Vanhustenhoidosta tullut soten vähäpätöisin prioriteetti

Tiedote 19.6.2018

Vanhustenhoidosta on tullut soten vähäpätöisin prioriteetti, sanoo kansanedustaja Arja Juvonen (ps).

Vanhustenhoito on pudotettu täysin sotekehän ulkopuolelle. Vanhukset ja ikääntyneet on kuitenkin syyllistetty sillä, että he ovat kustannuserä ja ikääntymisestä johtuen kustannukset Suomessa kasvavat. Kolmen miljardin kustannussäästöjen hokeminen, mutta myös hakeminen on muuttumassa todeksi juurikin ikääntyneiden kustannuksella, Juvonen sanoo.

Helsingin Sanomat uutisoi juuri, että Suomen lähi- ja perushoitajaliitto on tehnyt oikeusasiamiehelle kantelun liittyen Etelä-Karjalan ja Eksoten alueen vanhusten kotihoidon tilanteeseen (HS 19.6.18) Hoidon laadussa ja työntekijöiden kohtuuttomasta kuormituksesta on ollut ongelmia. Ei mitään uutta ja linja tulee Suomessa jatkumaan, mikäli vanhustenhoidon teemaa ei nosteta soten keskiöön, Juvonen sanoo.

Vanhusten kotihoitoon ei ole tulossa suurta ihmettä tapahtuvaksi, mikäli sitä ei sinne haluta tehdä. Sen sijaan sinne on esitetty säästöä muun muassa digitaalisten palvelujen myötä. Vanhuksen luokse mennään tulevaisuudessa kännykän tai tietokoneen linjaa pitkin, Juvonen muistuttaa.

Tämä tilanne Suomessa on jatkunut liian pitkään. Jos uudistetaan terveydenhuoltoa, on myös vanhuspalvelut uudistettava. Vanhustenhoidon kiire on yksi syy siihen, että ongelmia on. Kiire taasen johtuu siitä, että kotihoidossa ei ole riittävästi henkilöstöä. Kotihoidossa taasen on liian huonokuntoisia vanhuksia hoidettavana. Heidän hoidon tarpeensa on suuri ja sehän on täysin ymmärrettävää. Huonokuntoisen ikääntyneen paikka ei ole kotona, Juvonen muistuttaa.

Vanhustenhoidon laitospaikkoja lakkautetaan järjestelmällisesti. Tuo linja on jatkunut Suomessa hallituskaudesta toiseen. Linja on täysin väärä ja se tulee kumota soteuudistuksessa. Resursseja on kohdistettava laitospaikkojen rakentamiseen. Voisiko hallitus vastata, miten se aikoo luoda Suomeen yhdenvertaisen, sujuvan, potilasturvallisen ja oikea-aikaiseen vanhusten kotihoidon tilan. Eduskunta on sekaisin valinnanvapaudesta, mutta vanhuksen mahdollisuudesta valita ei puhuta. Pois silmistä, pois mielistä näyttää olevan hallituksen viesti Suomen vanhuksille ja heidän hoitajilleen, Juvonen kritisoi.

Arja Juvonen
Kansanedustaja
Sote -valiokunta
050-5311 108

Kirjoitettu 20.6.2018

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa