Kukaan ei ole ulkopuolinen – tarvitaan laaja työkalupakki kiusaamista vastaan

Entäpä jos koulua vaihtaisi kiusaaja eikä kiusattu, kuten nyt on tapana? Kansanedustaja Tiina Elovaaran (ps) lakialoitetta kiusaajan siirtämiseksi puidaan tänään eduskunnan keskustelussa. Yli 100 kansanedustajaa on allekirjoittanut lakialoitteen, jossa halutaan muutosta perusopetuslakiin.

”Asia on yhteinen ja toivon tähän keskusteluun mukaa myös koulujen henkilökuntaa sekä vanhempia. Minulle itselleni aihe on läheinen, koska opiskelen kasvatustieteitä ja olen työskennellyt kouluissa avustajana ja sijaisopettajana.”

Kiusaamiseen on koetettu puuttua monella tavalla lainsäädännöllä, mutta monet keinot nähdään riittämättömiksi. Kiusaamisen kohteeksi joutuu säännöllisesti vuosittain noin 10% koululaisista. Satunnaisesti kiusattuja on joidenkin tilastojen mukaan jopa 25% oppilaista.

”Yli 65% kahdeksas-ja yhdeksäsluokkalaisista kokee, ettei kiusaamiseen puututa tarpeeksi. Se on aivan järkyttävä luku,” Elovaara puuskahtaa.

Tyypillisesti pitkään jatkunut kiusaaminen aiheuttaa monia elämää vaikeuttavia vaivoja – masennusta, vihaa, unettomuutta, koulumenestyksen ja itsetunnon heikkenemistä. Sillä voi olla suuri vaikutus oppilaan urasuunnitelmiin ja menestymiseen elämässä.

Tarvitaan tehokkaita keinoja

Jos kiusaamiseen ei puututa tai keinot ovat tehottomia, kiusattu kokee helposti, ettei tule kuulluksi, ettei ole arvokas ihmisenä, luottamus aikuisiin rapautuu. Kiusaaminen on tyypillisesti koko yhteisön ongelma, jossa ei ole ulkopuolisia. Kiusaajan ja kiusatun ympärillä pyörii joukko hiljaisia sivullisia, jotka eivät jostakin syystä halua puuttua tilanteeseen. harvoin kiusaaminen jää niin pimentoon, ettei sitä yhteisössä huomata. Kiusaamisessa kun on tärkeää se, että joku joutuu yleisön silmissä naurunalaiseksi.

Usein on niin, että kiusaaminen jatkuu seuraavassa koulussa, jos oppilas vaihtaa koulusta toiseen. Kiusaajan siirtäminen voisi olla tehokkaampi keino ratkaista ongelmaa nimeltä koulukiusaaminen.

”Asian käsittely täällä eduskunnassa jatkuu lähetekeskustelun jälkeen valiokunnassa, josta se palaa takaisin saliin. Toivon, että asiasta käydään hyvää ja rakentavaa keskustelua myös eduskunnan ulkopuolella.”

#puutunpeliin

Kirjoitettu 17.11.2016

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa