Kiusaaminen – selätetty ongelma?

Kiusaamista on kokenut lähes jokainen itse tai jokaisen läheinen. Kiusaaminen ja siihen liittyvät seuraukset ovat kuin kansan taakkaamme. Kiusaaminen herättää monissa tuskaisia tuntoja. Traumat voivat näkyä luottamuksen puutteena, läheisyyden pelkona tai jopa masennuksena. Se on pureutunut sisimpään, mutta siitä voi tervehtyä.

Ammattilaiset tarjoavat apua kiusaamisen seurauksiin esimerkiksi erilaisilla terapioilla. Ahdistavat kokemukset ihmisten välisessä kanssakäymisestä voivat aiheuttaa ahdistusta ja välttelyä sosiaalisista kontakteista.

Puhuminen luotettavien ystävien kanssa ja vertaistuki auttavat monia. Huomatessaan, ettei ole ainoa, uskaltaa luultavasti puhua asiasta avoimemmin. Se helpottaa.

Uuden harrastuksen ja intohimon löytyminen saattaa auttaa ja antaa voimia. Päästessään toteuttamaan itseään saman mielisten kanssa helpottaa arkea ja luo jopa uusia ystävyyssuhteita.

Osalle kiusaamiskokemukset tuovat kylkiäisenä sinnikkyyden ja rohkeuden. Toisenlaisessa ympäristössä he heräävät kukkaansa ja loistoonsa. Joillekin kiusaamiskokemus kaikessa raadollisuudessa on ollut näytön paikka ja tie uuteen.

Erilaiset auttamisjärjestöt ovat tukena arkipäivän tilanteissa – esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Myös erilaiset julkisen ja yksityisen palvelut auttavat kiusattua.

Auttaa voit esimerkiksi kansalaisaloitteellamme – Valtakunnallisen kiusaamisen vastustamisen Kilpimallin avulla: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3691

Kiitos.

 

Aloitteentekijät:
Kaakkois-Suomen eduskuntavaaliehdokas Mervi Eskelinen

ja

Karin Karjalainen

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa