Juvonen: Ministeri ja hallitus syypää sotekentän väsymykseen – sotessa edelleen monia ongelmia

TIEDOTE 17.1.2020

Perussuomalaisten Juvonen: Kiurun vihjailu sotekentän soteväsymyksestä johtuu rahapulasta, työntekijöiden kurjistamisesta ja sotekentän epätietoisuudesta ja se on ihan hallituksen ja ministerin omaa syytä.

Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) järjesti tänään tiedotustilaisuuden, jossa esitteli sote-uudistuksen etenemistä. Hän puhui soteväsymyksestä, vaikka kyseessä ei ole asenneongelma, vaan sote-uudistus on täynnä konkreettisia epäkohtia, joiden lisäksi epätietoisuus, päättämättömyys ja hitaus heijastuu konkreettisesti henkilöstön asemaan.

”Tiedotustilaisuuden pohjalta heräsi kysymys siitä, tarkasteleeko ministeri samaa todellisuutta, jossa kunnissa eletään ja työskennellään. Päällimmäinen vaikutelma oli, että sote-valmistelussa aikataululliset ja henkilöstöön liittyvät realiteetit ovat täysin hukassa”, perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen ihmettelee.

Tiedotustilaisuudessa ministeri Kiuru yhtäältä esitti, että piikki ei ole auki ja vaaditaan järkeviä ratkaisuja, mutta toisaalta oli muun muassa laajentamassa terveyskeskuspäivystystä.

”Terveyskeskuspalveluiden tarjoaminen iltaisin ja viikonloppuisin on sinänsä hyvä tavoite, mutta ministeri Kiuru tuntuu unohtavan, että aukiolon laajentaminen maksaa ja vaatii lisää sote-ammattilaisia kuntiin. Siihen, mistä kunnat saavat tarvittavan rahoituksen ja palkkaavat tarvittavat työntekijät, ministeri ei tarjonnut ratkaisua”, Juvonen pohtii.

Ministeri Kiuru moitti kenttää mollivoittoisuudesta ja väsymyksestä, vaati perusterveydenhuollon parantamista ja painotti kiirettä: sata lakia pitäisi viedä eduskunnassa läpi. Säästöjä saataisiin ”lähinnä sillä, kun asiat tehtäisiin paremmin”.

”On ala-arvoista vihjata, että ongelmat johtuisivat siitä, että kuntien sote-ammattilaiset tekisivät huonoa työtä tai kentällä olisi asenneongelma. Tästä ei ole kyse. Väsymys johtuu siitä, että investointeja ei uskalleta tehdä, vaan henkilöstöä irtisanotaan eikä hoitajien sijaisuuksia jatketa, vaikka sijaisten tarve olisi suuri. Hoitotyön ammattilaiset joutuvat jo nyt venymään äärimmilleen ja pyrkivät tekemään mahdottomasta mahdollista, mutta heitä on yksinkertaisesti liian vähän eikä rahaa palkata lisää anneta. Soteväsymys muuttuu tarmoksi ja innoksi kentällä nopeasti, kun tekeviä käsiä on tarpeeksi. Kiireellä ei saada aikaan hyvää, olipa kyse sote-uudistuksesta tai käytännön hoitotyöstä. Ministeri Kiuru, teidän vastuullanne on varmistaa, että hallitus antaa kunnille riittävät rahat, jotta työntekijöitä on tarpeeksi, jotta perusterveydenhoito toimii ja hoitotyö saa ansaitsemansa kunnianpalautuksen”, Juvonen huomauttaa.

Lisätietoja:
Arja Juvonen
Kansanedustaja (ps)
Sosiaali- ja terveysvaliokunta
valiokuntavastaava
050 5311 108

 

 

 

Kirjoitettu 17.1.2020

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa