Perheväkivaltaan ei pidä alistua
Maassamme pahoinpidellään joka kuudes minuutti avo-tai aviopuoliso oman puolison käden kautta.
Tilastot kertovat karua kieltä naisten kohtaamasta väkivallasta jonka tekijänä on oma puoliso. Vuosittain parisuhteessa väkivaltaa tai sillä uhkaamista kohdistuu yli 112 000 naiseen, joka päivä fyysisen väkivallan kohteena on 246 suomalaista naista jotka omassa kodissaan joutuvat pahoinpidellyksi.
Nämä karut tosiasiat kertovat naiseen kohdistuvan hurjan uhkaamisen ja väkivallan pelon jota on alettu tiedostamaan vasta nyt todella vakavana vitsauksena maassamme. Väkivallan uhri vaikenee ja kärsii monesti perheessä kertomatta häpeän pelossa asiasta kenellekään. Tietenkin vielä pahempi väkivallan uhka on päällä jos asiasta kertoo kodin ulkopuolelle. Tähän ongelmaan on puututtava vakavasti.
Suomessa turvakoti on 1.7.2015 alkaen ollut ilmainen, jokainen joka tulee uhatuksi ja pelkää oman ja lastensa turvallisuuden puolesta on oikeutettu menemään turvakotiin ilmaiseksi. Turvakoti antaa suojan, tarvittavan huolenpidon ja ateriat turvakodissa oleville naisille ja heidän lapsilleen. Sieltä annetaan myös asiantuntevaa apua tilanteen selvittämiseen, mahdolliseen muuttoon uuteen kotiin jne.
Kenekään ei pidä eikä saa alistua väkivaltaiseen parisuhteeseen pelon vuoksi. Suomessa on laki väkivaltaista ihmistä kohtaan, lähestysmiskielto on ensimmäinen askel joka voi ahdistelijan ja väkivaltaisen henkilön toimittaa telkien taakse miettimään mitä on tehnyt.
Moni väkivaltaisesta parisuhteesta irti päässyt joutuu vainon ja puhelin terrorin kohteeksi, silloin on parasta ottaa yhteyttä turvakotiin ja mennä sinne. Kannattaa myös mahdollisimman pian hankkia lähestymiskielto vainoajalle. Vainohan voi muuten jatkua useita vuosiakin.
Miksi miehet lyövät ja uhkaavat väkivallalla? Tämä on vanha keino hallita naista, alistaa ja häpäistä, sekä tehdä naisesta syyllinen ja latistaa hänen itsetuntonsa. Kun nainen on voimaton hän on miehen käskettävissä. Tällaiseen ei pidä kenenkään suostua eikä alistua. Pahoinpitelevä mies on saatettava hoitoon, normaali puoliso ei uhkaa eikä käytä väkivaltaa perhettään kohtaan.
Ensi-ja turvakotiyhdistyksissä tarjotaan jo kymmenellä eri paikkakunnalla apua Jussi-työssä omasta väkivallastaan huolestuneille miehille. Myös naiset saavat yhdistyksissä apua omaan väkivaltaisuuteensa. Ja vaikka mies on usein se väkivaltainen ja fyysisesti vahvempi osapuoli, niin uhrina ollessaan myös hän on oikeutettu pääsemään turvakotiin.
Meillä jokaisella on henkilökohtainen koskemattomuus, oikeus siihen ja mahdollisuus elää vapaasti omassa maassa ilman pelkoa ja uhkaa väkivallasta. Turvallisuudestamme pidetään huolta ja tämä perheväkivallan tiedostettu ongelma on otettava entistä suuremman tarkastelun kohteeksi. Tämä ei saa jatkua.