Perussuomalaiset Naiset äänessä kyselytunnilla

Ei vastauksia kotihoidon asemaan ja kustannuspaineisiin
Torstaina 9.3. eduskunnan suullisella kyselytunnilla puhutti sote-uudistus. Perussuomalaiset naiset olivat hyvin esillä naistenpäivänä.

Ensimmäisenä kansanedustaja Arja Juvonen (ps) tivasi ministeri Anu Vehviläiseltä (kesk), miten voidaan taata, että tulevaisuudessa riittää tekeviä käsiä kotihoitoon.
– Miten te lupaatte, että tulevaisuudessa tässä sotessa riittää hoitajia kotihoitoon? Lisäksi Juvonen huomautti, että arvioiden mukaan sote-uudistus vain lisää kuluja ja verorasitus kasvaa merkittävästi.

Missä on se Roope Ankan rahakirstu, mistä raha tähän kaikkeen löytyy? Juvonen kysyi.
Ministeri Vehviläinen ei vastannut kustannuksia tai kotihoitoa koskeviin huomioihin.

Orpo myönsi: Perussuomalaiset eivät olleet paimennettavissa
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä puheenjohtaja Leena Meri huomautti kysymyksessään, että hallitus rikkoo omaa ohjelmaansa siirtymällä suoraan valinnanvapausmalliin. Hallitusohjelman mukaan ensimmäisessä vaiheessa piti integroida julkisen sektorin sote-palveluita.

– Kaikkihan tietävät nyt sen, että tämä on keskustan ja kokoomuksen valtapeliä. Nyt kun te (ministeri Petteri Orpo) kehuitte sitä, että tämä on niin hyvä malli, niin minkä takia kokoomuksen edustajia on tarvinnut paimentaa, että he pysyisivät riveissä? Meri tivasi.

Ministeri Orpon vastaus oli hämmentävä. Hän moitti perussuomalaisia siitä, etteivät he olleet aikoinaan paimennettavissa. – Me olemme hallituksessa yhteistuumin päättäneet nämä. Tekin olitte vielä hyväksymässä ne perusperiaatteet, mutta teitä ei pystynyt riittävästi paimentamaan, ja nyt te ette olekaan enää mukana, Orpo kuittasi.

– Meillä on omat mielipiteet! Meri vastasi salin puolelta. Meri toteaa jälkikäteen, että kokoomuksen tapa viedä asioita eteenpäin on nyt avoimesti tunnustettu.
– Ministeri vastasi sinänsä rehellisesti. He paimentavat pelolla ja kansa sitten maksaa päätöksistä. Me emme ole myytävissä emmekä kokoomuksen juoksupoikia.

Naisten ammattien arvostukseen käytännön toimia
Aihe vaihtui tasa-arvon edistämiseen, josta vihreiden eduskuntaryhmä kysyi tasa-arvosta.

Kansanedustaja Ritva ”Kike Elomaa (ps) huomautti, että Suomi ei ole mikään tasa-arvon takapajula, mutta ammatillisessa mielessä naiset ovat jääneet pahasti alakynteen.
– Jos ajattelemme ammatteja, kuten hoitoalaa, kaupan alaa, siivousalaa ja lastentarhanopettajien tilannetta viime aikoina, niin naiset ovat todella taka-alalla: vastuullisia töitä, palkka todella minimaalinen.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) myönsi Elomaalle, ettei tasa-arvo näissä asioissa täysin toteudu. – Tällä viikolla on noussut esiin keskustelua naisvaltaisten alojen palkoista, muun muassa varhaiskasvatuksessa. Haluan varhaiskasvatuksesta todeta sen, että se on erittäin arvokasta ja vaikuttavaa työtä ja sitä on vuosia Suomessa aliarvioitu.

Perussuomalaiset Naiset vaativat toimia kauniiden puheiden sijaan naisalojen arvostuksen nostamiseksi

Kirjoitettu 9.3.2018

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa