Strandèn: Peruskoulu – mahdoton ideologia?

26.2.2021
Riikka Purra mainitsi kirjoituksessaan Hesarin mielipidekirjoituksen, jossa opettaja tuo esille huolestuttavia epäkohtia.

Eriytymiskehitys on selvästi nähtävissä, toisaalta pitää muistaa, että tarvitaan erilaisia tukimuotoja, kouluja tai ainakin luokkia erilaisille oppilaille.

Opettaja ei voi toimia samanaikaisesti kielenopettajana, perhetyöntekijänä, sosiaalityöntekijänä sekä erilaisten traumaattisten kokemusten, psykologisten ja kehityshäiriöiden erityisopettajana ja asiantuntijana.

Opettajien on saatava keskittyä opettamiseen ja he ovat asiantuntijana oppimisvaikeuksien ehkäisemisessä ja oppimisen edistämisessä, mutta ei ole opettajan tehtävä hoitaa kaikkia niitä syvimpiä syitä, joista nämä vaikeudet johtuvat. Ne kuuluvat muiden asiantuntijoiden työnkuvaan, toki yhteistyössä koulun kanssa.

On turhaan puhua erilaisista tuki muodoista, joiden tarve ja tukisuunnitelmat kyllä kirjataan erilaisiin dokumentteihin, kun tuen toteuttamisen keinot ja resurssit eivät kohtaa.

Taas ollaan tilanteessa, jossa puhutaan kauniisti, julistetaan ja kirjataan tärkeitä asioita paperille, mutta todellisuudessa tuki jää liian heikoksi ja oppilaat eivät saa sellaista tukea kuin mitä heidän dokumenttien mukaan olisi pitänyt saada.

Näyttää samalta kuin hienot havainnekuvat uusista asuinalueista, joissa rakennukset ovat kauniita, suuret puut ja avoimet kävelykadut iloisine lapsineen ja tyytyväisine aikuisineen kauniissa auringonpaisteessa. Kun rakennukset on saatu rakennettua, on jäljellä betonislummi asvalttipihoineen, muutama istutettu pensas siellä täällä.

Asioita on lähdettävä kehittämään ruohonjuuritasolta, on kuunneltava opettajia, koulun henkilökuntaa, oppilaita sekä vanhempia ja palautettava päätösvalta käytännön tasolle. Työtä tekevien opettajien on oltava mukana päätöksenteossa, vaikuttamassa ja kehittämässä koulussa tehtäviin ratkaisuihin.

Peruskoulu ei saa jäädä pelkäksi säästökohteeksi ja mahdottomaksi ideologiseksi unelmaksi.

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000007825954.html?fbclid=IwAR3VLPbybFQY9m6uJImgXPEetCgDY1W0zPsgXSvfg-NhdFSfTjZ9L7uZ4HY

Riikka Purran kirjoitus
https://www.facebook.com/108379644250296/posts/244432120645047/?d=n

Nina Strandén

Kirjoitettu 28.2.2021

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa