EU:n maataloustukien leikkaus uhka myös Kanta-Hämeelle

Suomi maksaa Euroopan Unionille tällä hetkellä puoli miljardia euroa enemmän kuin saa sieltä takaisin. Maksuosuutenne uhkaa tuoreen EU-budjettiehdotuksen mukaan nousta edelleen reippaasti. Lisäksi unionin suunnalta esitetään huomattavaa leikkausta maataloustukiin. Suomelle maataloustukien leikkaus olisi jälleen yksi naula kotimaisen maatalouden arkkuun. EU:n ongelmavyyhtien ja Brexitin rahoitusta ei missään tapauksessa tule repiä suomalaisten maatalousyrittäjien selkänahasta.

Poliittisessa keskustelussa maataloustukia perustellaan mm. huoltovarmuudella, suomalaisen ruoan puhtaudella ja terveellisyydellä, alue- ja elinkeinopolitiikalla sekä hintojen kohtuullistamisella. Tuet ovat kuitenkin välttämättömiä erityisesti maantieteellisen sijaintimme ja ilmasto-olosuhteiden vuoksi. Täällä on kylmää, kasvukausi on lyhyt ja maaperäolosuhteet ovat happamet. Tukimuotoina ovat valtiolta erikseen haettavat kansalliset tuet. Nämä tuet muodostavat pienen, mutta tärkeän osan maatalouden toiminnan kattamisesta.

Kanta-Hämeessä oli vuonna 2017 yli 1900 maatalous- ja puutarhayrittäjää. Maatilojen lukumäärä jatkaa Luonnonvarakeskuksen viimeisimpien tilastojen mukaan edelleen laskuaan koko maassa. Suunta on huolestuttava, sillä se heikentää myös täällä Kanta-Hämeessä vetovoimaa, kasvua ja asukaskehitystä. Suomalaisten maatalousyrittäjien toimintaedellytysten heikentäminen tukia leikkaamalla on paitsi maakuntamme, myös koko Suomen elinvoiman kannalta huolestuttavaa.

Kotimaisen, puhtaan lähiruoan tuotanto on osa hämäläistä perinnettä ja hyvää tulevaisuutta, jota tulee puolustaa yhdessä. Maakunnan luottamushenkilöiden tuleekin vahvistaa yhteistä edunvalvontaa myös maataloudessa. Päätöksenteossa voimme vaikuttaa lähiruoan tuotantoon kilpailuttamalla ruokapalveluitamme oikeita asioita painottaen. Yksilöinä voimme kaikki tukea omilla ostovalinnoillamme Kanta-Hämeen maaseutua, sen tuotteita hyödyntäen ja hehkuttaen.

Kanta-Hämeen PerusNaiset kannustavat kaikkia nauttimaan maakunnan antimia runsaasti ja monipuolisesti.

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa