Reijonen: Marinin (sd) ja Kiurun toimet ristiridassa

TIEDOTE 12.4.2021

Nolo moka ministeri Marinilta (sd)/luvattiinko omaishoitajille katteeton vappusatanen?

Sdp julisti kuntavaalikampanjansa. Omaishoidon osalta ministeri Marin ei kertonut, että sdp:n johtama hallitus on antanut jo viime vuonna täysin päinvastaisen lakiesityksen.
-Sdp kertoo ajavansa yhtenäistä omaishoidon tukea kaikkiin kuntiin. Todellisuudessa lakiesityksessä ajetaan omaishoidontuen kriteereitä maakuntakohtaiseksi, kertoo sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Minna Reijonen (ps).

Tämä tarkoittaa toteutuessaan sitä, että Suomen kunnissa ei todellakaan ole jatkossa yhtenäiset kriteerit.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Minna Reijonen teki jo aiemmin kirjallisen kysymyksen ministerille omaishoidosta. Reijonen hämmästyi: “Miksei Marin kertonut, mitä ministeri Krista Kiuru vastasi?”

Reijonen kertoo, että Krista Kiuru kertoi helmikuussa eli 15.2. KK 1038/2020 vastauksessaan, että tuen kriteerit yhtenäistyvät hyvinvointialueen sisällä. Reijonen kertoo, että tämä on täysin eri asia kuin nyt puhuttu kuntakohtainen määrittely.

Kiuru vastauksessaan myös kertoo, että lakiesityksen mukaan rahoitusta ei ole korvamerkitty. Vaan se olisi nykytilannetta vastaavalla tavalla yleiskatteellista. Reijonen kertoo, kuinka taannoin hallitus antoi rahaa kunnille omaishoitoon. Loppujen lopuksi kunnat saattoivat käyttää tätä rahaa täysin muihin tarkoituksiin, kun kukaan ei valvonut asiaa. Reijosen mielestä tämä on epäkohta.

Reijonen kertoo, että kyse on sote-esitykseen liittyvästä laista. Hänen mielestään on hyvin harmillista, että edelleenkään hallitus ei ole valmis muuttamaan omaishoidontukea verottomaksi.

Minna Reijonen
kansanedustaja
sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen
050-514 4567

 

Kirjoitettu 13.4.2021

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa