Toimivia ratkaisuja yrittämisen helpottamiseksi

Perussuomalaiset Naisten varapuheenjohtaja Marja-Leena Leppänen haluaa helpotusta pienyrittäjän arkeen ja yrityksen aloittamiseen. Ensimmäisinä toimenpiteinä hän esittää kahta asiaa.

 

Arvonlisäverovelvollisuuden alaraja ylös

Erityisesti yksinyrittäjän, joiden määrä kasvaa jatkuvasti, ensimmäinen kompastuskivi on arvonlisävero. Yrittäjä on arvonlisäverovelvollinen, kun liikevaihto tilikaudessa ylittää 10 000 euroa. Kun tämä määrä ylittyy, yrittäjän on pakko lisätä verokulut käytännössä asiakashintoihin, joka taas vähentää kysyntää juuri kriittisessä aloitusvaiheessa.

Arvonlisäveron alaraja tulisikin nostaa vähintään 30 000 euroon. Myös arvonlisäveron niin sanottua huojennusaluetta tulisi nostaa. Näin yrittäjällä olisi enemmän aikaa kehittää firmansa taloudelliseen tasapainoon ennen kuin verotus alkaa.

Vaikka arvonlisäveron alarajan nostaminen näyttää ensin valtion kassassa miinusta, se nopeasti loisi uusia yrityksiä ja sitä kautta työpaikkoja, kun yrittäjillä olisi enemmän varaa palkata väkeä. Tämä vähentäisi sosiaalitukien käyttöä ja lisäisi ansioveroja. Lopulta tulos jäisi kaikkien kannalta positiiviseksi.

Pelkkä paperitöiden vähentyminen helpottaisi yrittäjän alkutaipaleella, kun ei joka kuukausi tarvitse laskea tilityksiä. Näitä tilityksiä verottaja ei jää odottelemaan, vaan on hanakasti kimpussa, jos niitä ei kuulu.

 

Sairaspoissaolojen kulut vaiheittain pois yrittäjältä

Toinen asia, joka rasittaa yrittäjiä, on sairaspäiväraha. Kun yrittäjällä on työntekijä, joka on ollut kuukauden talossa, joutuu yritys hänen sairastuessaan maksamaan heti täyttä sairasajan palkkaa. Yrittäjä maksaa tästä palkasta myös kaikki palkan sivukulut. Kela astuu kuvioihin vasta kymmenen sairaspäivän jälkeen.

Yrittäjä voi joutua hankkimaan sijaisen, jolle myös maksaa palkan – asiakkaat eivät kuitenkaan maksa kuin normaalin hinnan, joka on sovittu. Asiakas ei odottele työntekijöiden sairaslomia.

Yrittäjällä tulee reippaasti takkiin, mitä useammin näitä tapauksia on. Ne ovat usein alle kymmenen päivän poissaoloja, joista yrittäjä maksaa kaiken. Moni pieni yrittäjä on jopa joutunut lopettamaan toimintansa tällaisten tapausten vuoksi.

Ehdotankin, että kaikki sairauspäivärahat hoitaa Kela. Tämän uudistuksen voisi aloittaa esimerkiksi asteittain pienyrityksistä ja yrittäjän maksamia päiviä vähentämällä. Lisääntyvä työllisyys ja verotulojen kasvu antavat varoja valtion budjettiin. Uudistus voisi olla merkittävä parannus yrittäjän haluun työllistää.

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa