Elomaa: Maksuhäiriömerkintöjen poistuminen pian velan maksun jälkeen olisi oikeudenmukaisuuden erävoitto

Tiedote 19.3.2021

Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa oli äärimmäisen tyytyväinen, kun korviin kantautui tieto lausuntokierroksella olevasta lakiluonnoksesta, jossa ehdotetaan maksuhäiriömerkinnän poistumista rekisteristä kuukauden kuluttua siitä hetkestä, kun merkinnän perusteena ollut maksu on kuitattu. Tällä hetkellä merkintä säilyy luottorekisterissä yleensä kolme vuotta, vaikka merkinnän aiheuttanut lasku kuluineen olisi jo maksettu.

-Tässä on nyt vihdoin ja viimein kauan odotettu pienen ihmisen puolella oleva uudistus tekeillä. Toivon koko sydämestäni, että asia etenee valmiiksi laiksi saakka ja vanha epäoikeudenmukainen käytäntö päätyy roskakorin pohjalle, Elomaa sanoo.

Perussuomalaiset ovat politiikassaan pienen ihmisen puolella. Niin tässäkin asiassa. Puolue on johdonmukaisesti ajanut helpotuksia velallisten asemaan ja nostanut tikunnokkaan esimerkiksi velkojen perintään liittyviä epäkohtia ja maksuhäiriömerkinnän saaneiden kansalaisten epätasa-arvoista kohtelua.

-Maksuhäiriömerkintä on kuin huonomman kansalaisen leima, joka vaikeuttaa elämää monin tavoin. Merkintä heikentää mahdollisuuksia saada esimerkiksi vuokra-asuntoa sekä kotivakuutusta. Niin ikään puhelinliittymän avaaminen tai muiden elämän kannalta tarpeellisten sopimusten teko voi tyssätä maksuhäiriömerkintään. Myös työpaikan saaminen voi vaikeutua ja lainan saanti on kiven alla, hän listaa.

Viime vuoden lopussa lähes 400 000 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintä ja kasvoi 5 500 henkilöillä edellisvuodesta. Elomaa on laatinut vuosien saatossa ison nipun valtiopäivätoimia velallisten ja maksuhäiriömerkinnän omaavien suomalaisten tilanteen helpottamiseksi sekä tuonut kantansa esille lukuisissa keskusteluissa eduskunnan istuntosalissa. Lakialoitteita aiheen tiimoilta hän on laatinut kolme, joista ensimmäinen on jo vuodelta 2013. Kirjallisia kysymyksiä on kertynyt yhdeksän ja näiden lisäksi tehtynä on yksi toimenpidealoite sekä yksi keskustelualoite.

-On väärin, että suurta ihmisjoukkoa kyykytetään vanhoista maksetuista veloista vuosikausia. Ei ole oikein, että maksuhäiriömerkintä hankaloittaa elämää kohtuuttomasti. Tähän on puututtava maksuhäiriömerkinnän omaavien tilannetta kohtuullistamalla ja lisäksi kehittämällä esimerkiksi ulosottoa oikeudenmukaisempaan suuntaan, Elomaa näkee.

-Olen halunnut omalla työlläni tuoda esille velkojen takia heikommassa asemassa olevien ihmisten ongelmia ja saada muutosta aikaan. Onneksi tulitukea on poliittisten avausten muodossa tullut yli puoluerajojen, koska hyvät muutokset syntyvät parhaiten yhteistyöllä, hän päättää.

Lisätietoja:
Ritva Elomaa
050 512 0806

 

Kirjoitettu 20.3.2021

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa