Elomaa: Koulukiusaaminen rehottaa yhä

Tiedote 9.1.2019

Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaan (ps) mielestä koulukiusaaminen on saatava kuriin. Vaikka THL:n selvityksen mukaan vuonna 2017 kiusaaminen ja kiusatuksi joutuminen oli harvinaisempaa kuin kertaakaan aiemmin 2000-luvulla, niin ongelma ei ole poistunut kartalta. Esimerkiksi fyysinen väkivalta on ollut samaisen kyselyn mukaan hienoisessa kasvussa. Kiusaamisesta koituu tutkitusti vakavia sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia ja se kasvattaa syrjäytymisen riskiä. Seuraukset ovat usein hyvin pitkäkestoisia. Yksilötasolla kiusaaminen aiheuttaa valtavasti inhimillistä kärsimystä ja yhteiskunnalle siitä seuraa merkittäviä kustannuksia.

– Kiusaaminen on sen kokoluokan yhteiskunnallinen ongelma, että se on saatava kuriin hinnalla millä hyvänsä. Asia on noussut jälleen näin alkuvuodesta esille mediassa ja tarve konkreettisille ratkaisuille kiusaamisen kitkemiseksi on suuri, sanoo Elomaa.

Valtion ja kuntien on otettava käyttöön kaikki mahdolliset keinot kiusaamisen vastaisessa taistelussa. Kouluissa on tällä hetkellä täysi työ opetuksen ja muun ydintoiminnan pyörittämisessä eikä kiusaamiseen ehditä aina puuttua tarpeeksi perusteellisesti. Monet koulut ovat mukana kiusaamisen vastaisessa KiVa Koulu –ohjelmassa.

-Mikään KiVa Koulu tai muukaan kampanja ei itsessään paljoa lämmitä kiusaamisen uhrien pahaa oloa. Pahimmillaan tällaisilla ohjelmilla yritetään vain kiillottaa koulun imagoa ja kiusaamistapaukset saatetaan lakaista maton alle, Elomaa toteaa vakavana.

Nyt tarvitaan käytännön toimia, joilla koulukiusaamiseen voitaisiin puuttua nykyistä tehokkaammin. Apua tarvitsevat niin kiusatut kuin kiusaajatkin. Perussuomalaiset ovat puolueena nostaneet kiusaamisen esille muun muassa varjobudjetissaan, jossa ehdotetaan lisää varoja kiusaamisen vastaisen taistelun tueksi. Perussuomalaiset ehdottavat kuntiin koulurauha-asiamiehiä, jotka helpottaisivat koulukiusaamiseen puuttumista käytännön tasolla.

-Laitoin viime vuonna Facebook-sivuilleni puhelinnumeroni ja pyysin ihmisiä ottamaan yhteyttä, jos heillä on kerrottavaa koulukiusaamiseen liittyen. Palautetulva oli valtava. Nämä tosielämän tarinat kertovat karua kieltä koulukiusaamisesta ja aion itse tehdä kaikkeni, jotta koulukiusaaminen saataisiin kuriin. Korostan myös perheiden kasvatuksellista vastuuta näin yksilökeskeisyyttä korostavana aikana. Lapset ja nuoret on opetettava huomioimaan toiset ja ymmärtämään tekojensa seurauksia, Elomaa päättää.

Lisätietoja
Ritva ”Kike” Elomaa

puh. 050 512 0806

Kirjoitettu 9.1.2019

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa