Brutaalit säästöt tulossa vanhustenhoitoon – hoitajien kotikäyntien tilalle ”virtuaalihoitajat”

Tiedote 18.5. 2018
Kansanedustaja Arja Juvonen (ps) pitää äsken julkisuuteen tulleen ns Hetemäen sote-muistion tekstiä ja visioita jäätävänä. Visiot ovat viimeinen niitti todisteeksi siitä, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta haetut 3 miljardin säästöt haetaan vanhuksista. Säästöjä haetaan mm. kotihoidon vanhusten kotikäynneistä, joissa hoitaja ei menisi ollenkaan fyysisesti paikalle vaan asioisi vanhuksen luona niin sanotusti virtuaalisesti.

-Aivan käsittämätöntä. Brutaalit säästöt tulevat vanhusten kotihoitoon. Tätä soteuudistuksesta tehtävää säästösuunnitelmaa ei tehdä enää ihmisälyn vaan jäätävän tekoälyn voimin, jolta puuttuu inhimillinen ja lämmin näkökulma asioihin. Vanhustenhoidon säästöjä suunnitellaan haettavaksi muun muassa ns. kotihoitajan virtuaalikäynneillä, joissa hoitaja kävisi päivässä jopa 20 – 40 kotihoidon asiakkaan luona niin sanotusti virtuaalisesti. Myös kuntoutukseen esitetään digiteknologiaa. Nyt on kylmäävää: Hoidetaanko muistisairas, raihnainen vanhus tai esimerkiksi lonkkaleikkauksesta toipuva vanhus tulevaisuudessa siis kännykän tai tietokoneen voimin, Juvonen kysyy.

Muistiossa esitetään, että muun muassa tällaisella tiedon ja teknologian käytöllä saataisiin arviolta 4 miljardin säästöt. Tiedon ja teknologian arvioidaan tuottavan suuria tuottavuushyötyjä juuri vanhustenhoidosta. Johtamisen ja henkilöstön kerrotaan muistiossa tukevan säästöjen toteutumista.

-Tulevaisuuden visioissa säästöt tehdään vanhustenhoidon kustannuksella. Säästöt haetaan hoitajien palkoista, vaikka juuri sen kotihoitajan palkka lienee yksi niistä pienimmistä koko sotekentän sektorilla. Visiossa sanotaan, että vanhusten määrä lisääntyy, mutta hoitajia ei tule lisää. Jos haluamme, että ikääntynyt väestö asuu kodeissaan liki elämäänsä loppuun saakka, on sinne myös osoitettava kotihoitohenkilöstön resurssia. Vanhustenhoidon suurin ongelma on rahan puute, mutta tämän muistion myötä kyllä aukeaa se totuus, että ei sitä sinne halutakaan kohdistaa, Juvonen kritisoi.

-Hallitukset ovat vuodesta toiseen hokeneet vanhuksille mantraa ”kotona asua loppuun saakka”. Puuttuuko päättäjiltä ja niiltä, joita talousguruina pidämme, ihan oikeasti käsitys elämän eri vaiheista. Ihmisen elämä päättyy vanhuuteen, johon kuuluu ennemmin tai myöhemmin raihnaisuus, hitaus, jäykkyys, sairaudet ja avun tarve. Vain todella harvat kaatuvat suoraan saappaat jalassa. Menkää tutustumaan vanhusten elämään, pyytäkää päästä kotihoidossa olevien vanhusten kotikäynneille seuraamaan kotihoidon käyntien kiirettä ja avatkaa ennen kaikkea silmänne ja korvanne, hyvät sotesäästölistojen tekijät. Kotihoidon vanhusten hoitajista tehtävät säästöt kotihoitokäyntejä vähentämällä on väärä säästökohde, sellaista ei saa tehdä, Juvonen vaatii.

Arja Juvonen
Kansanedustaja
050-5311 108

 

 

 

Kirjoitettu 19.5.2018

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa