (Sira-Liisa Martniku, Porvoo)
Iiris Peltomaa, Pyhäranta (Sofia Latvajärvi, Kankaanpää)
Tuula Kuusinen, Helsinki (Annikki Finning, Helsinki)

Rekisteröidyt alueyhdistykset vuonna 2016

Etelä-Pohjanmaan Perusnaiset ry
Etelä-Savon PerusNaiset ry
Itä-Uudenmaan PerusNaiset ry
Kainuun PerusNaiset ry
Keski-Pohjanmaan Perusnaiset ry
Keski-Suomen PerusNaiset ry
Kymi-Karjalan PerusNaiset ry
Lapin PerusNaiset ry
Perhonjokilaaksoon PerusNaiset ry
PerusNaiset Helsinki ry
Pirkanmaan Perusnaiset ry
Pohjois-Karjalan PerusNaiset ry
Pohjois-Pohjanmaan PerusNaiset ry
Pohjois-Savon Perusnaiset ry
Pohjoisen PerusNaiset ry
Päijät-Hämeen PerusNaiset ry
Satakunnan PerusNaiset ry
Uudenmaan Perusnaiset ry
Varsinais-Suomen PerusNaiset ry

Kirjoitettu 11.5.2017

PS kiirehtii lapsen huollon ja tapaamisoikeuden uudistamista

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kiittää ministeri Jari Lindströmin (ps) erinomaista työtä lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan lakiesityksen edistämisestä. Oikeusministeri vaihtui. Perussuomalaiset pitää erittäin tärkeänä, että lain valmistelua jatketaan ja se etenee oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok) toimesta eduskunnan käsiteltäväksi.

Hallitusneuvotteluissa päätettiin uudistaa laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta. Uudistuksella tavoitellaan sitä, että avio- tai avoeron yhteydessä lapsella säilyisi oikeus pitää yhteyttä molempiin vanhempiin, eli sekä äitiin että isään.

Tällä hetkellä tilanne on huono. Yhä useampi lapsi joutuu vanhempien eron kohdalla tilanteeseen, jossa yhteys toiseen vanhempaan katkeaa joko osittain tai kokonaan. Selvästi useammin katkeaa lapsen yhteys isään ja samalla myös isän sukulaisiin. Joissain tapauksissa voidaan puhua jopa lapsen vieraannuttamisesta, kun yhteydenpitoa estetään tahallisesti. Tällä lakimuutoksella on valtavan suuri inhimillinen merkitys. Sen takia se pitää saada voimaan mahdollisimman pian.

Lisätietoja:
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi
050 511 3075
Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola
050 512 0513

Kirjoitettu 26.4.2017

Perussuomalaisten Huhtasaari: Suomen kilpailukyky ei ole kiinni lasten kotihoidosta

”Hallitukselta on erinomainen päätös laskea pieni- ja keskituloisten päivähoitomaksuja vielä lisää. Tämä on oikea tapa kannustaa äitejä töihin, ei päivähoitomaksujen poistaminen hyvätuloisilta, kuten useat puolueet ovat ehdottaneet”, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari.

Perussuomalaiset neuvotteli jo hallituksen alkutaipaleella helpotuksia kaikista pienituloisimpien päivähoitomaksuihin, ja osalta maksut poistuivat kokonaan. Nyt maksuttomuuden piiriin tulee lähes 7000 perhettä.

”Perussuomalaiset olisivat jo alun perin olleet valmiita lisäämään päivähoitomaksujen progressiota eli pienituloiset maksaisivat vähemmän tai ei ollenkaan, suurituloisilla voisi olla varaa maksaa enemmänkin. Nyt saavutettu tulos on muutos oikeaan suuntaan.”

Kotihoidontukeen ja perhevapaisiin yleensä hallitus ei tee muutoksia. Perussuomalaiset ovat tyytyväisiä nykyjärjestelmään.

”Mielestämme perhevapaat toimivat nykyisellään. Vanhemmat voivat valita kotihoidon tai päivähoidon tilanteensa mukaan. Samoin on mahdollista päättää, kumpi vanhemmista hoitaa lapsia kotona perhevapaalla”, Huhtasaari painottaa.

”Saksa ja Sveitsi ovat maailman kilpailukykyisimpiä maita. Molemmissa on vahva kotiäitikulttuuri. Muutama päivä sitten julkaistiin tieto, että Suomen ja Ruotsin välillä ei ole suurta eroa naisten työllisyydessä. Suomen kilpailukyky ei voi olla kiinni pelkästään nuorten naisten suuremmasta työpanoksesta. Tärkeämpää olisi pohtia keinoja yli 50-vuotiaiden naisten ja miesten työllisyyden parantamiseksi. Siinä meillä on todellinen ongelma”, Huhtasaari pohtii.

Kirjoitettu 15.4.2017

Perussuomalaisten Meri: Työttömien haastatteluista konkreettista hyötyä

”Olen kuullut jo useasta suusta, että oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps) lanseeraama uudistus, jossa TE-keskus kutsuu työttömän haastateltavaksi kolmen kuukauden välein, toimii. Kutsu tapaamiseen johtaa parhaimmillaan työllistymiseen. Mutta sen avulla on myös löydetty ihmisiä, jotka eivät esimerkiksi kuntonsa tai vammansa vuoksi ole täysin työkykyisiä. He voivat olla kuntoutuksen tai muun terveydenhuollon toimien tarpeessa”, sanoo perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen Leena Meri.

”Hallituksen puoliväliriihessä on tulossa lisää hyviä uudistuksia. Ministeri Lindström on jo maininnut, että hallitus suunnittelee mm. helpotuksia ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen”, Meri jatkaa.

Ely-keskusten tuoreen arvion mukaan lähes kaikkialla Suomessa uskotaan parempiin kehitysnäkymiin. Edelleen on pulaa työpaikoista, mutta joillain aloilla alkaa olla jo pula ammattitaitoisesta työvoimasta, esimerkiksi metalliala mainitaan raportissa.

”Meidän pitää saada ammattilaiset liikkumaan työn perässä. Hallitus on luvannut liikkuvuuden lisäämiseenkin uusia keinoja puoliväliriihessä”, Meri jatkaa. ”Meillä on ennakkoluuloton ja rohkea oikeus- ja työministeri, joka ajaa tasapuolisesti niin työntekijän kuin työnantajan etua. Työelämä on murroksessa. Työvoimapolitiikan on elettävä ajassa ja reagoitava nopeasti muutoksiin.”

”SDP kritisoi ahkerasti nykyhallituksen työvoima- ja elinkeinopolitiikkaa. Työttömyysaste on kuitenkin selvästi laskussa. Ja tilanne näyttää ennustusten mukaan vain kohenevan. Työttömiä on edelleen liikaa, noin 9 prosenttia, mutta on syytä iloita kohenevista näkymistä. Hallituksen työllisyyden hoidon arvostelu haiskahtaa taas kerran politikoinnilta, varsinkin kun SDP:n työministerin aikana työttömien määrä kasvoi 100 000:lla.”

Kirjoitettu 11.4.2017

Yrittäjänaiset liputtaa yrittäjä-äidin kertakorvaukselle

Tiedote / Suomen Yrittäjänaiset

Suomen Yrittäjänaiset kannattaa kansanedustaja Veera Ruohon tekemää lakialoitetta, jonka mukaan yrittäjä-äidin yritykselle tulee myös maksaa 2 500 euron kertakorvaus.

Puheenjohtaja Seija Estlander pitää huhtikuun alusta äidin työnantajalle työntekijästä maksettavaa 2 500 euron kertakorvausta ensiaskeleena oikeaan suuntaan.

– Yksi lapsi maksaa äidin työnantajalle kertakorvauksen jälkeenkin liki 14 000 euroa ja se on se summa, jonka Kela jättää korvaamatta.

– Nyt käytössä oleva maksatusysteemi on maatalous- ja teollisuusyhteiskunnan peruja, ja se on iso tulppa Suomen talouskasvulle ja naisvaltaisten firmojen työllistämiselle.

Yrittäjänaiset liputtaa uudelle lakialoitteelle, joka asettaa työntekijät ja yrittäjät äiteinä samalle viivalle.

– Yrittäjän sosiaaliturvan ei pitäisi kuulua yrittämisen riskeihin. Eikä ole yrittämisen riskin sosialisointia, jos pienyrittäjän sosiaaliturvaan pistetään paukkuja.

– Yrittäjät ansaitsevat turvan äitiyden, sairauden, työttömyyden ja vanhuuden varalle siinä missä muutkin kansalaiset.

– Liittomme rummuttaa vahvasti perhevapaakulujen eli vauvalaskun tasaamisen puolesta kaikkien työntekijöiden ja työnantajien kesken.

– On hienoa, että ongelmaan on nyt herätty, joskin viime aikoina syntyneet perhevapaamallit pureutuvat äidin ja isän ajan jakamiseen, vaikka nyt on korkea aika puhua myös rahasta.

– Nyt on myös aika tilkitä pienyrittäjän sosiaaliturvan porsaanreiät ja tähän urakkaan kuuluu esimerkiksi yrittäjän sairausajan karenssin supistaminen vielä tällä vaalikaudella yhteen päivään Seija Estlander summaa.

Lisätiedot:
Seija Estlander, puheenjohtaja, p. 050 302 8460
Suomen Yrittäjänaiset, www.yrittajanaiset.fi

Suomen Yrittäjänaiset on valtakunnallinen etujärjestö, joka edustaa mikro- ja pk-yrittäjiä, vaikuttaa yritysten toimintaympäristöön, tuo esille erityisesti yrittäjänaisten kokemuksia yrittäjyyden arjesta ja kannustaa naisia menestyvään yrittäjyyteen. Olemme vuonna 1947 perustettu itsenäinen järjestö, johon kuuluu noin 70 paikallisyhdistystä ja lähes 6 200 jäsentä.

Kirjoitettu 10.4.2017

Perussuomalaiset naiset kiittää

Suuret kiitokset kaikille teille, jotka annoitte äänenne perussuomalaisille ja meille naisille.
Onnea kaikille läpimenneille ympäri Suomen. Tehkää viisaita päätöksiä.
Me olemme edelleen mukana rakentamassa parempaa Suomea.
Kirjoitettu 3.4.2017

Ennakkoäänestys on vilkasta, kiitos siitä!

Ennakkoäänestys on alkanut vilkkaammin kuin viime kuntavaaleissa. Se on hienoa, toivottavasti innostus jatkuu.

Vaaliteltoillemme tulee jatkuvasti ihmisiä, joita huolettavat isot kysymykset, esimerkiksi oma ja kunnan talous, eläkkeet, koulujen tila tai maahanmuutto. Perussuomalaisten kuntavaaliohjelmasta näkee, että ymmärrämme ihmisten huolet aivan konkreettisen arjen tasolla.

Ennakkoäänestys jatkuu vielä, menkäähän uurnille ja valitkaa ehdokkaista se paras.

Kirjoitettu 31.3.2017

Perussuomalaisten Elomaa: Suomalaisille ei lukukausimaksuja

Kokoomuksesta vasemmistoliittoon puolueet ovat jo ehtineet irtisanoutua Etlan ehdotuksesta periä lukukausimaksu kaikilta korkeakouluopiskelijoilta.

”Tämä on meille niin selvä asia, ettemme ajatelleet että asiasta pitäisi erikseen irtisanoutua. Mutta sanotaan se nyt selvästi: perussuomalaiset ei halua suomalaisopiskelijoille lukukausimaksuja”, sanoo perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Ritva Elomaa.

Perussuomalaiset ovat tyytyväisiä, että hallitus vei läpi lakimuutoksen, jonka perusteella lukukausimaksu peritään EU:n ja ETA:n ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta. Lukukausimaksut tulevat pakollisiksi tänä vuonna. ”Tämä oli loistava uudistus. Suomi siirtyi kansainväliseen käytäntöön. Harvassa maassa opiskelu on ilmaista ulkomaalaisille”, Elomaa toteaa.

”Mutta velvollisuutemme on turvata jokaisen kansalaisemme mahdollisuus opiskella kykyjensä mukaan, tuloista riippumatta. Lukukausimaksut sotkisivat koko tasa-arvoisen järjestelmämme.”

Lisätietoja:
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ritva Elomaa
050-512 0806

Kirjoitettu 29.3.2017

Ennakkoäänestys alkaa nyt!

Juuri sinun kannattaa äänestää, nyt päätetään arjen asioista.

Perussuomalaisten valtakunnallinen kuntavaaliohjelma Arjesta se alkaa löytyy täältä:
https://www.perussuomalaiset.fi/kuntavaalit-2017/kuntavaaliohjelma-2017-arjesta-alkaa/

Ennakkoon voi äänestää 29.3.-4.4. ja varsinainen vaalipäivähän on 9.4.

Kaikkien ääni kuuluu.

Kirjoitettu 21.3.2017

PerusNaiset kunnissa: Alueelliset kielikokeilut vauhtiin

Kieltenopetukseen halutaan lisää monipuolisuutta. Tämä on yksi hallituksen kärkihankkeista, joissa kunnat ovat avaintekijöitä.

Perussuomalaiset Naiset kannattaa lämpimästi alueellisia kielikokeiluja. Eduskunta on jo näyttänyt asialle vihreää valoa. Koulujen kielivalikoimaa voidaan laajentaa ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että esimerkiksi itärajan matkailupitäjissä nuoret voivat opiskella ruotsin sijaan venäjää, jos kunta niin päättää. Päätösvalta on kunnissa.

Kirjoitettu 20.3.2017

Soini: Perussuomalaiset puolustavat kotihoidontuen kuntalisiä

Suomessa käydään yltyvää perhepoliittista suuntataistelua kotihoidontuen tulevaisuudesta. Mahtavat voimat ovat liikkeellä supistaakseen perheiden valinnanvapautta. Kaikki tämä puetaan perhevapaauudistuksen valhekaapuun. Kyse on yksinkertaisesti siitä saako perhe itse valita, kumpi lasta hoitaa kotona, isä vai äiti, vai määräkö julkinen valta siitä, muistutti puheenjohtaja ulkoministeri Timo Soini.

– Perussuomalaiset puolustavat perheiden oikeutta päättää itse asioistaan. Tämän hallituksen aikana kotiäitiviha ei menesty. Jotta kotihoidontukea voidaan myös jatkossa menestyksellisesti puolustaa, tarvitaan poliittista tukea.

– Monet kunnat maksavat niin sanottua kotihoidontuen kuntalisää. Niin myös kotikaupunkini Espoo. Valittavien kuntavaltuutettujen käsissä on, jatketaanko sen maksamista ja minkä suuruisena. Lapsiperheiden kannattaa nyt olla tarkkana ja äänestää sellaista ehdokasta, joka kannattaa myös kotihoidontuen kuntalisää. Se on yksi keino puolustaa kotihoidontukea ja todellista valinnanvapautta – koko Suomessa.

Kotihoidontuki on ideologinen kysymys, jos mikä. Kysymys on perheiden oikeudesta päättää. Toisella puolella on yhteiskunnan puuttuminen perheiden itsemääräämisoikeuteen. Perussuomalaiset uskovat perheiden harkintakykyyn. Kyllä kansa tietää, korosti Soini.

Kirjoitettu 14.3.2017

Keski-Suomen Perusnaiset ry:n kannanotto

Keski-Suomen Perusnaiset ry irtisanoutuu Perussuomalaisten Keski-Suomen piiriyhdistyksen vaalipäällikön ratkaisusta kieltää kansanedustaja Arja Juvosen tuki piirin järjestämiin kuntavaalitapahtumiin.

Keski-Suomen Perusnaisten näkemyksen mukaan eduskuntaryhmä on käsitellyt asian taustalla olevat linjapoikkeamat, tehnyt niistä omat ratkaisunsa ja antanut tarpeelliseksi katsomansa sanktiot. Katsomme, että asian tulisi olla sillä loppuun käsitelty. Keski-Suomen Perusnaiset paheksuvat nurjamielistä asennoitumista toisiin ja sen sijaan kannatamme avointa ja kumpaakin osapuolta kunnioittavaa vuoropuhelua eriävienkin näkemysten välillä niin sisäisessä kuin ulkoisessa keskustelussa.

Keski-Suomen Perusnaiset ry on Keski-Suomen alueella toimiva Perussuomalaiset Naiset – järjestön alueyhdistys ja toivotamme Arja Juvosen ja kaikki Perussuomalaiset kansanedustajat lämpimästi tervetulleiksi maakuntaan nostamaan kuntavaalisykettä! Me Perussuomalaiset Naiset haluamme rakentaa, emme hajottaa, ja kannatamme kaiken tasoisille päättäjille mahdollisuutta omaan ajatteluun ja toimintaan omatuntonsa mukaan hyvien tapojen ja lain sallimissa puitteissa – etenkin silloin, kun päätettävänä on vahvasti arvolatautunut ja eettisesti monivivahteinen asia.

Keski-Suomen Perusnaiset ry:n hallituksen puolesta
Suvi Tikander, puheenjohtaja, Äänekoski, Keski-Suomen Perusnaiset ry
040 728 9480, suvi.tikander@nullgmail.com

Minna Mäkinen, sihteeri, Jyväskylä, Keski-Suomen Perusnaiset ry
044 070 8338, minna.makinen@nulljkl.fi

Eila Sahala, varapuheenjohtaja, Jämsä, Keski-Suomen Perusnaiset ry
040 585 4002, eila.sahala@nullgmail.com

Kirjoitettu 8.3.2017

Naisjärjestöjen Keskusliitto: Alaikäisten avioliitot lopetettava myös Suomessa

Kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3.2017
Naisjärjestöjen Keskusliitto – Kvinnoorganisationernas Centralförbund ry:

Alaikäisten avioliitot lopetettava myös Suomessa

”Lapsiavioliitto ei koskaan ole lapsen edun mukaista. Miksi Suomessa edelleen sallitaan alaikäisten avioliitot? Usein syynä on alaikäisen nuoren raskaus. Meidän aikuisten tehtävä on kuitenkin tukea ja suojella nuoria kaikissa tilanteissa”, sanoo Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet. ”On tärkeää muuttaa Suomen lainsäädäntöä siten, että alaikäisten avioituminen ei edes erivapaudella ole jatkossa mahdollista. Tämä on tärkeää Suomessa, vaadimmehan tämän periaatteen toteuttamista myös kansainvälisesti.”

Suomessa voimassa olevan avioliittolain mukaan oikeusministeriö voi erityisistä syistä antaa alle 18-vuotiaalle luvan avioitua. Oikeusministeriöön on viime vuosina tullut alaikäisten avioliitoista keskimäärin parikymmentä hakemusta vuodessa. Menettely on käytännössä kirjallinen. Lapsiasiavaltuutetun vuonna 2015 antaman lausunnon mukaan Suomessa on vuosina 1995–2014 avioitunut yhteensä 1138 lasta, joista 1034 oli tyttöjä. Tytöistä 27 on ollut 14–15-vuotiaita solmiessaan avioliiton. Oikeusministeriössä on parhaillaan meneillään prosessi, jossa arvioidaan avioliittoa koskevien säännösten uudistamista.

Suomi on sitoutunut YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030:n tavoitteisiin, joiden tavoitteena on mm. lopettaa lapsi- ja pakkoavioliitot sekä naisten sukuelinten silpominen. YK:n lapsen oikeuksien sopimus ja YK:n kaikkinaisen naisten syrjinnän poistamista koskeva yleissopimus (CEDAW) suosittelevat avioliiton ikärajan nostamista 18 vuoteen. Samoin YK:n ihmisoikeusneuvosto kehottaa päätöslauselmassaan heinäkuussa 2016 jäsenmaita toimenpiteisiin lapsiavioliittojen kieltämiseksi.

YK:n väestörahasto UNFPA:n mukaan joka päivä 47 000 tyttöä avioituu alle 18-vuotiaana, osa vain 10-vuotiaina. Lapsiavioliitto loukkaa tyttöjen ihmisoikeuksia ja estää usein koulutukseen pääsyn ja oppimisen, altistaa raskauksille ja äitiyteen sekä lisää riskiä lähisuhdeväkivaltaan. (WHO, 2013.) Tämä pätee myös Suomessa.

Lisätietoja

Puheenjohtaja Eva Biaudet 050 314 0205
Pääsihteeri Terhi Heinilä 040 530 5544

#naisjärjestöt
#tasaarvo100
#girlsnotbrides

Kirjoitettu 3.3.2017

PerusNaiset kunnissa: Kotimaista ruokaa kuntiin

Hankintalaki antaa mahdollisuuden kilpailuttaa ruokahankintoja niin, että kotimaiset tuottajat ja kotimainen ruoka pärjäävät kilpailussa. Laki sallii hankinnoissa painottaa esimerkiksi ruuan tuoreutta ja turvallisuutta. Leipomotuotteita voidaan pyytää toimitettaviksi ilman pakkauskääreitä ja marjoja pitää pystyä syömään keittämättä. Tämä kaikki on mahdollista nykyisen hankintalain puitteissa.

Asia on perussuomalaisille tärkeä, kotimaisten pienten ja keskisuurten perheviljelmien kannattavuuden on parannuttava ja maanviljelyn elinkeinona säilyttävä. Haluamme tukea läpinäkyvää ’Pellosta ruokapöytään’-ketjua.

Kotimainen maatalous vaikuttaa koko elintarvikesektorille ja tuottaa sitä kautta lukuisia työpaikkoja. Kouluissa, sairaaloissa ja päiväkodeissa tulee käyttää enemmän kotimaista lähiruokaa. Huoltovarmuus on turvattava.

Meidän politiikassamme suomalainen työ on etusijalla. Kunnat ovat näissä kysymyksissä avainasemassa.

Kirjoitettu 1.3.2017

Varhaiskasvatuksen maksut alenevat 1.3.

Alennukset auttavat erityisesti pienituloisia lapsiperheitä ja yksinhuoltajia. PerusNaiset iloitsevat muutoksesta, joka helpottaa pienituloisten elämää ja lisää rahaa perheissä muuhun välttämättömään kulutukseen.

”Vaikka Perussuomalaiset kannattaakin lasten hoitamista kotona mahdollisimman pitkään, on tämä silti hyvä juttu juuri pienituloisia ajatellen. Ja onhan meillä paljon perheitä, joissa molempien vanhempien on pakko käydä töissä,” pohtii PerusNaisten puheenjohtaja Marja-Leena Leppänen. Perussuomalaiset ovat olleet hallituksessa vaikuttamassa maksujen alenemiseen.

Yksinhuoltajilta, joiden tulot ovat alle 2150 euroa, ei enää peritä maksuja. Aiemmin raja oli 1638 euroa. Maksut laskevat aina yksinhuoltajilla 4400 euron kuukausituloihin saakka. Eniten maksut laskevat 2 hengen perheillä, joiden kuukausitulot ovat 2000–2140euroa. Näiden perheiden omaan käyttöön jää 70–85 euroa enemmän kuussa. 2150–3920 euron kuukausituloilla 2 hengen perheen maksut alenevat 59 eurolla kuussa.

Kolmen hengen perheissä maksuttomuuden uusi raja on 2202 euroa entisen 2017 euron sijasta. Perheessä, jossa on kaksi aikuista ja yksi lapsi tai yksi aikuinen ja kaksi lasta, maksut alenevat noin 5000 euron kuukausituloihin saakka. Eniten maksut alenevat niillä, jotka tulevat nyt maksuttomuuden piiriin, säästöt perheille tulovälillä 2050–2200 ovat 30–40 euroa kuussa.

Kirjoitettu 1.3.2017

Yrittäjien perhevapaisiin vaaditaan parannuksia

Kansanedustaja Veera Ruoho (ps) on laatinut lakialoitteen, jonka tarkoitus on parantaa yrittäjien asemaa perhevapaissa.

”Sairausvakuutuslain 14 luvun 4 §:ään on lisättävä uusi säännös päätoimisten yrittäjien oikeudesta vanhemmuudesta aiheutuvista perhevapaakustannuksista 2500 €:lla. Korvaus maksetaan yritykselle,” vaatii Ruoho.

Ruoho haluaa lisätä sairausvakuutuslain 14 luvun 4 §:n 2 momenttiin seuraavan säännöksen:

Yritykselle maksetaan 2 500 euron kertakorvaus vanhemmuudesta aiheutuvista perhevapaakustannuksista. Korvaus on raskaus- tai adoptiokohtainen ja sen saamisen edellytyksenä on, että yrittäjälle on maksettu äitiysrahaa tai adoptioäidin vanhempainrahaa. Lisäksi edellytetään, että yritystoiminta on päätoimista ja yritystoiminta on kestänyt vähintään kolme kuukautta ennen äitiysrahakauden tai adoptioäidin vanhempainrahakauden alkua.

Eduskunta on hyväksynyt hallituksen esityksen (HE 13/2016) sairausvakuutuslain muuttamisesta, jolla sairausvakuutuslakiin on lisätty 14 luku 4 §.

Nykyinen säännös koskee vain työntekijöitä eikä lainvalmistelussa ole pohdittu yrittäjien asemaa. Yrittäjien asema on siten epätasapainossa työntekijöihin nähden.

Pienyrityksille, kuten naisvaltaisille kosmetologi-, hyvinvointi-tai kampaamoyrityksille voi käydä ylivoimaiseksi ylläpitää yritystä pakollisine kuluineen vanhempainvapaan aikana. Oikeus korvaukseen tulee olla myös miehillä joissakin tapauksissa, jos yrittäjäisä päätyy hoitamaan vauvaa. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos äiti kuolee tai vammautuu.

Kirjoitettu 17.2.2017

PerusNaiset kunnissa: Omaishoitajien arki helpommaksi

Yli miljoona suomalaista hoitaa läheistään ja noin 350 000 heistä on käytännössä omaishoitajia. Omaishoitajaksi voi joutua kuka vaan ikään katsomatta. Esimerkiksi yksi onnettomuus voi muuttaa kaiken. Hoidon tarpeessa on monenikäisiä ja monenkuntoisia ihmisiä. Vanhimpien kohdalla voi olla vaikea hahmottaa, kuka on hoitaja ja kuka hoidettava, koska molemmat tarvitsisivat parempaa huolenpitoa.

Kuntien tehtävänä on taata, että omaishoitajien arvokkaasta työstä maksetaan tarpeeksi, omaishoitajat saavat riittävät lomat sekä vapaat ja myös heidän kunnostaan huolehditaan.

Palveluasumista tulee kehittää ja työn sekä omaishoidon yhdistämisen pitää olla entistä helpompaa. Hoitaminen kotona on aina halvempaa ja inhimillisempää kuin laitoksessa. Ihmisen pitää saada asua omassa kotonaan mahdollisimman pitkään, vaikka aivan loppuun saakka.

Omaishoitajien arki on perussuomalaisten suurimpia kuntavaaliteemoja. Olemme tehneet sen eteen työtä vuosia ja työ jatkuu.

Kirjoitettu 4.2.2017

PerusNaiset kunnissa: Loppu koulujen lakkautusrallille

Suomen kouluista on lakkautettu puolet vuoden 1990 jälkeen. Yleensä se tarkoittaa sitä, että lapset, kirjat ja välineet laitetaan rattaille, koulumatka pitenee ja koulupäivä venyy.

Mitkä ovat todelliset säästöt? Pienten koulujen lakkauttaminen näkyy esimerkiksi lasten oirehtimisena liian suurissa yksiköissä, kuljetuskustannuksina tai tarpeena rakentaa uusia seiniä ja lattioita muualle kun entiset neliöt jäävät tyhjilleen. Lasten etua ei yleensä selvitetä, kun lakkautuksista päätetään.

Lapsi ja nuori tarvitsee ympärilleen turvallisia aikuisia, tutun ympäristön ja pitkiä ihmissuhteita. Tulevalla kuntavaalikaudella monessa kunnassa koulut päätyvät säästölistoille. Emme hyväksy sitä.

Kirjoitettu 24.1.2017

PerusNaiset kunnissa: Turvallisuus tehdään yhdessä

Tunne turvallisuudesta syntyy lähellä, aivan arjessa ja arkisista asioista. Siksi tulevissa kuntavaaleissa kannattaa kysyä ehdokkaalta, miten hän haluaa lisätä kuntalaisten turvallisuutta, poistaa uhkia ja lisätä tunnetta siitä, että meistä jokainen on turvassa. Kotonaan, koulussa ja koulumatkoilla, töissä tai suurissa väkijoukoissa. Aivan missä tahansa arjessa liikkuukin.

Osa turvallisuutta synnyttävistä asioista on kiinni valtion toimista. Osa liittyy kunnan ja lähiympäristön asioihin, niistä päätetään valtuustoissa ja tulevissa vaaleissa äänestämällä päättäjiksi oikeita ihmisiä.

Kunta päättää ihmisen arjesta ja sen turvallisuudesta monessa asiassa.

Kirjoitettu 16.1.2017

Järjestäytymiskokouksen valinnat

Perussuomalaiset Naiset ry:n hallitus piti järjestäytymiskokouksensa Helsingissä 15.1. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa Maskusta ja toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Pia Pentikäinen Suonenjoelta.

Hallituksen kokoonpano kokonaisuudessaan löytyy Hallitus-sivulta.

Kirjoitettu 30.12.2016

Suomi 100 ja kuntavaalit yhteisiä asioitamme

Suomi 100-juhlavuosi ja kuntavaalit ovat varmasti tulevan vuoden tärkeintä sisältöä naisten toiminnassa. Suomi ei ole valmis, meillä on monia suuria ongelmia, joiden korjaamiseen tarvitaan yhteisiä ponnistuksia, samaan hiileen puhaltamista ja joukkuehenkeä. Samalla kun ongelmia korjataan, on hyvä muistaa, että me kaikki ja meitä edeltävät sukupolvet olemme tehneet maastamme yhden maailman parhaista monella mittarilla mitattuna. Suomi on yksi maailman turvallisimmista, onnellisimmista, koulutetuimmista, rikkaimmista, demokraattisimmista ja vähiten korruptoituneimmista maista. Naisten asema täällä on myös maailman parhaita.

Kun tavalliseen tottuu, sitä lakkaa monesti pitämästä arvokkaana. Toivonkin, että tulevana tärkeänä vuonna naiset ehtivät miettiä, miksi Suomen satavuotinen taival on tärkeää juuri meille, millä tavalla voimme arjen keskellä nostaa esille niitä asioita, jotka ovat meille arvokkaita ja tekevät Suomesta Suomen. Itsenäisyys ei ole itsestäänselvyys kaikille kansoille tai kaikkien kansojen naisille. Millä lailla itsenäisyys velvoittaa meitä toimimaan kansamme parhaaksi juuri tänä tulevana vuonna?

Kuntavaalit ovat suuri yksittäinen ponnistus, jossa tarvitaan joukkuehenkeä. Vaalien tulos riippuu äänestäjistä, meistä toimijoista ja ehdokkaista. Isänmaan palveleminen on yhteinen etu.

Kiitokset kaikille kuluneesta vuodesta ja menestystä vuodelle 2017!

fireworks-574739_640

Kirjoitettu 17.12.2016

PS-Naiset pitivät syyskokouksen Kajaanissa

Perussuomalaiset Naiset ry piti syyskokouksensa 10. joulukuuta Kajaanissa. Vuodesta 1999 naisia johtanut lappeenrantalainen Marja-Leena Leppänen valittiin jatkamaan järjestön puheenjohtajana. Ensimmäistä kertaa puheenjohtajuudesta jouduttiin kuitenkin äänestämään. Leppänen voitti äänestyksessä vastaehdokkaan, Pia Pentikäisen Suonenjoelta äänin 25-16, yksi äänesti tyhjää.

Syyskokoukseen tervehdyssanansa toivat sekä Kajaanin Perussuomalaisten valtuutettu ja kunnanhallituksen jäsen Eila Aavakare että Pohjois-Pohjanmaalta Paula Juka. Kokouksen aluksi Leppänen kukitti järjestön kunniajäseneksi valitun 93-vuotiaan kiiminkiläisen Vaili Jämsän.

Leppänen korosti omassa tervehdyspuheessaan tulevien kuntavaalien tärkeyttä, missä on uskalletta voittaa päihittääkseen gallupit ja muut puolueet. Hän toivoi jokaisen alkavan paitsi itse ehdokkaaksi, niin myös etsivän muutaman uuden ehdokkaan joukkoomme muistuttaen, että kaikilla on omat vahvuutensa ja äänestäjänsä.

Leppänen muistutti, mitä Perussuomalaiset ovat onnistuneet saamaan aikaan. TV-lupamaksujen leikkaamiset yli 300.000:lta pienituloiselta, takuueläkkeiden ja perhehoitajien palkkioiden nostamiset, työttömyysturvalain korjaukset pitkäaikaistyöttömien mahdollisuudesta tehdä töitä 300 euron edestä menettämättä päivärahojaan sekä puoluetukien leikkaukset ovat kaikki perussuomalaisten aikaansaannoksia hallituspuolueena.

Perussuomalaisten naisten syyskokous kiinnosti myös paikallista mediaa, sillä Kainuun Sanomat haastatteli myös kokouksen lomassa jatkokaudelle valittua puheenjohtaja Leppästä.

PS-Naisten hallitus vuodelle 2017 (suluissa henkilökohtaiset varajäsenet):

Kike Elomaa, Masku (Heidi Selenius, Riihimäki)
Sinikka Jylhä, Kemi (Tanja Paakkola, Kiiminki)
Kirsi Kallio, Lempäälä (Jaana Ristimäki-Anttila, Pirkkala)
Auli Kangasmäki, Lappeenranta (Päivi Sivenius, Rautjärvi)
Tina Lindskog, Kaustinen (Marja-Liisa Riihimäki, Lapua)
Anne Louhelainen, Hollola (Lulu Ranne, Hämeenlinna)
Sari Martniku, Mäntsälä (Tiina Karhunen, Hyvinkää)
Susanna Nevalainen, Liperi (Sanna Antikainen, Outokumpu)
Arja Niemelä, Vantaa (Minna Kankkonen, Vantaa)
Helena Ojennus, Parkano (Sari Henriksson, Sastamala)
Iiris Peltomaa, Pyhäranta (Sofia Latvajärvi, Kankaanpää)
Pia Pentikäinen, Suonenjoki (Minna Reijonen, Kuopio)
Mari Rantanen, Helsinki (Tuula Salo, Helsinki)
Eila Sahala, Jämsä (Heli Kupari, Muurame)
Outi Virtanen, Pertunmaa (Eeva Tikkanen, Joroinen)

Naiset kajaanissa

Osa PS-Naisten hallituksesta 2017 ennätti yhteiskuvaan ennen vetäytymistään joulunviettoon.
Vas. Outi Virtanen, Marja-Leena Leppänen, Sari Martniku, Susanna Nevalainen, Tina Lindskog, Sinikka Jylhä, Auli Kangasmäki ja Kirsi Kallio.

teksti ja kuva: Mika Valkama

Kirjoitettu 11.12.2016

Kunniajäsen Vaili Jämsä

PerusNaisten puheenjohtaja Marja-Leena Leppänen ojentaa kukat juuri nimitetylle Naisten Kunniajäsenelle, Vaili Jämsälle.

ML ja VailiLinkissä Vailin muisteloita sota-ajoilta:

http://www.oululehti.fi/?app=NeoDirect&com=6/255/9903/c1c44cdd84

Kirjoitettu 24.11.2016

Elomaa ja Meri: Tuulivoiman lisärakentaminen ja kaavat jäihin

Sadat perheet ovat joutuneet jättämään kotinsa sairastumisen takia. Vakavaa oirehtimista on ilmennyt rannikkovyöhykkeellä aina Satakunnasta Tornionjokilaaksoon saakka. Alueille on kahden viimeisen vuoden aikana rakennettu ensimmäisiä isoja (3 MVW – 5 MW) teollisen mittakaavan tuulivoimaloita. Ihmisten oireet ovat unihäiriöitä, korvaoireita, tinnitystä, päänsärkyä, kohonnutta verenpainetta, huimausta ja ahdistusta. Epätoivoiset asukkaat ovat kaksi vuotta yrittäneet saada apua muilta puolueilta. Ihmisten oireilu ja sairastaminen pitää ottaa aina vakavasti. Pahinta ihmisen kannalta on, jos selvät oireet kuitataan luulosairautena.

Asukkaat ottivat yhteyttä perussuomalaisiin kolmisen kuukautta sitten. Perusuomalaiset suhtautui vakavasti kansalaisten hätään, ja nyt terveysvaikutusselvitys tehdään sosiaali- ja terveysministeriön johdolla. Kuntapäättäjien on pysäytettävä uusien tuulivoimaloiden rakentaminen ja laitettava kaavat jäihin terveysvaikutustutkimuksen ajaksi.

”Tutkimuksen pohjalta saadaan päättäjille vihdoin kaivattua tietoa, jonka pohjalta voidaan arvioida sekä nykyisten että suunnitteilla olevien voimaloiden toimintaa sekä sijoittamista ja turvallista etäisyyttä suhteessa asutukseen ja tuotantoeläinsuojiin”, korostaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Ritva Elomaa.

Tuulivoiman syöttötariffijärjestelmä suljetaan

Perussuomalaisten vaatimuksesta Sipilän hallitus sulkee tuulivoimaloiden syöttötariffijärjestelmän ensi vuonna. Uusia syöttötariffeja ei sen jälkeen enää myönnetä. Samoin perussuomalaisten vaatimuksesta aloitetaan selvitystyö tuulivoimaloiden infraäänen leviämisestä, laajuudesta ja voimakkuudesta sekä terveysvaikutuksista ihmisiin ja tuotantoeläimiin.

”Tuulivoiman tulevaisuus, mahdollisine tukijärjestelmineen, selviää vasta terveysvaikutustutkimuksen jälkeen. Valtion ei tule tukea terveydelle vaarallista tuotantoa. Nämäkin päätökset osoittavat konkreettisesti sen, mihin perussuomalaisia tarvitaan hallituksessa”, toteaa eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Leena Meri.

Lisätiedot:
Kansanedustaja Ritva Elomaa, ritva.elomaa@nulleduskunta.fi puh. 09 432 3022
Kansanedustaja Leena Meri, leena.meri@nulleduskunta.fi puh. 09 432 3165

Kirjoitettu 17.11.2016

Kukaan ei ole ulkopuolinen – tarvitaan laaja työkalupakki kiusaamista vastaan

Entäpä jos koulua vaihtaisi kiusaaja eikä kiusattu, kuten nyt on tapana? Kansanedustaja Tiina Elovaaran (ps) lakialoitetta kiusaajan siirtämiseksi puidaan tänään eduskunnan keskustelussa. Yli 100 kansanedustajaa on allekirjoittanut lakialoitteen, jossa halutaan muutosta perusopetuslakiin.

”Asia on yhteinen ja toivon tähän keskusteluun mukaa myös koulujen henkilökuntaa sekä vanhempia. Minulle itselleni aihe on läheinen, koska opiskelen kasvatustieteitä ja olen työskennellyt kouluissa avustajana ja sijaisopettajana.”

Kiusaamiseen on koetettu puuttua monella tavalla lainsäädännöllä, mutta monet keinot nähdään riittämättömiksi. Kiusaamisen kohteeksi joutuu säännöllisesti vuosittain noin 10% koululaisista. Satunnaisesti kiusattuja on joidenkin tilastojen mukaan jopa 25% oppilaista.

”Yli 65% kahdeksas-ja yhdeksäsluokkalaisista kokee, ettei kiusaamiseen puututa tarpeeksi. Se on aivan järkyttävä luku,” Elovaara puuskahtaa.

Tyypillisesti pitkään jatkunut kiusaaminen aiheuttaa monia elämää vaikeuttavia vaivoja – masennusta, vihaa, unettomuutta, koulumenestyksen ja itsetunnon heikkenemistä. Sillä voi olla suuri vaikutus oppilaan urasuunnitelmiin ja menestymiseen elämässä.

Tarvitaan tehokkaita keinoja

Jos kiusaamiseen ei puututa tai keinot ovat tehottomia, kiusattu kokee helposti, ettei tule kuulluksi, ettei ole arvokas ihmisenä, luottamus aikuisiin rapautuu. Kiusaaminen on tyypillisesti koko yhteisön ongelma, jossa ei ole ulkopuolisia. Kiusaajan ja kiusatun ympärillä pyörii joukko hiljaisia sivullisia, jotka eivät jostakin syystä halua puuttua tilanteeseen. harvoin kiusaaminen jää niin pimentoon, ettei sitä yhteisössä huomata. Kiusaamisessa kun on tärkeää se, että joku joutuu yleisön silmissä naurunalaiseksi.

Usein on niin, että kiusaaminen jatkuu seuraavassa koulussa, jos oppilas vaihtaa koulusta toiseen. Kiusaajan siirtäminen voisi olla tehokkaampi keino ratkaista ongelmaa nimeltä koulukiusaaminen.

”Asian käsittely täällä eduskunnassa jatkuu lähetekeskustelun jälkeen valiokunnassa, josta se palaa takaisin saliin. Toivon, että asiasta käydään hyvää ja rakentavaa keskustelua myös eduskunnan ulkopuolella.”

#puutunpeliin

Kirjoitettu 1.10.2016

Tilaa PerusNaisten pikeepaita!

PerusNaisten pikeepaitoja on nyt saatavilla. Värivaihtoehdot ovat sininen ja lila, hinta 10 euroa/kpl.
PerusNaisten pikeepaita

Tiedustelut ja tilaukset: Marja-Leena Leppänen, 040 775 1757, marja-leena.leppanen@nullperusnaiset.fi

Kirjoitettu 25.9.2016

Puhemies Maria Lohelan puhe 24.9.2016 PerusNaisten juhlassa

Arvoisa Perussuomalaisten Naisten puheenjohtaja Marja-Leena Leppänen, upeat perussuomalaiset naiset

26. helmikuuta 1970 Veikko Vennamo sanoi Suomen Uutisissa:

”Kerran neljässä vuodessa sinä voit tehdä ratkaisevia tekoja. Nyt on tämä aika. Nyt lähdemme kaikki yhdessä murskaamaan vääryyden. Nyt nousee unohdettu kansa. Nyt annamme SMP:n kautta viimeisen varoituksen vanhoille puolueille.”

Vennamon viesti vaaleihin valmistautuville smp:läisille oli voimakas ja hänen valitsemansa sanat vahvoja, koviakin. Maailma on muuttunut, ihmiset ovat muuttuneet, puhumiskulttuuri on muuttunut. Tämän esimerkin mukainen Vennamon tapainen tyyli ja suoruus ei ehkä vetoaisi suomalaisiin tänään.

Mutta jotain herättelevää sanoissa on, kun niitä lukee ja mielessään pohtii. Ne muistuttavat siitä mahdollisuudesta, joka vapaan maan vapailla kansalaisilla on kun he äänestävät. Se on oikeus ja nähdäkseni myös velvollisuus. Ne muistuttavat siitä vastuusta, joka poliittisilla toimijoilla on. Heidän on osattava etsiä ratkaisuja ja tehdä tekoja. On myös osattava kuunnella.

Huomaan joskus pohtivani olenko feministi, olenko naisasianainen. En ole pystynyt vastaamaan itselleni, mutta siitä olen varma, että olen sukupuolten välisen tasa-arvon kannattaja. En selitä asioita sukupuolella arvioidessani eteen tulevia tilanteita joko omalta tai muiden kohdilta, mutta en myöskään epäröi sanoa, että miesten ja naisten välillä on eroja. Myös perussuomalaisissa naisissa ja perussuomalaisissa miehissä on eroja.

Perussuomalaiset Naiset, onnittelen teitä, meitä, 20-vuotisesta taipaleesta. Te olette pitäneet päänne pystyssä ja tyynen rauhallisena ottaneet vastaan ne myrskyt, joita hetket ja vuodet ovat eteenne tuoneet osana yhtä Suomen historian omaleimaisinta poliittista liikettä, Perussuomalaisia. Te olette sinnitelleet ja kannatelleet toisianne ja jakamiamme arvoja silloinkin ja erityisesti silloin, kun niitä on ulkopuolelta kyseenalaistettu.

Te olette osanneet kuunnella. Kuunnella yhteiskunnan ääniä, niitä hennoimpia kuiskauksia, joita vain harvat vaivautuvat kuulemaan. Niiden tulkitseminen laajemmalle kuulijajoukolle on arvokas yhteiskunnallinen teko, jolle on tarvetta jatkossakin.

Perussuomalaisille hallitusvastuussa oleminen on suuri mahdollisuus ja isänmaallinen velvollisuus, myös niinä hetkinä, kun siitä ei tunnu olevan meille itsellemme mitään hyötyä. Politiikassa ei ole kuitenkaan kyse itsekkyydestä, vaan muiden puolesta uhrautumisesta. On osattava luopua jatkuvasta selkääntaputtelusta ja otettava vastaan kovaa arvostelua, kun se tapahtuu yhteiskunnallisen muutoksen vuoksi. Oppositiossa oleminen on helppoa, hallituksessa oleminen on vaikeaa. Hallitus tekee päätöksiä, oppositio ei yhtä ainoaa.

Minun mielestäni Perussuomalaisten naisten asenne on hallitustaipaleenkin aikana ollut puolueen kannalta ratkaiseva. Perussuomalainen nainen kestää.

Minä tuen teitä Perussuomalaisen naiset, tuen ja rohkaisen, käymään askel askeleelta eteenpäin. Autetaan toisiamme. Ei purra omia tai toisia, ei panetella, pilkata tai vähätellä, ei verkossa, ei kasvotusten, ei selän takana. Tosiasiat ratkaisevat ja yhdessä olemme vahvempia jokainen. Minun mielestäni 20 vuoden taipaleen jälkeen Perussuomalaiset naiset ovat jo niin osaavia ja kokeneita, että meidän on kannustettava toisiamme tavoittelemaan erilaisia vaikuttajien paikkoja ja tehtäviä sekä omassa puolueessamme että laajemmaltikin silloin kun niitä eteen tulee.

Kutsun Perussuomalaisia naisia vierailemaan eduskunnassa, jossa ilomielin kerron laajemmin puhemiehen tehtävästä ja eduskunnan työnkulusta. Molemmissa on valtavan paljon enemmän asioita ja velvoitteita hoidettavana kuin äkkiseltään voisi edes arvata. Rohkenen esittää ajankohdaksi kuitenkin vasta ensi vuotta, kun palaamme jälleen vanhaan päärakennukseemme peruskorjauksen valmistuttua. Tuolloin saamme ihailla myös talon upeita, entisöityjä yksityiskohtia ja ylipäätään koko rakennusta, joka on demokratiamme kehto ja siten ainutlaatuinen, vaalittava.

Olen itse käytettävissä vieraaksi ja puhujaksi erilaisiin tilaisuuksiin. Näitä pyyntöjä on toki tullutkin, mutta eduskunnan puhemies, kuka se kulloinkin on, on hämmästyttävän suosittu ja haluttu henkilö ja kalenteri täytyy pitkälle etukäteen. Esimerkiksi ensi vuosi, suuri 100 vuoden itsenäisyytemme juhla, on koko Suomen yhteinen ylpeyden ja aihe. Omastakin kalenteristani on jo varattu tilaisuuksia ensi vuoden loppupuolelta.

Palaan vielä siihen mistä aloitin.

Kerran neljässä vuodessa sinä voit tehdä ratkaisevia tekoja. Nyt on tämä aika.

Erityinen painoarvo noilla sanoilla on lähestyvien kuntavaalien vuoksi. Ratkaisevien tekojen hetki on joka päivä.

Toivotan teille mitä parhainta menestystä kaikessa mihin ryhdytte.

 

 

 

 

Kirjoitettu 25.9.2016

PerusNaisten 20-vuotisjuhlat Tampereella 24.9.2016

Tunnelmakuvia PerusNaisten 20-vuotisjuhlasta:

20160924_172050

Juhlaohjelma

20160924_172101

2. varapuheenjohtaja Anne Louhelainen

20160924_172517

Eduskunnan puhemies Maria Lohelan Onnittelupuhe

anne marru kike

Perussuomalaiset Naiset ry:n vuoden 2016 puheenjohtajisto. Vasemmalla 2.varapj. Anne Louhelainen Keskellä: Puheenjohtaja Marja-Leena Leppänen Oikealla: 1. varapj. Ritva (Kike) Elomaa

Edistajia Pjt 2

Kirjoitettu 9.8.2016

PerusNaisten 20-v juhlatapahtuma Tampereella 24.9.

Perussuomalaiset Naiset ry järjestää 20-vuotisjuhlatapahtuman Tampereella Laulumajassa (Takojankatu 1) lauantaina 24.9.2016 alkaen klo 17.

Ohjelmassa mm.

  • Kansanedustaja Anne Louhelaisen avauspuhe
  • Eduskunnan puhemies Maria Lohelan juhlapuhe
  • Musiikkiesityksiä (Jari & the Friends, Mieskuoro Laulajat, Tuplakvartetti, Kike Elomaa)
  • Juhlaillallinen
  • Tanssia

Tapahtuman juontaa Perussuomalaiset Naiset ry:n puheenjohtaja Marja-Leena Leppänen. Tilaisuudessa myös historiikki, jossa muistellaan järjestön 20-vuotista taivalta.

Tilaisuus päättyy n. klo 23.

Ruokailujärjestelyjen vuoksi pyydämme ilmoittautumaan viimeistään 17.9. mennessä Outi Virtaselle sähköpostitse (outi.virtanen@nullperusnaiset.fi). Voit ilmoittautua myös soittamalla tai lähettämällä tekstiviestin Outille, 040 6737 523

Lämpimästi tervetuloa!

Kirjoitettu 22.5.2016

Toimintakertomus 2015

Perussuomalaiset Naiset ry noudattaa Perussuomalaiset rp:n poliittista ohjelmaa pyrkien pitämään esillä naisten ja lasten näkökulman päätöksenteossa ja tiedottamisessa.

Perussuomalaiset Naiset ry on Naisjärjestöjen Keskusliiton sekä Naisjärjestöt yhteistyössä – NYTKIS ry:n jäsen. Järjestö on osallistunut näissä puitteissa erilaisiin kokouksiin ja tapahtumiin.

Perussuomalaiset Naiset ry on valtakunnallinen järjestö, jonka henkilöjäseniksi voivat hakea kaikki Perussuomalaiset rp:n naisjäsenet. Lisäksi naisjärjestön yhteisöjäseniin kuuluvat paikalliset alueyhdistykset.

Perussuomalaiset Naiset ry:n toimistolla järjestettiin iltatapahtuma DEMO-delegaatiolle 9.6.2015.

Järjestön puheenjohtajana toimi Marja-Leena Leppänen, 1. varapuheenjohtajana Kike Elomaa ja 2. varapuheenjohtajana Anne Louhelainen. Hallituksessa oli puheenjohtajan lisäksi 16 muuta varsinaista jäsentä varajäsenineen.

Naisjärjestön hallitus kokoontui vuonna 2015 kuusi kertaa.

Naisjärjestö piti vuonna 2015 sääntömääräiset kevät- ja syyskokoukset. Kevätkokous pidettiin Porissa 17.5.2015 ja syyskokous pidettiin Riihimäellä 10.10.2015. Kokouksissa saatiin runsaasti evästyksiä mm. eduskuntatyöhön.

Syyskokouksessa naisjärjestölle vahvistettiin vuoden 2016 talousarvio ja toimintasuunnitelma. Puheenjohtajana valittiin jatkamaan Marja-Leena Leppänen. Lisäksi valittiin hallitukseen 16 varsinaista jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet.

Alueyhdistysten toiminta on ollut vilkasta. Alueyhdistykset ovat kenttätyöntekijöiden tuella olleet esillä lukuisissa tapahtumissa eri puolilla Suomea. Alueyhdistyksillä on ollut mahdollisuus hakea naisjärjestöltä hankeavustusta erilaisiin paikallisiin tapahtumiin.

Hallitus hyväksyi alueyhdistysten sääntöihin muutoksia 9.10.2015.

Vuonna 2015 perustettiin uusi alueyhdistys, Perhonjokilaakson PerusNaiset ry.

Alkuvuonna 2015 naisjärjestöllä työskenteli neljä kenttätyöntekijää sekä toiminnanjohtaja. Hallituksen kokous 17.5.2015 päätti kokeilusta, että ko. määräaikaisia työsopimuksia ei jatketa loppuvuodeksi vaan kenttätyö hoidetaan vuoden loppuun projektiluonteisesti.

Huhtikuussa 2015 järjestettiin eduskuntavaalit. Naisjärjestö tuki naisehdokkaita mm. kampanjatarvikepaketeilla. Lisäksi naiset osallistuivat eduskuntavaaliehdokkaiden tukiryhmätyöskentelyyn ja tapahtumiin.

Eduskuntavaaleissa Perussuomalaiset saivat 38 kansanedustajaa, joista 12 oli naisia. Perussuomalaisia naisia pääsi merkittäviin tehtäviin, mm. eduskunnan puhemies (Maria Lohela), sosiaali- ja terveysministeri (Hanna Mäntylä), hallintovaliokunnan puheenjohtaja (Pirkko Mattila) ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja (Kike Elomaa). Europarlamentissa on toiminut Pirkko Ruohonen-Lerner.

Perussuomalaiset rp:n puoluekokous järjestettiin Turussa elokuussa 2015. Hanna Mäntylä valittiin jatkamaan puolueen 2. varapuheenjohtajana ja Riikka Slunga-Poutsalo valittiin jatkamaan puoluesihteerinä.

Perussuomalaiset Naiset ry:n tiedottaminen on tapahtunut ajankohtaisin kirjoituksin lehdissä, sähköpostin välityksellä, puolueen ja naisjärjestön lehdessä sekä naisjärjestön internet- sekä Facebook-sivuilla. Hallituksen kokous 22.11.2015 valitsi viisihenkisen työryhmän kehittämään naisjärjestön viestintää.

Naisjärjestö otti kantaa mm. naisten ja lasten turvallisuuteen liittyviin kysymyksiin.

Naisjärjestön osuutta puoluetuesta on käytetty palkkoihin, tapahtuma- ja kokousjärjestelyihin, eduskuntavaaliehdokkaiden kampanjoinnin tukemiseen, viestintään sekä toimistokuluihin.

Vuonna 2016 ei järjestetä yleisiä vaaleja. Naisjärjestö yhteistyössä aluejärjestöjen kanssa kuitenkin tekee koko ajan työtä tuleviin vaaleihin valmistautumiseksi mm. järjestämällä tapahtumia ja osallistumalla niihin, kouluttautumalla, viestinnällä ja ehdokkaiden hankinnalla.

Hyväksytty Perussuomalaiset Naiset ry:n kevätkokouksessa Jyväskylässä 22.5.2016