Perussuomalaiset Naiset tyrmää suunnitelmat kotihoidontuen lakkauttamisesta

MIELIPIDE 21.1.2021

Naiset tyrmää työ- ja elinkeinoministeriön alaisen ryhmän esityksen kotihoidontuen lakkauttamisesta. Paheksumme ajatusta siitä, että perheet kiristettäisiin työmarkkinoille ja lapsi päivähoitoon sillä, ettei muuten tule pienen lapsen taloudellisesti kanssa toimeen.

Lisäksi kunnille tulisi tästä valtava lasku, kun perheet olisivat pakotettuja viemään usein lapsi päivähoitoon jo 9 kuukauden iässä, kun vanhempainvapaa päättyy. Mistä ja millä rahalla nämä päivähoitopaikat luodaan?

Ennen kaikkea esitys on räikeästi perheiden valinnanvapauden vastainen. Nykyään, kun kotihoidontukea maksetaan kolmeen ikävuoteen saakka, perheillä on edes jonkinlainen mahdollisuus olla pienen lapsen kanssa kotona. Kaikilla ei ole tähän varaa nykyiselläkään tuella. On kuitenkin hyvinvointivaltion mitta, että lapsella olisi mahdollisuus kasvaa ensimmäiset vuotensa kotona.

Päivähoitomme laadussa ei ole vikaa, mutta on periaatteellisesti väärin pakottaa perheet turvautumaan päivähoitoon jo alle vuoden ikäisen lapsen kanssa. Se on kallista ja kohtuutonta. Lisäksi tutkijatohtori Aino Saarisen tuoreen väitöskirjan mukaan päiväkodin aloittaminen liian varhain, liian iso ryhmäkoko ja liian pitkät hoitopäivät kasvattavat lapsen aggressiivisen käyttäytymisen riskiä.

On myös huomioitava, että kotihoidontuen lakkautus saattaisi entisestään heikentää syntyvyyttä, kun lasta suunnittelevat tietävät jo etukäteen, että taloudelliset mahdollisuudet olla lapsen kanssa ovat heikot.

Toisekseen tämä toimi ei olisi mikään työllisyystoimi. Se ei luo yhtään työpaikkaa. Se sen sijaan pakottaa usein nimenomaan äidit ottamaa esimerkiksi matalapalkkaisten alojen osa-aikaisia työpaikkoja vastaan, että hallitus saa pakotetusti korjailtua työllisyyslukuja. Äiti ei saa olla lapsensa kanssa ja veronmaksajat maksavat päivähoitopaikasta, jota ei olisi tarvittu ilman päätöntä perhevihamielistä politiikkaa.

Kaiken kaikkiaan säästötoimenpiteet näyttävät kohdistuvan nyt kohtuuttomasti lapsiperheisiin, eikä loppua näy. Perussuomalaiset eivät ole tällaisten perheisiin kohdistuvien leikkausten kannalla

Jos vanhempi hoitaa pientä lastaan kotona, hän ei ole työtön. Päinvastoin hän tekee ehkä elämänsä tärkeintä työtä siinä hetkessä. Jos hallitus lähtee ajamaan tällaista uudistusta, sen voidaan sanoa olevan Suomen historian perhevihamielisin hallitus.

Perussuomalaiset Naiset ry
Hallitus

 

 

 

 

Kirjoitettu 21.1.2021

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa