Edustaja Mari Rantanen (ps) teki kirjallisen kysymyksen koronaviruksen pitkittyneeseen oirekuvaan sairastuneista

TIEDOTE 17.8.2020

Perussuomalainen kansanedustaja Mari Rantanen teki tänään hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy covid-19-viruksen pitkittyneeseen oirekuvaan sairastuneiden hoidosta ja tutkimuksesta. Joukko koronavirukseen sairastuneita pitkäaikaispotilaita julkaisi tässä kuussa vetoomuksen poliittisille päättäjille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

– Vetoomuksessa pyydetään kiinnittämään huomiota koronaviruksen pitkäaikaisista seurauksista kärsivien tilanteeseen. Tämä puoli koronaviruksesta ei ole juurikaan ollut esillä julkisuudessa ja vaatii ehdottomasti huomiota, Rantanen sanoo.

Vetoomuksessa kuvataan taudin oireita, jotka ovat jatkuneet jopa puoli vuotta ja pakottanut aiemmin hyväkuntoisia ihmisiä rollaattorien tai pyörätuolien käyttäjiksi. Tutkimuksen tarvetta perustellaan sillä, että tauti on huonosti tunnettu ja sen takia hoidon saamisessa on haasteita.

– Olemassa oleva tutkimus ja toimenpiteet keskittyvät taudin ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Potilaiden jatkoseuranta ja kuntouttaminen ovat kuitenkin tärkeitä niin yksilölle kuin yhteiskunnallekin, Rantanen perustelee.

Vetoomuksen mukaan viranomaisohjeistus Suomessa pyytää lievistä oireista kärsiviä sairastamaan kotona, jotta terveydenhuolto ei kuormittuisi. Suomalaiset ovat noudattaneet tätä ohjeistusta ja monet eivät ole ottaneet oireistaan huolimatta yhteyttä lääkäriin.

– Pitkittyneeseen covid-19-tautiin sairastuneiden todellista lukumäärää ei taida tällä hetkellä tietää kukaan. Tauti on saattanut johtaa jo viikkoja tai jopa kuukausia kestävään työkyvyttömyyteen, Rantanen päättää.

Lisätietoja:
Kansanedustaja Mari Rantanen
09 432 3178
mari.rantanen@nulleduskunta.fi

Vetoomus päättäjille: https://apuakoronaan.fi/2020/08/06/vetoomus-paattajille/

“Kirjallinen kysymys
koronaviruksen pitkäaikaispotilaista

Eduskunnan puhemiehelle

Joukko koronavirukseen sairastuneita ja taudin pitkittyneistä oireista kärsiviä kansalaisia on julkaissut 7.8.2020 vetoomuksen poliittisille päättäjille ja terveydenhuollon ammattilaisille. Vetoomuksessa pyydetään ottamaan huomioon pitkittyneesti oireilevien covid-19-potilaiden odotettua suurempi lukumäärä sekä näiden potilaiden kuukausiksi ja mahdollisesti pysyvästi alentuneen toiminta- ja työkyvyn sekä olemaan tietoisia covid-19-taudin laajasta oirekirjosta, joka voi koskettaa kaikenikäisiä ja myös riskiryhmiin kuulumattomia sekä ennen hyväkuntoisia potilaita.

Lisäksi vetoomuksessa pyydetään toimenpiteitä koronaviruksen pitkäaikaisvaikutusten lääketieteellisen ja taloudellisen tutkimuksen lisäämiseksi, koronaviruksen kattavammaksi diagnosoimiseksi ottaen huomioon muun muassa testaukseen liittyvät ongelmat sekä taudinkuvasta ja oireista jatkuvasti saatava uusi tieto, sairaalahoitoa vaatimattomista, mutta pitkäaikaisista oireista kärsivien potilaiden määrätietoisen hoidon ja kuntoutuksen aloittamiseksi sekä potilaiden tukemiseksi tarjoamalla riittäviä tukipalveluita myös sairauden pitkittyessä.

Hallituksen koronastrategian julkilausuttuna tavoitteena on estää viruksen leviämistä yhteiskunnassa, turvata terveydenhuollon kantokyky ja suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä. Strategiassa pyritään testaa, jäljitä, eristä ja hoida -toimintamallin avulla välttämään laajoja, koko yhteiskuntaa koskevia rajoitustoimenpiteitä. Sairastuneiden jatkoseurannasta, taudin oireista pitkäaikaisesti kärsivien tilanteesta tai muun kuin virusta ennaltaehkäisevän rokotteen lääketieteellisestä tutkimuksesta ei kuitenkaan vaikuta olevan suunnitelmaa.

Viruksen aiheuttama sairaus on huonosti tunnettu ja sen takia hoitoon pääsyä sekä vaikuttavien hoitojen saamista on kuvattu haastavaksi. Aiempaa arveltua laajemman joukon pitkittyneestä sairastamisesta johtuvat mahdolliset työkyvyn alenemat ovat merkittäviä yksilöille itselleen mutta myös yhteiskuntalle niin väestönterveyden kuin kansantaloudenkin kannalta.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten hallitus aikoo varmistua covid-19-taudin pitkäaikaisvaikutusten tieteellisestä tutkimuksesta ja miten hallitus aikoo huolehtia sairastuneiden hoitoon ja palveluiden piiriin pääsystä?

Helsingissä 17.08.2020

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­_______________________________

Mari Rantanen [ps]”

 

 

 

 

Kirjoitettu 17.8.2020

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa