Syömmekö kohta enää suomalaista ruokaa?

 

Pienet maatilat olivat ennen suomalaisen maatalousyhteiskunnan kivijalkoina. Tilat tuottivat omavaraistaloudessa peruselintarvikkeita sekä huolehtivat suomalaisten ravintotarpeista. Ilman heidän raskasta työtään ei suomalaisilla olisi ollut maitoa ja leipää pöydässä. Olemmeko menossa ojasta allikkoon? Ennen ajettiin pientilat alas ja olemmeko nyt samassa tilassa suurempien tilojen osalta. Pienten tilojen pellot laitettiin pakettiin valtion toimesta. Näinkö käy nyt suurillekin tiloille EU:n toimesta?

Tuottajahinnoista muodostuu maatalousyrityksen pääasiallinen tuotto. Tilastolliset esimerkit osoittavat maatalousyrittäjille maksettavista alhaisista tuottajahinnoista. Maito 0,39 e/l, naudanliha 3,12 e/kg, sianliha 3,47 e/kg, lammas 3,8 e/kg, kananmunat 1,1e/kg, kaura 0,14 e/kg, ruis 0,17 e/kg, leipävehnä 1,7 e/kg. Herää kysymys, kun tarkastelee lukuja, ovatko maatalousyrittäjät nykypäivän maaorjia? Valiokin laski maidon tuottajahintaa seitsemällä prosentilla eli 2,5 senttiä maitolitralta. Valio alensi maidontuottajille maksettavaa summaa, joten muut meijerit joutuvat kilpailutilanteessa laskemaan tuottajahintojaan. Tämä johtaa oravanpyörään.

Maatalousyrittäjän tukimuotoina ovat valtiolta erikseen haettavat erilaiset kansalliset tuet, jotka ovat kuitenkin murto-osa euromääräisestä maatalouden toiminnan kattamisesta. EU:n myöntämät tuet ovat perustuki, viherryttämistuki, nuoren viljelijän tuki sekä tuotantosidonnainen tuki. Tuet myönnetään eläimen, teurastetun eläimen ruhon tai pinta-alan perusteella. Tukien saamisen edellytyksenä ovat muun muassa aktiiviviljelyn ehdot sekä niin sanotut täydentävät ehdot. Ehdot ovat hyvin rajoittavat ja ehdottomat.

Esimerkiksi maatalousyrittäjä, jolla on 20 lypsävää lehmää, maidon tuotto on 19 litraa/lehmä/pv. 20 lehmää tuottaa maitoa 380 litraa päivässä. Maidosta maksettava hinta on 148 euroa päivässä. Kuukaudessa tuottajalle maksettava summa on 4260 euroa. Lisäksi maatalousyrittäjä saa valtion myöntämää sekä kansallista että EU:n myöntämää tukea. Nämä tuet ovat pieni osa toimintaa ylläpitävistä rahoitusmuodoista.

Noin 6000 euron (sisältäen EU-tuen ja kansallisen tuen) käytettävissä olevasta summasta maatalousyrittäjä maksaa muun muassa erilaiset laitekulut, vuokrakulut, karjarehut ja karjan kuivaheinät, kivennäiset, sähkön, verot, mahdolliset eläinlääkärikulut, eläinsuojien ylläpitokulut, laina- ja investointikulut, vakuutukset, yrittäjän ja työntekijöiden palkat sivukuluineen sekä muut kulut. Tilan muut käyttökulut vähentävät käteen jäävää palkkaosuutta. Monet maatalousyrittäjät joutuvatkin tilanteeseen, jossa heidän on luovuttava elinkeinostaan.

Mielestämme kuluttajat ovat tärkeässä roolissa, kun he vaikuttavat siihen, että tulevaisuudessakin voimme ostaa ja nauttia puhtaasta suomalaisesta maidosta. Omilla ostovalinnoilla voi edistää Suomen maatalouden tilaa. Ostamalla suomalaisia peruselintarvikkeita tuet perussuomalaista maatalousyrittäjyyttä! Voit myös tukea täällä maidontuottajia allekirjoittamalla adressin.

 

 

Karin Karjalainen, Bioanalyytikko, YTM, HTT:n jatko-opiskelija

Mervi Eskelinen, Sisätauti-kirurginen sairaanhoitaja, THM, Ammatillisten aineiden opettaja

Perussuomalaiset Naiset Pieksämäki

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa