Elomaa: Kela-taksikyytien kilpailutuksessa ei saa unohtaa kyytien saatavuutta, palvelun laatua ja taksiyrittäjiä

Tiedote 16.4.2021

Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa on tyytymätön Kela-taksikyytien kilpailutuksen tuloksiin ja taksiyrittäjien kohteluun. Kansaneläkelaitos on uudistamassa hankintojaan taksimatkojen suorakorvausmenettelyyn liittyen. Elomaan mielestä yhden maakunnallisen tilausvälityskeskuksen malli ei ole toimiva. Hän jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen, jossa tiedustellaan taksiyrittäjien aseman ja kyytipalvelujen laadun turvaamisesta Kela-taksikyytien kilpailutuksen yhteydessä.
-Nykymalli on johtanut siihen, että kelakyydeistä vastaava tilausvälityskeskus voi sanella taksiyrityksille omat ehtonsa ja määritellä maksunsa. Monilla taksiyrittäjillä ei ole varaa kieltäytyä epäedullisistakaan sopimuksista, koska kelakyydit muodostavat paikoin niin suuren osan kaikista ajoista, Elomaa harmittelee.

Elomaa kaipaisi kilpailua tilausvälityskeskusten välille myös kelakyytien kohdalla.
-Kilpailu tekisi hyvää kyytipalvelujen laadulle ja parantaisi samalla taksiyrittäjien tilannetta. Jos asiakas ei ole tyytyväinen laatuun, niin seuraavalla kerralla voisi kääntyä toisen välityskeskuksen puoleen. Myös taksiyrittäjillä olisi parempi neuvotteluasema sopimuksia sorvattaessa, Elomaa katsoo.

Bernerin ministeriaikana toteutettu taksilain uudistaminen ajautui monessa kohtaa penkan puolelle.
-Kilpailu on osassa Suomea kiristynyt hurjasti ja toisaalla ei taas taksia saa tilattua, vaikka kuinka yrittäisi. Vaikutukset taksikyytien toimivuuteen ja laatuun ovat olleet lähinnä negatiivisia eikä uudistukseen olla tyytyväisiä alan yrittäjienkään piireissä. Pelisäännöt eivät toimi tällä hetkellä, Elomaa tiivistää.

-Korona on ajanut monet taksiyrittäjät ahdinkoon, kun keikkamäärät ovat romahtaneet. Tässä on yksi lisäsyy miettiä kelakyytien kilpailutuksen yhteydessä myös niitä, jotka käytännössä ajavat sairaat vanhukset lääkäriin ja takaisin, Elomaa päättää.

Lisätietoja:
Ritva ”Kike” Elomaa
050 512 0806

 

 

Kirjoitettu 16.4.2021

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa