Kenttäsairaala pystyyn Kangasalle – hallituksen ja Avin toiminta riittämätöntä hoivakoti Herttuattaren vanhustenhoidon kriisissä

Tiedote 27. 7.2019

Kansanedustaja Arja Juvonen (ps) vaatii hallitukselta vastuuta ja ripeää toimintaa Kangasalan Attendon hoivakoti Herttuattaressa tapahtuneen vanhustenhoidon räikeään laiminlyöntiin. Nyt tarvitaan ministeriöltä ja Aluehallintovirastolta käskyjä, ei pidättyväisyyttä.

Attendon hoivakotiin äskettäin (23.7.2019) tehdyssä yllätystarkastuksessa paljastui lukuisia laiminlyöntejä ja virheitä. Virheitä oli vanhusten lääkityksessä, henkilökohtaisen hygienian hoidossa ja haavahoidoissa. Hoivakodissa oli myös ”haamuhoitaja” ilmiö, eli henkilö oli kirjattu työvuoroon, vaikka hän ei ollut töissä. Lisäksi hoivayksikössä oli 40 asukasta, vaikka lupa oli ollut vain 25:lle (Yle 26.7.2019).

Hallitus ja sosiaali ja terveysministeriön ministerit ovat täysin hyytyneitä, eivätkä reagoi. Aluehallintovirasto on asettanut hoivapaikalle 200 000 euron uhkasakon, mikä on täysin riittämätön. On selvää, että hoivapaikan voimavarat ovat riittämättömät. Hoivavastuu on siirrettävä pois tällaiselta toimijalta heti. Hoivapaikka on saanut kuitenkin aikaa kaksi viikkoa korjata epäkohdat. En ymmärrä, miksi toiminta saa jatkua. Kahdessa viikossa ihminen ehtii kitua, kärsiä ja kuolla, mikäli hoivayksikön toimintaa ei saada heti kuntoon. Paikalle on lähetettävä vaikka Suomen Punaisen Ristin kriisitilanteissa maailmalle lähtevää kenttäsairaalan henkilöstöä. On aika pystyttää kenttäsairaala nyt omalle maaperälle. Paikalla on oltava myös riippumaton valvota. Näin räikeiden epäkohtien taloa ei saa jättää vahditta, Juvonen vaatii.

Aluehallintoviraston ylitarkastaja Riikka Haahtelan mukaan hoivakoti Herttuattaren asukkaat ovat saaneet vain perushoidon kuten ruuan. Esimerkiksi suihkutuksia on karsittu ja haavahoitoja on siirretty. Asukkailla oli ollut myös paljon makuuhaavoja (Yle 26.7.2019).

Kyseessä on vakavat rikkomukset. Perushoito on muutakin kuin ruokaa. Avin pitää ymmärtää se. Uutisen mukaan perushoitokin on laiminlyöty. Siihen kuuluu myös ihonhoito ja asentohoito. Haavahoidot on tehtävä päivittäin ja hyvin. Hoitamaton haava on painajainen ja laajenee parantumattomaksi makuuhaavaksi. Haavat lähtevät syntymään pitkän aikaa samassa asennossa istuessa tai maatessa. Makuuhaavat syntyvät huonon asentohoidon seurauksena eli liikuntakyvyttömän vanhuksen asentoa ei vaihdeta. Niitä tulee erityisesti ristiluun, lonkkien ja kantapäiden alueelle. Makuuhaavat ovat kivuliaita, jokainen voi vain kuvitella, Juvonen sanoo.

Niille henkilöille, jotka pyörittävät hoivakotia tällaisin periaattein ja laiminlyönnein, tulee antaa toimintakielto. Kyseessä on vastuuttomuus ja se, että epäkohtia ei haluta myöntää ja paljastaa. Vain järeillä otteilla voimme parantaa suomalaisen vanhustenhoidon tilaa. Ei hyssyttelyä vaa järeitä toimia, Juvonen vaatii.

Suomessa on myös lähdettävä rakentamaan piilottelun ja häpeän sijaan avoimuutta vanhustenhoidon kentälle. Apua on oltava aina saatavilla ja myös hoivayrittäjän, suuremmankin toimijan, on uskallettava pyytää apua äkkiarvaamattomiin tilanteisiin kuten henkilöstövajeeseen ja potilasturvallisuuden heikkenemiseen. Tällaista mallia meillä ei ole, mutta se voidaan luoda. Hallituksen on annettava käsky ryhtyä laatimaan vanhustenhoidon varasuunnitelmaa kriisitilanteisiin. Kuka ottaa ohjat käsiinsä, kun yrittäjän voimat ja taidot loppuu. Rakenteet kuntoon, Juvonen vaatii.

Vanhustenhoidon eettiset periaatteet ja toimintamallit ovat rapautumassa ja se johtuu myös siitä, että hoivatyön kutsumus on kadonnut. Se johtuu hoitajien palkkakehityksen heikkoudesta ja siitä, että raskaaseen työhön ei osoiteta resursseja. Hoitajamitoitus on saatava lakiin ja perussuomalaiset ovat sitä esittäneet lakialoitteella jo vuonna 2014, suurimman oppositiopuolueen kansanedustaja Juvonen muistuttaa.

Arja Juvonen
geronomi(amk)
kansanedustaja
Perussuomalaiset rp:n 2. vpj
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2.vpj
050-5311 108

 

 

 

Kirjoitettu 27.7.2019

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa