Perussuomalaiset Naiset: Turvalliset pankkipalvelut ikäihmisille ovat ihmisoikeuskysymys

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ry on tänään julkaissut laajan tutkimuksen, jossa lähes 3000 yli 65-vuotiasta vastasi kokemuksistaan koskien pankkipalveluita. Perussuomalaisten kansanedustaja ja Perussuomalaisten Naisten puheenjohtaja Ritva ”Kike” Elomaa on tyrmistynyt tuloksista.

– Pankkipalvelut ovat yhä kiihtyvässä määrin siirtymässä verkkoon, mutta meillä on yli puoli miljoonaa niin sanottua senioria ilman tarvittavia laitteita ja liittymiä. He ovat käytännössä palveluiden tavoittamattomissa, Elomaa toteaa.

Inhimillistä palvelutasoa kohtuuhintaan

Kyselyssä kävi ilmi, että vanhemmilla ihmisillä on usein huoli siitä, ettei heidän oikeusturvansa toteutuu. He kokevat itsensä syrjäytetyiksi yhteiskunnasta, kun eivät pysty hoitamaan omia pankkiasioitaan. Lisäksi pelko siitä, että joku muu käyttää tiliä väärin, on vahva.

– Tämä on ihmisoikeuskysymys. Kyllä pankeilta tulee voida velvoittaa inhimillistä palvelutasoa kohtuuhintaan. Kaikille kone ei riitä. Kyse on myös vahvasti yksilön tietoturvasta – kaikilla kun ei ole luotettavaa lähimmäistä auttamassa, Elomaa huomauttaa.

Digitalisaatio ei korvaa ihmistä

Elomaan mukaan samaan suuntaan ollaan menossa sote-palveluiden parissa.

– Tässä nyt nähdään, että oikeaa ihmistä ja ihmisen tuottamaa palvelua tarvitaan yhä lähellä. Vaikka digitalisaatio auttaa monia, se ei ihmistä korvaa. Tämä on syytä muistaa myös sote-puolella. Vai haluaisitko sinä jutella vain esimerkiksi robotin kanssa?

Kirjoitettu 6.6.2018

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa