Mihin unohtuivat päihdeäidit?
Sosiaali- ja terveysministeriössä on valmisteilla uusi lakiesitys päihteiden väärinkäyttäjien hoidosta. Esitys selkiyttäisi hoidon soveltamista ja käytännön toteutusta. Esimerkiksi jatkossa sekavasti ja väkivaltaisesti käyttäytyvä henkilö voitaisiin tutkia pakolla, jos hän yrittää poistua päivystyksestä.
Uudistuksesta on valitettavasti unohtunut yksi tärkeä ihmisryhmä – päihdeäidit. Päihdeäitejä koskevasta ns. pakkohoitolaista on kiistelty nyt jo vuosikymmen. Lakia valmisteltiin sosiaali- ja terveydenhuollon itsemääräämisoikeutta koskevassa työryhmässä useita vuosia, mutta asia kaatui loppumetreillä silloisen sosiaali- ja terveysministeri Susanna Huovisen (sd.) vastustukseen. Vuonna 2015 asiasta uutisoitiin uudelleen ja silloin kerrottiin asian olevan silloisen peruspalveluministeri Juha Rehulan pöydällä.
Tällä hetkellä noin 3 600–6 000 sikiön kehitys on vaarassa päihteiden takia joka vuosi. Sikiöaikainen alkoholialtistus on tällä hetkellä yksi yleisimmistä kehitysvammaisuuden syistä länsimaissa. Vuosittain syntyy noin 600 FAS-alkoholioireyhtymästä kärsivää vauvaa. Tarkkoja lukuja ei valitettavasti tiedetä, koska kattavaa tutkimusta aiheesta ei tehdä. Päihdeäitien pakkohoidon mahdollistamisen puolesta puhuu sikiön terveyden suojelemisen lisäksi myös Norjassa saadut tulokset. Norjan lain mukaan äiti voidaan ottaa pakkohoitoon, mikäli lapsi saa todennäköisesti vaurioita äidin raskaudenaikaisen päihdekäytön takia. Norjassa laki on toiminut hyvin myös epäsuorasti: pakkohoitoon joutumisen uhka tekee äidit vastaanottavaisemmiksi vapaaehtoiselle hoidolle.
Ihmettelen, mihin katosi päihdeäitejä koskeva lakiesitys peruspalveluministerin pöydältä? Asia ei ole viimeisen kolmen vuoden aikana edennyt mihinkään suuntaan. Eikö vuosikymmenen vääntö tulisi saattaa jo maaliin? Kun odottavan äidin voimat eivät riitä riippuvuuden vastustamiseen, yhteiskunnan on astuttava väliin ja suojeltava niin äitiä kuin hänen kehittyvää lastaankin. Samaan aikaan on tietenkin myös panostettava päihdeäitien vapaaehtoiseen hoitoon.