Antikainen ja Mäkelä järkyttyneitä: ”EU-komission 750 miljardin elpymisrahasto on avoimen valtakirjan lahjarahaa”

TIEDOTE 26.5.2020

Ylen (27.5.2020) tietojen mukaan EU-komissio esittää EU-maille 750 miljardin kokoista elpymisrahastoa, jotta unioni toipuisi koronan aiheuttamasta talouskriisistä nopeasti. Elpymisrahastosta 500 miljardia jaettaisiin tukina ja 250 miljardia lainoina. Rahastosta merkittävä osa menee koronakriisistä pahimmin kärsineille Italialle ja Espanjalle.

”500 miljardin tuki tarkoittaa käytännössä lahjarahaa huonosti talouttaan hoitaneille Etelä-Euroopan maille kuten Italialle ja Espanjalle. On totta, että korona on iskenyt niihin pahiten, mutta he itse ovat hoitaneet jo vuosia talouttaan huonosti. Suomalaisen veronmaksajan rahat eivät ole tarkoitettu paikkaamaan huonosti talouttaan hoitaneiden maiden virheitä!”, Euroopan asioista päättävän Suuren valiokunnan varajäsen Sanna Antikainen laskee.

Osa lainojen takaisinmaksusta saatettaisiin hoitaa unionin yhteisillä veroilla, joista yksi olisi muovivero. Myös päästökaupan tuloja ja mahdollista hiilitullia voitaisiin käyttää lainan takaisinmaksuun.

”Unionin oma verotusoikeus tarkoittaa sitä, että unioni on menossa yhä kiihtyvällä tahdilla kohti liittovaltiota. Tässä on nyt Suomen itsenäisyyskin pelissä. Nyt on ratkaiseva hetki, kun pitää sanoa ei. Myöhemmin on turha enää pullikoida”, Suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Jani Mäkelä huomauttaa.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kutsui tukipakettia kunnianhimoiseksi vastaukseksi koronakriisiin: ”Nyt on Euroopan hetki näyttää”, hän totesi. Suomen osuus rahastosta ei vielä ole tiedossa.

”Suomen tilanne on nyt vakava. On suuri pelko, että Suomi joutuu antamaan miljarditolkulla suoraa tukea sekä takailemaan lainoja niin paljon, että edessä on ikuinen velkavankeus. On tärkeää, ettei hallitus mene missään tilanteessa hyväksymään komission ehdotuksia”, Antikainen ja Mäkelä päättävät yhdessä.

Lisätietoja:
Jani Mäkelä
Kansanedustaja
050-5122 269

Sanna Antikainen
Kansanedustaja
050 5143 140

 

Kirjoitettu 27.5.2020

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa