Levälautat valtaavat Itämeren ja Suomenlahden.

Kuluvana kesänä olen matkaillut laivalla lähinnä Ahvenanmaalla. Ei voi välttyä huomaamasta, kuinka vihreitä levälauttoja ajelehtii joka paikassa. Nämä ikävät ja saastuttavat levät ovat silmin havaittavissa meressä. Lisäksi merten rannat ovat uimakelvottomia ainakin Helsingin edustalla.

Tilanne on todella vakava ja siksi jokaisen meistä on mietittävä, mitä voimme asialle itse tehdä. Poliittiset päättäjät ovat tietenkin tärkeitä tekijöitä, jotta parempiin tuloksiin meriveden puhdistamisessa päästäisiin nopeasti niin meillä kuin Itämeren ympäristön valtioissa.

Kaikki tiedämme, että Venäjä on yksi pahimmista Itämeren saastuttajista. Paljon on tehtykin asioiden saamiseksi paremmalle tolalle. Suomen Ympäristöministeriö on mm. rahoittanut yhteistyöhankkeita Pietarin vesilaitoksen kanssa noin 40 miljoonalla eurolla. Tämän lisäksi Suomi on osallistunut useisiin hankkeisiin Pohjoisen ulottuvuuden ympäristökumppanuus rahaston kautta, tässä ovat olleet mukana myös kansainväliset rahoituslaitokset.

Tällä yhteistyöllä on saavutettu mm. seuraavia konkreettisia tuloksia:

– Tehostetun fosforinpoiston käyttöönotto jäteveden puhdistamoilla

– Nevan kokoojaviemäritunnelin rakentaminen

– Lounaisen jäteveden puhdistamon rakentaminen

– Pohjoisen jäteveden puhdistamon lietteen polttolaitoksen rakentaminen

 

Kaliningrad on ollut yksi pahimpia saastuttajia Itämeren osalta, noin puolen miljoonan asukkaan kaikki jätevedet ovat sellaisenaan laskettu Itämereen. Korjauksena tähän on avattu vihdoinkin kesäkuussa 2017 Kaliningradin jätevedenpuhdistamo joka on siis toiminnassa tänäkin päivänä.

Myöskin suuret karjatilat, joita edelleen lisätään, kuormittavat meidän vesiämme, nämä päästöt ovat kasvava uhka merten levän leviämisessä.

Omilla elintapojemme muutoksella itse kukin voisimme vaikuttaa myös vesien saastumiseen: voisimme vähentää lihan kulutusta, muovipussien kulutusta ja kertakäyttöisten astioiden ym. kääreiden kulutusta.

Valitettavasti lisääntyvä laivaliikenne saastuttaa omalta osaltaan myös. Kuljetuksia olisikin syytä siirtää aina vain enemmän rautateille, jotka eivät saastuta.

Yhteistyössä voimme jokainen olla mukana vesiensuojelussa tässä yhteisessä ympäristössämme.

 

Marja-Leena Leppänen

varapuheenjohtaja

Perussuomalaiset Naiset ry

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa