Vihdoinkin vastakaikua- lasten seksuaalirikosasiat ovat olleet auki kuin avoimet haavat – myös oikeuskäsittelyjä nopeutettava

Tiedote 13.3.2018

Vihdoinkin saamme vastakaikua vaatimuksillemme, että lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksista annettavia tuomioita tulee koventaa. Vihdoinkin asia etenee, kiittää kaksi lakialoitetta lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten tuomioiden koventamisesta tehnyt kansanedustaja Arja Juvonen (ps).

Oikeusministeri Antti Häkkänen on tiedottanut tänään, että Oikeusministeriössä laaditun arvion mukaan rikoslakiin voitaisiin lisätä uusi säännös törkeästä lapsen raiskauksesta. Tämän lisäksi voitaisiin korottaa lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistusta.

– Päättäjänä on odottanut asioiden etenemistä tuskastuneena. Niin hidasta asian eteneminen täällä eduskunnassa on ollut. Niille, joita nämä asiat koskettavat todellisesti ja jotka ovat joutuneet näiden tekojen kohteeksi oikeassa elämässä, odottaminen on kuitenkin ollut varmasti vieläkin hirveämpää. Olen ollut muutaman tällaisen rikoksen uhrin tai hänen läheisensä kanssa yhteydessä useita vuosia ja taakka, mikä monen elämässä on, on raskas, kohtuuton, lamaannuttava. Kyseessä on henkisesti mutta usein myös fyysisesti ”vammauttavat” tapahtumat, jotka eivät anna rauhaa, Juvonen sanoo.

Oikeuskäsittelyjen aika näiden rikosten kohdalla on myös asia, joka ministeri Häkkäsen tulisi nostaa keskiöön. Tekojen uhrit varttuvat, jopa aikuistuvat oikeuskäsittelyjen ohessa, sillä käsittelyt voivat kestää vuosia. Se on kohtuutonta. Uhrit eivät pääse elämässään eteenpäin, kun asiat ovat kuin avoimet haavat auki koko ajan, Juvonen toteaa.
Laatimissani lakialoitteissa molemmissa on ollut yli sadan kansanedustajan allekirjoitukset. Eduskunnan tahtotila on siis ollut vahva, mutta odotusaika sille, että asiat saadaan etenemään on pitkä. Liian pitkä, Juvonen sanoo.

Arja Juvonen
kansanedustaja
050-5311 108

 

Kirjoitettu 13.3.2018

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa