Miten hoitajamitoituksen kirjaaminen etenee hallitusneuvotteluissa?
Hoitajamitoituksen saattaminen lakiin on yksi tulevan hallituksen tärkeimmistä tehtävistä. Joko SDP:n Antti Rinne on ottanut asian esille hallitusneuvotteluissa ja voiko hän kertoa suomalaisille, miten asia etenee?
Hoitajamitoituksen nostaminen 0,7 ja sen kirjaaminen lakiin oli kaikkien puolueiden, lukuun ottamatta kokoomusta, kanta viime eduskuntakauden lopussa ja myös eduskuntavaaleissa. Syynä aiheen ajankohtaisuuteen ja puolueiden yhteiseen tahtotilaan olvati julkisuuteen paljastuneet vakavat laiminlyönnit vanhustenhoidon kentältä. Puuttuva henkilöstö ja ”haamuhoitajat”(hoitaja, jonka nimi on työvuorolistalla, mutta joka ei ole töissä) olivat vakavimpia esiin nousseista asioista.
Tiistain eduskunnan salikeskustelussa kokoomuksesta kuului kuitenkin jo epäilyksen sarkastista ääniä, kun edustaja Ben Zyskowicz totesi, että hoitajamitoitusta ei tulla saamaan lakiin ja voimaan. Tähän on todettava, että mikäli kokoomus on edelleen sitä mieltä, että hoitajamitoitusta ei tulisi kirjata lakiin, on todellakin suomalaisten vanhusten, omaisten ja hoitajien onni, ettei kokoomus ole hallitusneuvotteluissa. Hoitajamitoitusasiassa minkään puolueen ei tulisi olla vastarannan kiiskenä. Kyse on nyt siitä kuuluisasta arvopohjasta.
Lakiin kirjattu hoitajamitoitus ja sen luoma turva vanhustenhoidon kentälle ovat myös soteuudistuksessa tärkeintä. Suomalaisen vanhuksen asiat on laitettava ensimmäisenä kuntoon, sillä vanhustenhoidon laiminlyöntien ja aliresurssoinnin tila on ollut Suomessa järkyttävä. Suomalainen sosiaali- ja terveydenhuolto on rakennettava kuin palapeli konsanaan. Ydinpalat ensin kohdalleen.
Hoitajamitoituksen lisäksi vanhuslakiin on tehtävä kirjaukset myös siitä, mitkä ammattiryhmät lasketaan hoitajamitoitukseen ja vastuullisen hoitotyön, lääkehoidon ja hoitotoimenpiteiden tekijöiksi. Henkilön tulee olla hoitoalan koulutuksen omaava henkilö. Hoiva-avustajille on mahdollista luoda sellainen työnkuva, jossa he ovat tukemassa hoivatyön avustavissa tehtävissä kuten viriketoiminnassa, vanhusten ulkoilemisen mahdollistajana ja muissa arkiaskareissa.