Ko­ti­hoi­dos­sa erit­täin vakavia on­gel­mia – Mihin on ka­don­nut ”kun yksi mokaa, toinen korjaa” -pe­ri­aa­te?

Tiedote 19.4. 2018

Keskiviikkona 18.4. tiedotusvälineissä uutisoitiin tapaus, jossa sairaalasta kotiututettu ja kotihoidon piirissä ollut vanhus löytyi viikkoja kotiuttamisen jälkeen kotoaan kuolleena.
Tapaus ei ole ainokainen, sillä vastaavia vanhusten kotihoidon laiminlyönnin epäilyjä uutisoitiin tänään myös muualta Suomesta (Iltalehti 19.4.2018).

Tällaiset tapaukset vavisuttavat koko Suomea. Kyseessä on kylmä fakta siitä, että suomalainen kotihoito sisältää suuria riskejä ja uhkia. Kyseessä on erittäin vakava laatuvirhe sosiaali- ja terveydenhuollon sektorilla. Tällaista ei tulisi koskaan tai missään tapahtua. Kotihoidon laatujärjestelmät tulee auditoida välittömästi Helsingissä, mutta myös muualla Suomessa. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmässä on aukko tai virhe, jos ja kun tällaisia tapauksia pääsee tapahtumaan. Tuo heikko kohta on etsittävä välittömästi ja ryhdyttävä korjaustoimenpiteisiin, kansanedustaja Arja Juvonen (ps) vaatii.

Tapaus osoittaa sen, miten armottomasti ihminen voi kadota sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista huolimatta sosiaali- ja terveydenhuollon huippuluokan digitaalisuudesta, hienosta teknologiasta ja kännyköiden ja tietokoneiden näyttöpäätteistä. Mikään teknologia ei pelasta ihmistä, mikäli sen käyttäjä ei hallitse laitteita ja erilaisten ohjelmien järjestelmiä. Mikään inhimillinen virhe ei ole myöskään mahdoton silloin, kun sosiaali- ja terveydenhuollon henkilö on täysin yksin vastuussa tehtävästään ilman taustatukea tai valvontaa. Liian monimutkaiset järjestelmät tai suuret asiakasmäärät eivät saa kuitenkaan koskaan olla perusteluja sille, että joku palvelujärjestelmässä oleva ja siihen luottava, tässä tapauksessa vanhus, menettää henkensä täysin unohdettuna kodissaan vailla hoitoa ja hoivaa, tai että hän jää virumaan menehtyneenä asuntoonsa viikkokausiksi, Juvonen sanoo.

Suomalainen kotihoito on kriisissä. Edessä on entisestään syvenevä luottamuspula ja pelko vanhustenhoivaa kohtaan ja aivan syystäkin. Potilasturvallisuus näyttää olevaan retuperällä ja se on anteeksiantamatonta. Asia on syytä selvittää nyt pohjamutia myöten, sillä puhumme potilasvahingoista ja hoitovirheistä, mutta erityisesti niiden kohteesta, ihmisestä. Vastuuta ihmisestä ei saa koskaan unohtaa sotesektorilla, Juvonen muistuttaa.

Periaate ”kun yksi mokaa, niin toinen korjaa tilanteen”- ajattelu tuntuu täysin kadonneen sosiaali- ja terveydenhuollon sektorilta, vaikka juuri se olisi kaikkein halvin tapa huolehtia potilasturvallisuudesta. Kun selustat jäävät turvaamatta, vastuun kantajat katoavat kuin varkain ja siellä vaanii ja muhii sitten potilasvahingon vaara. Johtajien tehtävä on analysoida ja ennakoida tilanteet ja laittaa resurssit myös niiltä osin kuntoon. Kiiretilanteisiin on annettava henkilöstöä käyttöön ja hyvä sote-johtaja on sellainen, joka pitää henkilöstönsä puolia ja on valmis taistelemaan potilaiden ja heidän hyvän hoitonsa puolesta, Juvonen sanoo.

Arja Juvonen
Kansanedustaja
050- 5311 108

 

Kirjoitettu 19.4.2018

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa