Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa: Hallitus elvyttää muuta Eurooppaa miljardeilla – milloin on kotimaan kulttuuri- ja tapahtuma-alan vuoro?  

TIEDOTE 21.5.2021

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta käsitteli tänään kokouksessaan hallituksen esittämiä tartuntatautilain muutoksia. Perussuomalaiset kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen kritisoivat kulttuuri- ja tapahtuma-alan kohtelua.

”Kulttuuri- ja tapahtuma-alan toimijat ovat kärsineet koronapandemiasta ja rajoituksista jo reilun vuoden. Esityksiä on jouduttu perumaan niin elävän musiikin osalta kuin myös teattereissa, sirkuksissa, oopperassa ja baletissakin. Lukuisia festivaaleja on peruttu ja museoita suljettu. Merkittävä osuus alan liikevaihdosta on hävinnyt kuin tuhka tuuleen. Vaikka jotkut toimijat ovatkin voineet järjestää joitakin esityksiä pienennetyllä paikkamäärällä, tartuntariskillä peloteltu yleisö ei uskalla tulla paikalle. Virtuaaliesitykset netissä eivät riitä alkuunkaan paikkaamaan näitä menetyksiä”, Juvonen, Juuso ja Reijonen kuvailevat tilannetta.

Rokotusten etenemisestä huolimatta epävarmuus on edelleen suurta

”Pian 40 % väestöstä on saanut ainakin yhden rokotuksen. Epävarmuus on silti suurta: hallitus on keskittynyt toimimaan rajoittajana ja miettimään, mikä kaikki voitaisiin kieltää, sen sijaan, että se olisi toiminut mahdollistajana ja miettinyt, miten voitaisiin toimia, jotta mahdollisimman moni toimija voisi jatkaa toimintaansa. Äärimmäinen esimerkki tästä ’kielletään kaikki’ -ajattelusta nähtiin keväällä kuntosalien suhteen, kun sosiaali- ja terveysministeriö halusi kieltää niiden pitämisen auki jopa yhdelle kävijälle kerrallaan”, Juvonen, Juuso ja Reijonen muistuttavat.

Perussuomalaiset edustajat peräänkuuluttavat järjen käyttöä rajoituksissa

”Maskeista ei ole enää pulaa, kaikkialla on tarjolla käsidesiä ja turvavälien tärkeys ymmärretään. Monissa maakunnissa ilmaantuvuus on laskenut jo varsin pieniin lukuihin, Itä- ja Pohjois-Suomessa tasolle 20 tai sen alle. Nyt olisi korkea aika hallituksen ruveta pohtimaan, kuinka toimintoja voitaisiin turvallisesti avata. Erityisesti kesällä esityksiä ja tapahtumia voidaan järjestää ulkoilmassa, jolloin tartuntariski on paljon sisätiloja pienempi. Toimijoiden pitää voida luottaa siihen, että minimoimalla tartuntariskit ja osoittamalla tämän viranomaisille ne voivat avata toimintaansa. Tarvitaan selkeitä, perusteltuja malleja ja käytäntöjä, ja perusteettomista rajoituksista on luovuttava”, Juvonen, Juuso ja Reijonen painottavat.

Sekä ravintoloihin että kulttuuri- ja tapahtumatoimintaan kohdistuvissa rajoituksissa olisi entistä tärkeämpää huomioida työllisyys ja talous

”Hallitukselta liikenee miljardeja toisten EU-maiden tukemiseen, mutta niille kotimaisille toimialoille, joihin koronapandemian vaikutukset ovat voimakkaimmin iskeneet, on toistaiseksi ollut tarjolla vain murusia. Tämä vaarantaa kokonaisten toimialojen tulevaisuuden. Suomessa kulttuuri on muodostanut noin 3,3 % bruttokansantuotteesta ja työllisti ennen koronaa 135 000 henkilöä. Toimiala tarvitsee nyt tukea ja elvytystä, jota teiltä on toistaiseksi riittänyt lähinnä muille EU-maille. Lisäksi on käsittämätöntä, että karaokebaarin on voinut pitää auki, mutta jos baariin tulee muusikko soittamaan, siitä tuleekin yhtäkkiä vaarallinen yleisötilaisuus, jota koskevat ankarammat kokoontumisrajoitukset. Tämä ei ole tasa-arvoista eikä siinä ole yhtään mitään järkeä. Hallitus, tehkää jotain ja korjatkaa nämä epäkohdat!”, Juvonen, Juuso ja Reijonen vaativat.

Lisätietoja:
Arja Juvonen
050 531 1108

Kaisa Juuso
044 575 7758

Minna Reijonen
050 514 4567

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjoitettu 23.5.2021

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa