Edustaja Mari Rantanen (ps) teki kirjallisen kysymyksen poliisin osallistumisesta mielenosoitukseen

TIEDOTE 8.6.2020

Perussuomalainen kansanedustaja Mari Rantanen teki tänään hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy poliisin osallistumisesta mielenosoituksiin kesken virkatehtävien. Kaksi vanhempaa konstaapelia kuvattiin Senaatintorin mielenosoituksessa keskiviikkona mielenosoittajien kylttien ja iskulauseiden kanssa.

– Luottamus poliisiin on kansalaisten keskuudessa korkealla. Suomessa poliisi on nähty puolueettomana virkamiehenä, jonka toiminta perustuu lakiin. Mielestäni ei ole soveliasta, että poliisi osallistuu virkapuvussa mielenosoitukseen riippumatta siitä, kuinka hyvästä asiasta on kysymys. Ne poliisit, jotka haluavat osallistua mielenilmauksiin, voivat tehdä sen siviilinä ilman virkapukua, Rantanen kertoo.

Senaatintorin mielenosoitukseen osallistui poliisin arvion mukaan yli 3 000 henkilöä. Koronavirustilanteen vuoksi tällä hetkellä yli 500 henkilön kokoontumiset ovat kokonaan kielletty. Poliisilta kesti kuitenkin yli tunti keskeyttää mielenosoitus.

– Peli olisi pitänyt viheltää heti poikki, kun selvisi, että osallistujia on liikaa. Kaikilla on oikeus osoittaa mieltä, mutta valitettavasti korona ei katso hyviä aikomuksia tarttuessaan, Rantanen sanoo.

Kirjallisessa kysymyksessään Rantanen tiedustelee, miten asiasta vastaava ministeri aikoo varmistaa, että jatkossa poliisi pidättäytyy osallistumasta mielenilmauksiin virkatehtävissä ollessaan.

– Poliisilla ei ole tarvetta tehdä politiikkaa virkatyössään. Ottaen huomioon sisäministeriön tilanteen, on aivan varmaa, että poliisin toimintaa kuitenkin politisoidaan tällä kaudella. Toivon lämpimästi, että suomalainen poliisi pysyy sellaisena kuin se on ja pitää leijonansa edelleen riippumattomana, arvostettuna ja kirkkaana, Rantanen päättää.

“Kirjallinen kysymys poliisin osallistumisesta mielenosoituksiin

Eduskunnan puhemiehelle

Helsingin Senaatintorilla järjestettiin 3.6.2020 klo 17 mielenosoitus, johon osallistui poliisin arvion mukaan yli 3 000 henkilöä. Mielenosoituksen taustalla oli muun muassa halu reagoida Yhdysvaltain tapahtumiin. Poliisi huomautti Twitterissä pian mielenosoituksen alkamisen jälkeen, että Senaatintorilla on enemmän ihmisiä kuin tämänhetkiset kokoontumisrajoitukset sallivat. Aluehallintovirastojen mukaan 50–500 henkilön tilaisuuksia voi järjestää, jos järjestelyissä noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön 14.5.2020 antamaa ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä ja julkisten tilojen käytöstä. Ohjeessa mainitaan mm. turvaetäisyyksistä, jotka eivät tapahtumasta saatujen kuvien perusteella täyttyneet.

Kello kuuden aikaan alkuillasta poliisi kertoi Twitterissä, että se on kehottanut mielenosoituksen järjestäjiä päättämään tapahtuman kohonneen koronavirustartuntariskin vuoksi. Poliisin mukaan järjestäjä kuulutti tämän jälkeen yleisölle mielenosoituksen päättyneen. Seitsemän aikaan illalla poliisi tiedotti ihmisten liikkuvan edelleen kulkueena Punavuoren ja Ullanlinnan alueella.

Mielenosoituksen jälkeen mediassa lähti leviämään kuvia, joissa kaksi mielenosoitusta valvonutta vanhempaa konstaapelia osallistuivat mielenilmaukseen pitämällä mielenosoittajien kylttejä ja olemalla kuvauskohteina ennen tilaisuuden keskeytystä.

Suomalaisen poliisin luottamus on korkealla kansalaisten keskuudessa. Tämä johtunee pitkälti siitä, että suomalainen poliisi on puolueeton virkamies, joka perustaa toimintansa lakiin sekä on riippumaton ja tasapuolinen. Tähän luottamukseen ja puolueettomuuden kuvaan ei sovi se, että poliisi osallistuu virkapuvussa mielenilmaukseen riippumatta siitä, millaisesta asiasta on kysymys. Ne poliisit, jotka haluavat osallistua mielenilmauksiin, voivat tehdä sen siviilinä ilman virkapukua.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miksi 3 000 henkilön mielenilmauksen annettiin jatkua yli tunnin ennen sen keskeyttämistä aikana, jolloin yli 50 henkilön kokoontumisilla on rajoituksia ja yli 500 henkilön kokoontumiset on kielletty, miksi poliisi, jonka tehtävänä mielenosoituksessa on yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpito sekä kokoontumisrajoitusten valvonta, esiintyy mielenosoittajien kylttien kanssa ja millä tavoin ministeri aikoo varmistaa, että jatkossa poliisi pidättäytyy osallistumasta mielenilmauksiin virkatehtävissä ollessaan?

Helsingissä 08.06.2020

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­_______________________________

Mari Rantanen [ps]”

Lisätietoja:
Kansanedustaja Mari Rantanen
09 432 3178
mari.rantanen@nulleduskunta.fi

 

 

Kirjoitettu 8.6.2020

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa