Perussuomalaisten Naisten Pirjo Lammen vappupuhe Turussa

Hyvät Turkulaiset!

Viime vuoden elokuussa tapahtui Turussa jotakin, jota ei koskaan olisi pitänyt tapahtua. Turku joutui Suomen ensimmäisen terroriteon kohteeksi, vaikka sitä on kovin yritetty muuksi muuttaa. Halutaan mieluummin puhua puukotuksesta. Tuntuu siltä, että tekoa halutaan vähätellä ja haluttaisiin jopa löytää siitä jotakin puolusteltavaa.

Kaupunginvaltuustossa emme viettäneet hiljaista hetkeä toisin kuin esim. EU-parlamentissa. Puropellon koulussa hätääntyneet vanhemmat eivät vanhempien illassa saaneet keskustella asiasta. Hätä koulujen turvallisuudesta oli suuri, olihan tekijä käynyt juuri tuota koulua. Totuus on se, jonka me kaikki tiedämme. Tässä tapauksessa pahasta ei saa hyvää tekemälläkään mutta pelolle ei saanut antaa valtaa. Tämä teko osoitti sen, mitä hallitsemattomasta maahanmuutosta voi pahimmillaan seurata.

Helsingin kaupunginvaltuusto teki viime vuoden lopulla päätöksen, jonka mukaan laittomasti maassa olevat tulevat saamaan kaikki välttämättömät sotepalvelut, siis myös kiireettömän hoidon. Näitä ovat hätämajoitus, toimeentulotuki, välttämätön kroonisten tautien hoito, lääkitys ja seuranta sekä suun terveydenhuolto. Päätös tarkoittaa sitä, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista tulee palveluiden suhteen ikään kuin ikuisia turvapaikanhakijoita, joiden oikeudet määritellään vastaanottolaissa.

Heille vokeissa terveystarkastukset tehdään kahden viikon kuluessa maahantulosta. Hammashoitoon he pääsevät nopeasti, koska palvelu ostetaan ykstyissektorilta kuten varsin monet ns. seulontatutkimukset kuten tuberkuloosi, b-hepatiitti, hiv, kuppa ja suolistoloiset. On todettu, että näitä tauteja esiintyy turvapaikanhakijoilla selvästi kantaväestöä enemmän. Tubitartuntoja myös kantaväestöön on esiintynyt.

Turku on Helsingin lisäksi kaupunki, joka haluaa paapoa ja hyysätä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita antamalla heille kiireettömätkin terveyspalvelut, joiden kustannukset joutuu maksamaan kaupunki, koska lain mukaan kaikilla maassa olevilla on oikeus vain kiireelliseen hoitoon ja tartuntatautilain mukaisin hoitoihin. Turku päätti v.2016, että raskaana olevat ja alle 18v saavat kaikki samat terveyspalvelut kuin kantaväestökin.

Nyt Turkuun ollaan puuhaamassa hätämajoituksen järjestämistä SPR: n kanssa tehtävällä puitesopimuksella. Ehdotus oli erittäin huonosti ja hätäisesti valmisteltu, kun se tuotiin lautakuntaan. Perussuomalaisena en voinut asiaa hyväksyä ja se saatiin uudelleen valmisteluun, koska edes minkäänlaista kustannusarviota ei ehdotuksessa ollut. Tämä oli selkeästi vain askel siihen suuntaan, että seuraavaksi laittomasti maassa oleville, siis kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille halutaan Turussa kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut kuten kantaväestöllekin. Missä muussa maassa tarjotaan turvapaikanhakijoille puhumattakaan laittomasti maahan jääneille tällaiset edut kuin Suomessa? Tämäkö ei muka houkuttele jäämään Suomeen?

Me hoidamme, vaikka emme edes tiedä kustannusten todellista määrää tälläkään hetkellä, kuten emme tänne laittomasti jääneittenkään määrää. Julkisella sektorilla ei voida hoitaa potilaita salaa kirjaamatta toimenpiteitä, koska jokaisella tutkimuksella on hintansa ja hoidon seuranta on välttämätöntä. Meillä vedotaan tunteisiin, tasa-arvoon ja inhimillisyyteen silloin kun puhutaan ihmisistä joilla ei enää lain mukaan ole lupaa oleskella maassamme. Entäpä oman maamme kansalaiset? Meillä on lisääntyvä määrä asunnottomia, kaikilla ei ole varaa hoidatuttaa hampaitaan, kantaväestömme jonottaa leipäjonoissa eikä kaikilla ole varaa ostaa lääkkeitään. Onko arvovalintamme antaa laittomasti maassa oleville jopa paremmat palvelut kuin oman maan kansalaisille?

Perussuomalaiset eivät hyväksy tällaista toimintaa. STM: n kuntainfossa todetaan selkeästi, että valtio ei korvaa kunnille laittomasti maassa olevien sosiaalimenoja. Ne jäävät siis kuntien kustannettaviksi. Valtio korvaa vain kiireellisen hoidon. Jokaisella on siis oikeus kiireelliseen hoitoon. Ketään ei jätetä heitteille, eikä pidäkään jättää. Kuntainfossa todetaan myös, että viranomaisten tehtävänä on ensisijaisesti ohjata maassa laittomasti olevia vapaaehtoiseen paluuseen ja heille jopa maksetaan siitä.

Perussuomalaiset kannattavat nopean vapaaehtoisen paluun lisäämiseen johtavien toimenpiteiden tehostamista esim. säilöönottokeskusten lisäämistä. Laittomasti maassa olevien palauttamista pitää nopeuttaa kaikilla mahdollisilla toimenpiteillä, eikä heille pidä antaa samoja tai jopa parempia sotepalveluita kuin kantaväestölle. On siis kyse arvovalinnoista.

Kaikesta huolimatta toivotan kaikille rattoisaa vappua!

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa