Antikainen: Vaalit siirrettiin – kuka maata johtaa ja miksi pääministeri ei suostu kommentoimaan aihetta?

TIEDOTE 10.3.2021

Kuntavaalien siirto kesäkuulle on herättänyt vilkasta keskustelua puolin ja toisin. Oikeusministeriö ilmoitti vaalien siirrosta lauantaina puoluesihteerien käsiteltyä asiaa kokouksessaan. Siirtoa perusteltiin THL:n arviolla huhtikuun koronatartuntatilanteesta. Suurta ihmetystä on herättänyt sekä vaalien siirron menettelytapa että pääministerin hiljaisuus asian tiimoilta.

”Hallituksella on ollut lähes vuosi aikaa tehdä tarvittavat koronatoimenpiteet ja suunnitella terveysturvalliset vaalit, jotka kuitenkin päätettiin siirtää viime hetkillä THL:n laskuharjoituksen perusteella. Hallitus osaa kyllä kehua itseään, muttei osaa järjestää vaaleja. Vaalit on kyllä saatu pidettyä useissa muissa maissa huomattavasti vaikeammasta koronatilanteesta huolimatta”, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen moittii.

Valtaosa kritiikistä on kohdistunut oikeusministeri Anna-Maja Henrikssoniin (r.), sillä pääministeri Sanna Marin (sd.) ei ole kommentoinut asiaa julkisesti lainkaan. Iltalehden pyytäessä kommenttia asiaan pääministerin esikunta ilmoitti, ettei kommentointi onnistu.

”Oikeusministeri Henriksson kertoi Ylen haastattelussa, ettei vaalien siirrosta ole keskusteltu pääministerin kanssa. Tietääkö pääministeri Marin lainkaan mitä hänen oma hallituksensa tekee? Vai pitääkö pääministeri vaalien siirtoa lähinnä ilmoitusluontoisena asiana, jota koko hallituksen ei tarvitse käsitellä?”, Antikainen ihmettelee.

Hämmästystä herättää myös se, kuinka hallitus tekee päätöksiä demokratian kannalta merkittävässä asiassa.

”Oikeusministeri Henriksson on kertonut, ettei ole puhunut pääministerin kanssa vaalien siirrosta. Toiseksi suurimman hallituspuolueen puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) kritisoi julkisesti päätöstä ja kommentoi, että päätös vaalien siirrosta olisi pitänyt tehdä aikaisemmin. Pääministeri Marin ei kommentoi mitään asiasta. Eikö pääministerin pitäisi kriisiaikana johtaa joukkoja edestäpäin, mihin johtajuus on kadonnut?”, Antikainen kysyy.

Lisätietoja:
Sanna Antikainen
050 514 3140

 

Kirjoitettu 11.3.2021

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa